Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Black Jack sealed chapter 028 - Finger

Ένα από τα περιβόητα "σφραγισμένα" κεφάλαια της σειράς Black Jack
          ή
O μεγάλος Osamu Tezuka αυτο-λογοκρίνεται (!!!?)


Η λογοκρισία σίγουρα αποτελεί ένα μελανό (και δυστυχώς μεγάλο) κεφάλαιο στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, και γενικότερα του γραπτού λόγου. Από τις απεχθείς δαγκάνες της δεν έχει ξεφύγει ούτε ο κόσμος των comics, με αρκετές καταγεγραμμένες περιπτώσεις κυρίως στην Αμερική, λιγότερες στην Ιαπωνία, και ακόμη λιγότερες στην Ευρώπη. Από τη διαβόητη Comics Code Authority της δεκαετίας του 1950 που καταδυνάστευε τα αμερικάνικα comics μέχρι και το 2011 (!) έως την απαγόρευση της αναπαράστασης των τριχών της ήβης στα ιαπωνικά manga (!!!), η λογοκρισία έχει εμφανίσει πολλές φορές το άσχημο πρόσωπό της στο σύμπαν των 2 διαστάσεων, με πρόσχημα πάντα την προστασία των αθώων ψυχών των νεαρών αναγνωστών, και επιχειρήματα που πείθουν μόνο αφελείς ή υπερ-συντηρητικούς.

Η λογοκρισία κρίνεται "απαραίτητη" συνήθως για λόγους πολιτικούς (π.χ στην Αμερική ήταν ανεπίτρεπτο να παρουσιαστεί ένας κομμουνιστής ως καλός), ή κοινωνικούς (απαγόρευση της απεικόνισης ακραίας βίας ή σεξ - πάλι στην Αμερική), και επιβάλλεται από αρμόδιες επιτροπές, εξουσιοδοτημένες από το κράτος. Μία εξαιρετικά σπάνια κατηγορία είναι η αυτο-λογοκρισία, που συνήθως συμβαίνει για λόγους προσωπικούς, όπως δηλαδή συνέβη στην περίφημη σειρά Black Jack του θεού των manga Osamu Tezuka (1928-1989).

Η σειρά Black Jack έχει ως πρωταγωνιστή έναν ιδιοφυή αλλά χωρίς δίπλωμα χειρούργο, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει τις πιο δύσκολες και σκοτεινές ιατρικές υποθέσεις, ζητώντας συνήθως αστρονομικά ποσά ως αμοιβή, αλλά κάνοντας αρκετές φορές εξαιρέσεις λόγω του βαθύ ανθρωπισμού του. Τα 243 αυτοτελή κεφάλαια της υπερ-επιτυχημένης σειράς (συνήθως 18-24 σελίδων) πρωτοδημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Weekly Shōnen Champion την περίοδο 1973-1983, έχοντας έκτοτε συλλεχθεί σε αρκετούς τόμους από 3 ιαπωνικές εκδοτικές (Akita, Shōnen Champion, Kodansha), και έχοντας μεταφραστεί στα αγγλικά από τις εταιρείες Viz και Vertical.

Από τα 243 αυτά κεφάλαια λοιπόν, υπάρχουν 23 που έχουν εξαιρεθεί μία ή περισσότερες φορές από τις πολλές διαφορετικές εκδόσεις της σειράς, συνήθως λόγω των παραπόνων που δεχόταν ο Tezuka από αναγνώστες που έπασχαν από την ίδια ασθένεια με την οποία ερχόταν αντιμέτωπος ο Black Jack στο εκάστοτε επεισόδιο. Από τα 23 excluded chapters, όπως ονομάζονται, υπάρχουν και 5 ακόμη πιο σπάνια και δυσεύρετα, τα λεγόμενα "σφραγισμένα" (sealed) και "ημι-σφραγισμένα" (semi-sealed). Τα κεφάλαια αυτά ασχολούνται με δύσκολες και αμφιλεγόμενες ιατρικές περιπτώσεις όπως ο εγκεφαλικός θάνατος (φυτο-ειδής κατάσταση) ή η λοβοτομή, και είχαν εγείρει αρκετές αντιδράσεις κατά την περίοδο της κυκλοφορίας τους. Tα 2 semi-sealed έχουν ανατυπωθεί κατά καιρούς, αλλά σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις (deluxe, ακριβές εκδόσεις ή ανθολογίες), ενώ τα 3 sealed δεν έχουν ανατυπωθεί ποτέ (!) μετά την πρώτη δημοσίευσή τους στο Weekly Shōnen Champion, έχοντας έτσι αποκτήσει cult status και μεγάλη συλλεκτική αξία.

Ένα από τα 3 sealed chapters είναι και το 028, με τίτλο "Finger", το οποίο όμως, αντιθέτως με τα υπόλοιπα 2, υπέστη αλλαγές από τον ίδιο τον Tezuka και ξανακυκλοφόρησε ως κεφάλαιο 227 με τίτλο "Print Proof", έχοντας συμπεριληφθεί στον 5ο τόμο της αγγλικής έκδοσης της Vertical.


