Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

The Sandman : The Dream Hunters

Ένα ονειρικό παραμύθι απο δύο 
απίστευτους δημιουργούς

Το The Dream Hunters είναι ένα μαγευτικό παραμύθι του αστείρευτου άγγλου συγγραφέα Neil Gaiman, δημιουργού της εκπληκτικής σειράς The Sandman. Χωρίς να εντάσσεται στον κύριο κορμό της ιστορίας του Sandman, η υπέροχα εικονογραφημένη απο τον μεγαλοφυή ιάπωνα καλλιτέχνη Yoshitaka Amano αυτή περιπέτεια λειτουργεί ως συμπλήρωμα στο μύθο του άρχοντα Μορφέα, του κεντρικού ήρωα της πολυβραβευμένης σειράς. Μάλιστα, ο άρχοντας των Ονείρων δεν έχει μεγάλη συμμετοχή στην πλοκή, περιοριζόμενος σε μία σύντομη μα καθοριστική εμφάνιση.

Το The Sandman : The Dream Hunters κυκλοφόρησε το 1999, και θεωρείται πως είναι εμπνευσμένο απο το έργο Strange Stories From A Chinese Studio του Pu Songling, μία κινέζικη συλλογή λαϊκών μύθων του 1766. Κατά μια άλλη εκδοχή, βασίστηκε στο Fairy Tales from Old Japan του Yei Theodora Ozaki. O ίδιος ο Gaiman βεβαίως αρνείται πως έχει εμπνευστεί απο τα συγκεκριμένα έργα, και αναφέρει ειρωνικά πως πληροφορήθηκε για τις ίδιες του τις πηγές απο το site της Wikipedia.

Η ιστορία μας ξεκινάει με ένα καυγά ανάμεσα σε έναν ασβό και μια αλεπού. Τα δύο πονηρά ζώα βάζουν ένα στοίχημα : όποιο μπορέσει να παρασύρει ένα νεαρό βουδιστή μοναχό μακριά απο τον κοντινό ναό όπου διαμένει, θα κρατήσει τον ναό για φωλιά του. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους όμως, ο μοναχός δεν ξεγελιέται. Μετά απο αρκετές αποτυχίες και απο τις δύο πλευρές, ο ασβός κουράζεται, και παραιτείται. Η αλεπού παραιτείται επίσης απο το στοίχημα, μα έχει ήδη ερωτευτεί τον νεαρό βουδιστή, και μεταμορφώνεται σε νεαρή κοπέλα για να τον πλησιάσει. Όταν όμως θα ανακαλύψει μία δολοπλοκία δαιμόνων που έχει ως στόχο τον αγαπημένο της, θα ταξιδέψει μέχρι το μακρινό βασίλειο του άρχοντα των Ονείρων για να ζητήσει τη συμβουλή του. Θα συναντήσει τον άρχοντα Μορφέα, ο οποίος θα της παρουσιαστεί με τη μορφή μιας πελώριας μαύρης αλεπούς, και μετά τη σύντομη κουβέντα τους θα μηχανευτεί ένα παμπόνηρο σχέδιο για να γλιτώσει τη ζωή του μοναχού. Ο μοναχός θα σωθεί, μα θα χρειαστεί κι αυτός με τη σειρά του να κάνει το ίδιο ταξίδι, για να σώσει την τολμηρή, ερωτευμένη αλεπού που παγιδεύτηκε στον κόσμο των ονείρων.




...
Το The Sandman : The Dream Hunters είναι ένα ρομαντικός, μαγικός μύθος της Ανατολής, μία συγκινητική ιστορία αγάπης μέσα απο το πρίσμα της ιερής φιλοσοφίας του Βούδα. Ο έρωτας συγκρούεται με το πνεύμα, η σαρκική επιθυμία επιτίθεται στην αφοσίωση στο θεό, και η αυτοθυσία έρχεται ως υπέρτατο όπλο και απόδειξη των αγνών, ανώτερων αισθημάτων που μπορεί να νιώσει ένα νοήμον πλάσμα προς ένα άλλο. Ο Neil Gaiman παραδίδει ένα ακόμη αριστούργημα, ένα υπέροχα δεμένο μεταξύ τους συνοθύλευμα λέξεων, συναισθημάτων και νοητικών εικόνων, το οποίο παίρνει στα θαυματουργά του χέρια ο μεγάλος Yoshitaka Amano, μεταμορφώνοντάς το σε μία σπάνιας ομορφιάς, εκθαμβωτική καλλιτεχνική δουλειά. Χρησιμοποιώντας πολλά διαφορετικά μέσα (χάραξη σε χρυσό, λάδι, νερομπογιές και μολύβι), ο σπουδαίος ιάπωνας καλλιτέχνης μετουσιώνει το όραμα του άγγλου παραμυθά σε μία σειρά εικόνων απίστευτης δύναμης, εξυψώνοντας αυτή την όμορφη ιστορία σε ένα πραγματικό έργο τέχνης.

Το The Sandman : The Dream Hunters έχει τιμηθεί με το σημαντικότατο βραβείο Bram Stoker Award for Best Illustrated Narrative

Διαβάστε το άρθρο / αφιέρωμα για τον Neil Gaiman
Διαβάστε το άρθρο / αφιέρωμα για τον Yoshitaka Amano




The Sandman : The Dream Hunters @ wikipedia 
The Sandman : The Dream Hunters @ CNN reviews 
The Sandman : The Dream Hunters review @ Rational Magic
The Sandman : The Dream Hunters @ Vertigo
The Sandman : The Dream Hunters @ Olduvai Reads
The Sandman : The Dream Hunters @ Rambles

Neil Gaiman @ wikipedia
Yoshitaka Amano @ wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου