Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Bryan Talbot

Μία Βρετανική ματιά στα comics

Η Μεγάλη Βρετανία έχει μακριά παράδοση στο χώρο των comics, και μία ιδιαίτερη καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία. Αρκετά κοντά στο αμερικάνικο στύλ, αλλά διατηρώντας μια πιο "ανεξάρτητη", ανοιχτόμυαλη στάση, που χαρακτηρίζει γενικά την ευρωπαϊκή παραγωγή, η γηραιά Αλβιώνα έχει αναπτύξει τη δική της, ξεχωριστή και αναγνωρίσιμη comics ταυτότητα, και έχει χαρίσει στο στερέωμα των 2 διαστάσεων πολύ μεγάλους δημιουργούς, όπως π.χ τους Alan Moore, Neil Gaiman, Dave Gibbons, Simon Bisley, Grant Morrison, Garth Ennis, μεταξύ πολλών άλλων. Ένας απο τους πιο αξιόλογους, και χαρακτηριστικά Βρετανούς καλλιτέχνες είναι και ο Bryan Talbot, περισσότερο γνωστός για τα έργα του με ήρωα τον Luther Arkwright, The Adventures of Luther Arkwright και Heart of Empire.

Ο Bryan Talbot γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 1952 στο Wigan του Lancashire, φυσικά στην Αγγλία. Η ενασχόληση του με τα comics ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία, το 1969, με μια σειρά εικονογραφήσεων για το περιοδικό Mallorn της The Tolkien Society. Το 1972 εκδίδονται τα πρώτα του comic strips με τίτλο Superharris στην εφημερίδα του πανεπιστημίου του. Τα επόμενα 5 χρόνια θα δουλέψει στην αγγλική underground σκηνή, και συγκεκριμένα στη σειρά Brainstorm Comix της εταιρείας Alchemy Press. Τα 3 πρώτα τεύχη, με πρωταγωνιστή τον Chester P. Hackenbush (The Chester P. Hackenbush Trilogy - 1975-78) εκδόθηκαν το 1982 ως BRAINSTORM! Τον ίδιο ήρωα χρησιμοποίησε αργότερα, ελαφρώς παραλλαγμένο, και ο μεγάλος Alan Moore, για τη γνωστή σειρά του Swamp Thing.


Οι Περιπέτειες του Luther Arkwright

Το 1978 ο Bryan Talbot ξεκίνησε να εκδίδει την πιο γνωστή ιστορία της καριέρας του, την επική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας The Adventures of Luther Arkwright, σε δικό του σχέδιο και σενάριο. Αρχικά στο περιοδικό Near Myths, συνεχίζοντας έπειτα στο ριζοσπαστικό Pssst!, για να εκδοθεί τελικά ως ολοκληρωμένος τόμος, ο πρώτος της σειράς, απο την Never Ltd. το 1982, καθιστώντας το ως ένα απο τα πρώτα βρετανικά graphic novels. Το 1983 εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το περιοδικό-σταθμό στην ιστορία των comics 2000AD. Κυκλοφορεί 3 τόμους του Nemesis the Warlock, σε σενάριο του Pat Mills, κερδίζοντας 1 βραβείο Eagle, συνεργάζεται με τον Alan Moore στις σειρές Future Shocks και Ro-Busters, και δουλεύει επίσης στα Judge Dredd και Slaine. Επιστρέφοντας στις περιπέτειες του Luther Arkwright, μέχρι το 1988 ολοκληρώνει 9 τεύχη, τα οποία τελικά συλλέγονται σε μία ογκώδη έκδοση της Valkyrie Press, χαρίζοντάς στο δημιουργό τους άλλα 4 Eagle Awards.

Ο κόσμος του Luther Arkwright αποτελείται απο άπειρα, παράλληλα σύμπαντα. Ο ήρωάς μας έχει την ικανότητα να μεταπηδά απο το ένα σύμπαν στο άλλο και, με τη βοήθεια της Rose Wylde και των τηλεπαθητικών της δυνάμεων πολεμά εναντίον των Disruptors, οι οποίοι επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση του multiverse, όπως ονομάζεται ο παράξενος αυτός κόσμος, θέτοντας σε λειτουργία έναν αρχαίο μηχανισμό καταστροφής γνωστό ως Firefrost. Ο Talbot τοποθετεί τη δράση σε ένα αρκετά γνώριμο, μα και αρκετά διαφορετικό παράλληλο σύμπαν, όπου παρακολουθούμε μία εναλλακτική ιστορία της Αγγλίας. Το κίνημα των βασιλικών (Royalists) γιγαντώνεται μετά τον αγγλικό εμφύλιο, και ξεχύνεται για να απελευθερώσει τη χώρα απο τη μακροχρόνια υποταγή της στους Πουριτανούς, οι οποίοι διοικούνται από έναν απ'ευθείας απόγονο του Oliver Cromwell. Στον διαφαινόμενο 2ο εμφύλιο, ο Arkwright τάσσεται υπέρ των Royalists, γνωρίζοντας πως o πρίγκιπας Charles πρέπει πάσει θυσία να επιστρέψει στο θρόνο, όχι μόνο για το καλό αυτού του παράλληλου σύμπαντος, αλλά όλων.


