Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Winsor McCay - Daydreams and Nightmares

Τα λαμπρά καλλιτεχνικά "ονειρογραφήματα" του δημιουργού του Little Nemo




Το όνομα του Winsor McCay έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία των comics κυρίως λόγω του δημοφιλούς, αριστουργηματικού του strip Little Nemo in Slumberland, που εμφανιζόταν στις αμερικάνικες εφημερίδες από το 1905 έως το 1914 και από το 1924 έως το 1927. Έχει επίσης εξασφαλίσει μία θέση και στο πάνθεον του κινηματογράφου ως ο δημιουργός μίας από τις πρώτες ταινίες animation, της Gertie the Dinosaur (1914).

Το ενδιαφέρον του McCay για τα όνειρα, το οποίο είναι προφανές σε όλες ανεξαιρέτως τις δουλειές του μεγάλου αυτού οραματιστή και εικονογράφου, είναι διάχυτο και σε αυτή τη συλλογή ασπρόμαυρων εικόνων που εξέδοσε η εταιρεία Fantagraphics (ποιά άλλη ?) το 1988, και που διατρέχει όλη τη σπουδαία του καριέρα, από το 1898 έως το 1934. Από τα φροϋδικά strips της γνωστής σειράς του Dream of the Rarebit Fiend (1904-1913) και τα αντιπολεμικά του μανιφέστα μέχρι τις εξαιρετικές φουτουριστικές του απεικονίσεις και τις μοραλιστικές του (ίσως λίγο αφελείς) "νουθεσίες", το album αυτό περιέχει μερικά από τα καλύτερα δείγματα εικονογραφικής φαντασίας που θα δείτε ποτέ.

Άλλοτε με παιχνιδιάρικη διάθεση, άλλοτε με δηκτική, και πάντα με έναν αλληγορικό χαρακτήρα, ο McCay απλώνει μπροστά στα μάτια μας το λαμπρό καλλιτεχνικό του όραμα, που παραμένει μοναδικό στο σύμπαν των 2 διαστάσεων μέχρι και σήμερα.



























Daydreams and Nightmares @ Fantagraphics
Daydreams and Nightmares @ The Guardian
Daydreams and Nightmares @ Graphically Inclined blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου