Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

The End of FABLES

Οι ήρωες των παραμυθιών μας αποχαιρετούν με το τεύχος #150



Η σειρά FABLES είναι πέραν πάσας αμφιβολίας η πιο επιτυχημένη και πολυβραβευμένη σειρά comics των τελευταίων ετών. Δημιουργημένη το 2002 από το συγγραφέα Bill Willingham και τον εικονογράφο Mark Buckingham, έχει καταφέρει εδώ και πολλά χρόνια να γίνει ο best-seller τίτλος της εταιρείας Vertigo, έχοντας παράλληλα κερδίσει πάνω από δέκα βραβεία Eisner (τα αντίστοιχα Oscar των comics). Με μία πολύ απλή, ωστόσο ευφυέστατη κεντρική σεναριακή ιδέα - να χρησιμοποιήσουν ως υλικό αγαπημένα παραμύθια και τους ήρωές του ως χαρακτήρες, οι δύο δημιουργοί έχουν χτίσει μία καινούρια, μοντέρνα μυθολογία που είναι βασισμένη στην ήδη υπάρχουσα μεν, είναι απολύτως εναρμονισμένη με τη σύγχρονη εποχή δε.

Mετά λοιπόν από μία δεκαετία υπερ-επιτυχημένης εκδοτικής πορείας, ο δημιουργός της σειράς Bill Willingham αποφάσισε οτι έκλεισε ο κύκλος της, και αποφάσισε να τη διακόψει. Η ανακοίνωση έγινε στο προσωπικό site του συγγραφέα την 1η Νοεμβρίου του 2013, και αναπαράχθηκε αστραπιαία από όλα τα μεγάλα comic sites. Σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsarama, o Willingham, εκτός φυσικά από τις θερμές ευχαριστίες προς το πρόσωπό μου για τη στήριξη και την έμπνευση που του έχω προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια, αναφέρει οτι το τελευταίο τεύχος της σειράς θα είναι το #150, το οποίο θα είναι και μεγαλύτερο σε μέγεθος. Το επόμενο τεύχος που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2014 είναι το #137, οπότε το Fables #150 θα βγεί κάπου στις αρχές του 2015. Επίσης θα τελειώσει και η spin-off σειρά Fairest.

Μαζί με τους Fables όμως, θα αποσυρθεί και ο ίδιος ο αμερικανός συγγραφέας, μιας και είναι πλέον άνω των 60 ετών. Δηλαδή δεν θα αποσυρθεί ακριβώς, απλά θα σχεδιάζει πολύ προσεκτικά τις όσες επόμενες συνεργασίες του έχουν απομείνει μέχρι το τέλος της καριέρας του. Και εδώ θα ήθελα να του απευθύνω τα προσωπικά μου συγχαρητήρια (για να ανταποδώσω και τα δικά του καλά λόγια), πρώτον επειδή αποφασίζει να διακόψει μία τόσο επιτυχημένη σειρά, βασισμένος στα δικά του, αυστηρώς καλλιτεχνικά και όχι εμπορικά κριτήρια, και δεύτερον επειδή αναγνωρίζει οτι τα πιο δημιουργικά του χρόνια έχουν πλέον παρέλθει, και αποσύρεται σχετικά νωρίς, προτού αναπόφευκτα πέσει η ποιότητα της δουλειάς του.

Το μόνο που ήθελε να αποκαλύψει ο Willingham για το πώς θα ολοκληρωθεί η ιστορία του ήταν το οτι θα περιστρέφεται γύρω από τους χαρακτήρες Bigby, Snow και Rose Red, οι οποίοι ήταν και οι βασικοί πρωταγωνιστές του storyline των πρώτων τευχών της σειράς. Ευχαριστούμε πολύ κύριέ μου, αλλά το είχαμε καταλάβει. Μένει λοιπόν να δούμε αν θα ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα ...



4 σχόλια:

  1. κριμα που τελειωνει! αλλα ολα τα καλα πρεπει να τελειωνουν πριν μας απογοητευσουν.
    μπραβο στον φιλο σου τον Willingham που πηρε μια τετοια αποφαση.οχι οτι δε θα πουλανε τα τευχη βεβαια ακομα και πολλα χρονια μετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς που τα λες Βάσω μου. Σιγά μην καταντούσε σαν τις superhero σειρές που φτάνουν στο τεύχος #3823721239 και μετά τις ξαναγυρνάνε στην αρχή, και πασάρουν στον κοσμάκη ό,τι γελοία ανεμπνευσιά έχει ξεμείνει στη γκλάβα τους.

      Διαγραφή
  2. Χμμ, γι' αυτό το Fables έχω διαβάσει γενικά καλά λόγια και μάλιστα κάπου είχα πετύχει και διάβασα και μια ιστορία (ένα τεύχος) online. Πρέπει όντως να είναι ενδιαφέρον και να έχει προσελκύσει αρκετό κοινό Sandman!
    Υπάρχει και μια αμερικάνικη σειρά, το "Once Upon A Time" (το 2011 βγήκε) που μάλλον έχει βασιστεί στο κόμικ (αν και οι δημιουργοί δεν το παραδέχτηκαν ακριβώς...). Έχω δει κανα-δυο επεισόδια, αλλά κάτι μου λέει πως το κόμικ θα είναι καλύτερο!

    Πάντως συμφωνώ με τη Βάσω, καλύτερα κάτι να τελειώνει πριν από την έμπνευση - όρεξη του δημιουργού του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει τον κόπο αγαπητή Έφη ! Δοκίμασέ τη.

      Ο Willingham πάντως είναι μεγάλος fan του Gaiman, και η σειρά έχει επηρεαστεί από Sandman. Ο Neil λοιπόν έχει πεί οτι μια ιστορία πρέπει να έχει σαφή αρχή, μέση και τέλος. Oπότε συγκεκριμένα ο συγγραφέας comics, όταν αρχίζει να εκδίδεται η σειρά πρέπει να ξέρει ήδη πόσο θα διαρκέσει. Έτσι είναι το σωστό, και όχι να τραβάνε τις ιστορίες από τα μαλλιά μέχρι να μείνουν κουρούπες (οι ιστορίες).

      Διαγραφή