Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Jéronaton - Woman

Το σκαρφάλωμα της γιγαντιαίας γυναίκας - Μία σουρρεαλιστική μικρή ιστορία


Ο Jéronaton (κατά κόσμον Jean Torton) είναι ένας παλιός βέλγος εικονογράφος του χάρτινου σύμπαντος που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό και ... δικαίως. Έχοντας ασχοληθεί κυρίως με τα είδη των ιστορικών και των ερωτικών comics, το highlight της καριέρας του είναι η συμμετοχή του στην ιστορική σειρά Alix του Jacques Martin. Με μεγάλη συνεισφορά μικρών ιστοριών στο περιοδικό Tintin τη δεκαετία του 60, στα 70s στράφηκε προς μία πιο... ενήλικη θεματολογία και ένα άκρως ρεαλιστικό καλλιτεχνικό στύλ που θυμίζει λίγο Salvador Dali.

Η 11-σέλιδη σουρρεαλιστική ιστορία του Femme (Woman) δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Métal Hurlant #54 τον Αύγουστο του 1980, και αμέσως μετά και στο Heavy Metal #46, τον Ιανούαριο του 1981. Ένας πρωτόγονος άντρας συναντάει μία γυμνή γυναίκα τεραστίων διαστάσεων στη μέση της ερήμου. Αρχίζει να σκαρφαλώνει στο σώμα της και όταν φτάνει στον ώμο της, αυτή τον παίρνει στο χέρι της και τον καταβροχθίζει. Στην τελευταία εικόνα της ιστορίας βλέπουμε ένα πελώριο τέρας να πλησιάζει απειλητικά από πίσω της !

Το τέρας να συμβολίζει τον άντρα ? Εγώ θυμάμαι να μας λένε γουρούνια, όχι δεινόσαυρους. Το μήνυμα όλης της ιστορίας να είναι "Με έφαγες με τη γκρίνια σου" ? Το μέγεθος τελικά μετράει ή όχι ? Μπορώ να πω αρκετές τέτοιες χαζομαρούλες ακόμα, αλλά θα σταματήσω. Τα συμπεράσματα δικά σας. Έτσι κι αλλιώς, όταν έχουμε να κάνουμε με σουρρεαλισμό, η λογική πάει περίπατο (αυτό είναι το καλό).

Πηγή : The PorPor Books blog







6 σχόλια:

  1. Το τέλος και μένα με μπερδεύει. Θα μπορούσε να ήταν πίσω της ένα τεράστιο φίδι και τότε θα κόλλαγε το "τον έφαγες με τη γκρίνια σου" και τώρα "μαύρο φίδι που σ' έφαγε".
    Τελικά είναι τέρας ή δεινόσαυρος? Αλλά ναι, νομίζω πως το μέγεθος μετράει.
    Το στυλ εμένα μου θυμίζει πιο πολύ αυτές τις vintage αφίσες που κυκλοφορούν αρκετά τώρα τελευταία (να, κατάφερα να γράψω και κάτι σοβαρό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχ αχ αχ αχ α χα ! Σοβαροί είμαστε καλή μου φίλη, σοβαροφανείς δεν είμαστε. Ξέρουμε τί να παίρνουμε στα σοβαρά, και τί όχι. Και κυρίως, να μην παίρνουμε πολύ στα σοβαρά τον εαυτό μας.

      Μπορεί το τέλος να υπονοεί οτι η γκόμενα είναι σαύρα ! Μπορεί το μέγεθος του άντρα να υπονοεί κάτι για το μέγεθος του... ρόπαλου του δημιουργού (μιας και ο άντρας είναι πρωτόγονος). Μπορεί το οτι ο άντρας είναι πρωτόγονος να υπονοεί κάτι για τις ανασφάλειες του δημιουργού σε σχέση με τις γυναίκες ... Μπορεί ακόμη κι εγώ να μην έχω μάθει άλλη λέξη εκτός απ'το "υπονοεί" ... Όλα παίζουν, και όλα υπονοούνται !

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Hello Tammy ! Not a great creator in general, but this short story is just beautiful ! Wonderful art !

      Διαγραφή
  3. ενδιαφερον!ο δεινοσαυρος τι ειναι; το μεταλλαγμενο πετ του φαγωμενου που ηρθε να εκδικηθει για παρτη του; :P
    παντως ενδιαφερον artwork και μπολικη λεπτομερια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί να σου πω Βάσω μου ? Εμείς πιο πάνω με τη Σκοτεινή Σεφ κάναμε μία προσπάθεια να αποκρυπτογραφήσουμε τα μηνύματα του δημιουργού, αλλά νομίζω οτι αποτύχαμε περισσότερο κι από τον Άδωνη στο υπουργείο Υγείας (έλα, όχι πολιτικές κουβέντες έχουμε πεί). Το artwork είναι πάρα πολύ καλό πάντως, ναι !

      Διαγραφή