Print Proof

Σε αυτό το κεφάλαιο, ο Black Jack συναντάει τον παιδικό του φίλο, Rokuro Makube, ο οποίος έχει εμφανιστεί και σε άλλα επεισόδια. Ο Rokuro είχε γεννηθεί με 6 δάχτυλα στα χέρια και τα πόδια (το Roku στα γιαπωνέζικα παραπέμπει στον αριθμό 6), με τον Black Jack να του αφαιρεί τα παραπανίσια άκρα πριν ακόμη μπει στην ιατρική σχολή. Τώρα, πολλά χρόνια μετά, ο παλιός του φίλος είναι μεγαλο-μαφιόζος, και ζητάει από τον ιδιοφυή χειρούργο να του αλλάξει όλα τα δάχτυλα με ενός από τα πρωτοπαλίκαρά του, για να μην αναγνωρίζει η αστυνομία τα αποτυπώματά του. Μετά την (πετυχημένη, ασφαλώς) εγχείριση, ο Rokuro σκοτώνει τον υπάλληλό του, και προσπαθεί να ξεφορτωθεί και τον ήρωά μας, ανεπιτυχώς όμως. Όταν συλλαμβάνεται από τις αρχές στο Παρίσι, οι αστυνομικοί δε μπορούν να ταυτοποιήσουν τα αποτυπώματά του, και φαίνεται οτι θα τους ξεγλιστρήσει. Τότε όμως καταφθάνει ένα δέμα από τον Black Jack που περιέχει τα 6α δάχτυλα των χεριών και των ποδιών του, και έτσι καταδικάζεται σε θάνατο.

(gossip alert !)

Το συγκεκριμένο κεφάλαιο δε "σφραγίστηκε" λόγω παραπόνων ή αμφισβήτησης, όπως τα περισσότερα sealed και semi-sealed, αλλά για να αλλαχτεί η εξέλιξη της σχέσης του Black Jack με τον Rokuro. Εκτός από το θέμα με τα 6 δάχτυλα που έχει αφαιρεθεί από το ανασκευασμένο κεφάλαιο, η σημαντικότερη διαφορά είναι οτι στο "Finger" ο Rokuro όντως προδίδει τον φίλο του και προσπαθεί να τον σκοτώσει, ενώ στο "Print Proof" φαίνεται οτι η δολοφονική απόπειρα δεν είχε διαταχθεί από τον ίδιο. Η σημαντική αυτή αλλαγή οφείλεται στα γεγονότα που βίωνε εκείνη την περίοδο στην προσωπική του ζωή ο Tezuka. Όταν έφτιαχνε το "Finger", η εταιρεία animation Mushi Productions που είχε ιδρύσει για να μεταφέρει τα manga του στην τηλεόραση ήταν στα πρόθυρα χρεωκοπίας και διάσπασης, κάτι που είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία και την πίστη του καλλιτέχνη προς τους ανθρώπους. Τελικά αποχώρησε από την εταιρεία που είχε ο ίδιος ιδρύσει νιώθοντας προδομένος, και η Mushi Productions συνέχισε υπό άλλη διεύθυνση. Μετά από καιρό, όταν η πικρία και η στενοχώρια του είχε περάσει, αποφάσισε να αλλάξει από την ιστορία του την απαισιόδοξη παρουσίαση μιας φιλίας που διαλύεται. Βεβαίως ο Rokuro καταδικάζεται και πάλι σε θάνατο, όμως τουλάχιστον δεν πρόδωσε το φίλο του. Ε, κάτι είναι κι'αυτό, θα πεθάνει λίγο ελαφρύτερος !


Finger


Η πηγή για το Black Jack sealed chapter 028 - Finger

Δείτε όλα τα σφραγισμένα κεφάλαια (sealed chapters) της σειράς Black Jack

4 σχόλια:

 1. αα πολυ ωραια κι αλλο κουτσομπολιο στο λαο. ευχαριστουμε και περιμενουμε κιαλλα. εσπρεσσο θα το κανεις τελικα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βρε συ, το κουτσομπολιό σου έμεινε μόνο ? Αααααχ, τί θα σας κάνω εδώ πέρα ! Εδώ κοτζάμ άρθρο έγραψα, έρευνα, πηγές, ιστορίες, σφραγισμένα τεύχη, αρρώστιες, εξαδάχτυλοι, δολοφονικές επιθέσεις ... μακελειό !

   Διαγραφή
 2. Το Black Jack είναι από τα αγαπημένα μου κόμικ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα φίλε Απρόσιτε ! Κι εμένα είναι από τα γαπημένα του αγαπημένου μου Tezuka ! Το έργο του απλά δεν τελειώνει, μια ζωή το ανακαλύπτεις ...

   Διαγραφή