Η αμερικάνικη περίοδος

Το διάστημα 1991-1993 ο Bryan Talbot εργάστηκε για την αμερικανική βιομηχανία των comics, και συγκεκριμένα για τη θρυλική σειρά του φίλου του Neil Gaiman, The Sandman. Εικονογράφησε 1 κεφάλαιο στον τόμο 5 (A Game of You), 2 κεφάλαια στον τόμο 6 (Fables & Reflections), συμπεριλαμβανομένου του The Sandman Special #1 : The Song of Orpheus, και 2 κεφάλαια στον τόμο 8 (World's End). Συνεχίζοντας στην Αμερική τα επόμενα 15 χρόνια, δούλεψε άλλοτε ως συγγραφέας, άλλοτε ως εικονογράφος και άλλοτε και με τις δύο ιδιότητες στις σειρές Hellblazer, The Nazz, Legends of the Dark Knight, The Dreaming, The Dead Boy Detectives, και διάφορες άλλες. Ανάμεσα στις πολυάριθμες συνεργασίες του ξεχωρίζουν, μαζί με τον Sandman φυσικά, οι δουλειές του με τον Alan Moore στο Alan Moore's Yuggoth Cultures and Other Growths #1 (2003) και με τον Bill Willingham στον 4ο τόμο της δημοφιλούς σειράς του Fables (Fables: Storybook Love - 2004).

Συγγραφέας - Σχεδιαστής

Αναμφισβήτητα όμως, οι κυκλοφορίες με την υπογραφή του Bryan Talbot που τον έκαναν διάσημο και τον ξεχωρίζουν απο την υπερπληθώρα των δημιουργών ως έναν πολύ ιδιαίτερο καλλιτέχνη είναι αυτές τις οποίες έγραψε και σχεδίασε μόνος του.

Το 1995 κυκλοφορεί το καταπληκτικό The Tale of One Bad Rat , μία ιστορία - φόρο τιμής στη σπουδαία συγγραφέα παιδικών βιβλίων Beatrix Potter, στα παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και στην ελευθερία. Η ηρωίδα Helen το σκάει απο το σπίτι για να γλιτώσει απο τις νυχτερινές "επισκέψεις" του πατέρα της και την αδιαφορία της μητέρας της. Μαζί της παίρνει το ποντικάκι της και τα αγαπημένα της βιβλία της Beatrix Potter. Ζεί ως άστεγη, ζητιανεύοντας, έχει μπλεξίματα με την αστυνομία, και φαντασιώνεται οτι αυτοκτονεί. Με τη βοήθεια όμως ενός απρόσμενου φίλου, που της προσφέρει στέγη, θα καταφέρει να ανασυγκροτήσει τον εαυτό της, και να φύγει για την εξοχή, προς αναζήτηση των τόπων που ενέπνευσαν την αγαπημένη της συγγραφέα. Εκεί θα γνωρίσει ένα καλόκαρδο ζευγάρι, και τελικά θα βρεί τη δύναμη να αντιμετωπίσει τη ρίζα των προβλημάτων της, και να απελευθερωθεί απο όσα την κρατούσαν δέσμια. 

Ακολουθεί, το 1999, το Heart of Empire (The Legacy of Luther Arkwright), η συνέχεια των περιπετειών του γνωστού του ήρωα, αν και ο ίδιος κάνει την εμφάνισή του προς το τέλος της ιστορίας, παραχωρώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην κόρη του Victoria. Έχουν περάσει 23 χρόνια απο την αποκατάσταση της μοναρχίας στο παράλληλο σύμπαν της Αγγλίας όπου διαδραματίστηκαν και τα γεγονότα του The Adventures of Luther Arkwright. Η βασίλισσα Άννα έχει καταφέρει να χτίσει την ισχυρότερη αυτοκρατορία στον κόσμο. Η κόρη της, η πριγκίπισσα Victoria όμως, αδιαφορώντας για τη διακυβέρνηση του κράτους, θα αρχίσει να ψάχνει λεπτομέρειες για τη δολοφονία του αδελφού της Henry, και θα αναζητήσει έναν μυστηριώδη επαναστάτη που λέγεται οτι της μοιάζει εκπληκτικά. Και όλα αυτά ενώ σχεδιάζονται δύο απόπειρες ανατροπής της μοναρχίας, μία εξωτερική και μία εσωτερική, κάτι ύποπτο συμβαίνει τις νύχτες στο παρεκκλήσι του Αγ. Γεωργίου, και εμφανίζονται αινιγματικά σημάδια που προβλέπουν μία συμπαντική καταστροφή.




Το 2007 ο Bryan Talbot εκδίδει την πιο ιδιαίτερη δουλειά του, το υπέροχο Alice in Sunderland . Με μορφή graphic novel, αλλά όχι με την κλασσική έννοια του όρου, το Alice in Sunderland είναι ένα ιστορικό έργο που εξερευνεί τη σχέση του συγγραφέα του Alice in Wonderland, Lewis Carroll με την περιοχή του Sunderland και της ευρύτερης βορειο-ανατολικής Αγγλίας. Με τον ίδιο ως αφηγητή, ο Talbot συρράφει αιώνες αγγλικής ιστορίας, παραθέτει ενδιαφέροντες τοπικούς μύθους, μιλάει για την τέχνη, τη μεταφυσική, τα comics, και όλα αυτά μέσω μιας πραγματικά εμπνευσμένης καλλιτεχνικής δουλειάς, που εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας. Χρησιμοποιώντας την τεχνική του κολλάζ (φυσικά με το Photoshop, και όχι με ψαλίδια και κόλλες), ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει ένα απίστευτο τοπίο απο ετερόκλητα στοιχεία, τα οποία έχει συνταιριάξει τέλεια ώστε να αντικατοπτρίζουν την ουσία του βιβλίου του. Ένας ωκεανός πληροφοριών, ένας ιστορικός χάρτης, ένα απίστευτο έργο, ένα λαμπρό καλλιτεχνικό όραμα.

Η τελευταία δουλειά που έχει κυκλοφορήσει ο σπουδαίος αυτός δημιουργός είναι το Grandville (το Δεκέμβριο του 2010 αναμένεται να κυκλοφορήσει η συνέχειά του, Grandville mon Amour). Η υπόθεση παρακολουθεί τον άγγλο επιθεωρητή Archie LeBrock της Scotland Yard καθώς προσπαθεί να λύσει μια υπόθεση δολοφονίας, αλλά στην πορεία ξεσκεπάζει μία πολιτική συνομωσία. Ο LeBrock, όπως και όλοι οι χαρακτήρες του βιβλίου, είναι ανθρωπόμορφο ζώο (ασβός) και ζεί σε μία εναλλακτική ιστορία της Αγγλίας, όπου η Γαλλία είναι η κυρίαρχη δύναμη του κόσμου μετά τους Ναπολεώνιους πολέμους. Ένα υπέροχα εικονογραφημένο, δυνατό steampunk θρίλερ, εμπνευσμένο απο τη δουλειά του γάλλου εικονογράφου του 19ου αιώνα J.J.Grandville.




Ο Bryan Talbot λοιπόν, είναι ένας πολύ ιδιαίτερος δημιουργός, χαρακτηριστικά βρετανός όπως προείπα, κάτι που αναβλύζει απο κάθε μία απο τις υπέροχες σελίδες των βιβλίων του. Ανήσυχος καλλιτεχνικά, διαρκώς πειραματίζεται και εξελίσσει το ύφος του, έχοντας φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα αφηγηματικής, και κυρίως εικονογραφικής τέχνης. Φανατικός μελετητής της ιστορίας, την εξερευνεί και τη μεταλάσσει με ευρηματικό τρόπο, αρεσκόμενος να δημιουργεί εναλλακτικές τροπές της, που προσθέτουν ενδιαφέρον στα ούτως ή άλλως εξόχως πολύπλοκα σενάριά του, τα συνήθως αποτελούμενα απο πολυάριθμες μικρές ιστορίες. Παθιασμένος με τη δουλειά του και τελειομανής, παραδίδει στο κοινό έργα που "μοσχοβολάνε" ποιότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια, έργα πολύ διαφορετικά απο τα συνηθισμένα, που κοσμούν και εξελίσσουν τον αγαπημένο του κόσμο των comics.


Βιβλιογραφία

  • One-Off:
    • "Alien Enemy" (with script and pencils Mike Matthews, in 2000AD Sci-Fi Special 1987)
    • "Memento" (in 2000 AD prog 2002, 2001)
 (πηγή βιβλιογραφίας : wikipedia.org)


Links

Bryan Talbot's official site
Bryan Talbot @ wikipedia
Bryan Talbot @ lambiek.net
Bryan Talbot @ 2000AD
Bryan Talbot @ the Comic Book DB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου