Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Electronomicon

Ο Βασίλης Λώλος επιστρέφει δριμύτερος !

Ο Βασίλης Λώλος είναι ένας από τους καλύτερους και πιο ιδιαίτερους δημιουργούς της ελληνικής, και πλέον της παγκόσμιας σκηνής comics. Αναδείχτηκε, όπως και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες της γενιάς του, από το σημαντικότατο για τα ελληνικά comics περιοδικό "9" της Ελευθεροτυπίας (R.I.P - δυστυχώς) και δημιούργησε πολλές ενδιαφέρουσες δουλειές στην Ελλάδα προτού οι επαγγελματικές του φιλοδοξίες τον οδηγήσουν στην Αμερική το 2005.

Εκεί, έκανε το ντεμπούτο του στον 2ο τόμο της εξαιρετικής ανθολογίας Flight, και τράβηξε την προσοχή της βιομηχανίας με το πολύ καλό the Pirates of Coney Island, το οποίο όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το 2007 κυκλοφόρησε το 1ο μέρος της σειράς του The Last Call, με το 2ο να περιμένει να εκδοθεί σύντομα. Έπειτα, ως μέλος μίας πολύ ενδιαφέρουσας καλλιτεχνικής "κολλεκτίβας" μαζί με τους Fábio Moon, Gabriel Bá, Rafael Grampa και Becky Cloonan, πήρε μέρος στις συλλογικές δουλειές Pixu και 5, με το τελευταίο να κερδίζει μάλιστα και βραβείο Eisner το 2008 (ο μοναδικός έλληνας που έχει κερδίσει το σημαντικότερο από τα βραβεία comics). Και μετά ? ... Pause ...

Λόγω μερικών πολύ άσχημων γεγονότων στην προσωπική του ζωή, στα οποία δεν θα αναφερθούμε εδώ (ε, δε θα κάνουμε και κουτσομπολιό τώρα), ο Λώλος δεν έχει εκδόσει τίποτα τα τελευταία 3 χρόνια, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει δημιουργήσει και τίποτα. Το The Last Call vol.2 είναι έτοιμο εδώ και καιρό, και ένα άλλο μεγάλο project του πλησιάζει στην ολοκλήρωση - το Electronomicon (ναι, σε αυτό θα αναφερθούμε).

Electronomicon λοιπόν ονομάζεται το καινούριο graphic novel του Βασίλη Λώλου, το οποίο δουλεύει ανελλιπώς από το 2008, και είναι προγραμματισμένο να εκδοθεί από την Oni Press κάποια στιγμή μέσα στο 2013. Θα είναι μία συλλογή ιστοριών κοσμικού τρόμου, ένα πνευματικό ταξίδι που θα συνδυάζει το Blade Runner με τις ιστορίες τρόμου του H.P. Lovecraft, με στοιχεία sci-fi, θρίλερ, περιπέτειας, videogames και cyberpunk ! Η ιστορία θα εκτυλίσσεται σε ένα κόσμο όπου όλες οι πιθανές διαστροφές και ανωμαλίες είναι ελεύθερες και προσιτές στον καθένα. Μία Μέκκα της ηδονής και του καταναλωτισμού, γεμάτη με ρομποτικές ιερόδουλες και κάθε λογής πειρασμούς. H εικονογράφηση θα αντλεί πολλά από το μνιμαλιστικό, σχεδόν γραφιστικό στύλ του Mike Mignola, ο οποίος είναι ο αγαπημένος δημιουργός του Λώλου αλλά και, όπως πάντα, από τα videogames. Και αν ακόμη δε σας ακούγεται αρκετά ενδιαφέρον, αναφέρω οτι το graphic novel θα συνοδεύεται από μουσική που δημιούργησε ο ίδιος ο καλλιτέχνης με το group του La Suspiria ειδικά για το project αυτό. Μία πραγματική οπτικο-ακουστική εμπειρία επιστημονικής φαντασίας.

Ο δημιουργός έχει δηλώσει ότι το Electronomicon είναι ίσως η πιο προσωπική του δουλειά, αφού περιέχει αρκετές πρόσφατες εμπειρίες και βιώματά του. Όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει αλλεπάλληλες αλλαγές στο σενάριο, και το έχει σχεδιάσει τουλάχιστον 4 φορές, προσπαθώντας να ξαναβρεί / επαναπροσδιορίσει το καλλιτεχνικό του ύφος, αλλά και να εξορκίσει τα "κακά πνεύματα" της προσωπικής του ζωής. Ξεκίνησε σε ένα ατυχές ταξίδι του Λώλου στη Βραζιλία σαν μία σύντομη πειραματική ιστορία 15 σελίδων, και κατέληξε σαν το μεγάλο comeback του ξεχωριστού αυτού δημιουργού στο χώρο των comics !

Ακολουθούν οι εικόνες προώθησης του Electronomicon που έχουν κυκλοφορήσει στο internet, συμπεριλαμβανομένης και μίας animated gif - είναι προσφιλής τακτική του Λώλου να δημιουργεί  στατικές εικόνες με κάποια animated στοιχεία, τις οποίες αποκαλώ animated comics. Στο τέλος παραθέτω το προωθητικό video για το Electronomicon, με soundtrack από το προσωπικό συγκρότημα του καλλιτέχνη, La Suspiria.








Electronomicon @ CBR
Electronomicon @ Tumblr
Vasilis Lolos interview @ CBR
Electronomicon 2121 installation @ AICF 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου