Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

FABLES : 1001 Nights of Snowfall

Οι ήρωες των παραμυθιών (ξανα)ζούν τις 1001 Νύχτες

Το 1001 Nights of Snowfall είναι μία ανθολογία ιστοριών που εντάσσεται στο σύμπαν της γνωστής σειράς Fables, μιάς απο τις πιο επιτυχημένες σειρές comics των τελευταίων ετών. Κυκλοφόρησε το 2006 σε μορφή graphic novel απο την εταιρεία Vertigo, και η υπόθεσή του προηγείται χρονολογικά των γεγονότων της κύριας σειράς, αποτελώντας έτσι μία πολύ καλή εισαγωγή για ένα καινούριο αναγνώστη, και ένα χορταστικό συμπλήρωμα για τους ήδη μυημένους στον μετα-παραμυθένιο κόσμο του Bill Willingham. Οι ιστορίες είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους, και παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την προσωπικότητα και το παρελθόν μερικών απο τους πιο σημαντικούς χαρακτήρες των Fables, όπως οι Snow White, Prince Charming, Bigby Wolf, Rose, King Cole, Reynard, και άλλοι.

Για αυτούς που δεν γνωρίζουν τη σειρά, παραθέτω μία σύνοψη της υπόθεσης. Οι Fables είναι ήρωες γνωστών παραμυθιών (η Χιονάτη, ο κακός λύκος απο την Κοκκινοσκουφίτσα, η Πεντάμορφη και το Τέρας, η Σταχτοπούτα μεταξύ άλλων), οι οποίοι εκδιώχθηκαν απο τη μαγική χώρα όπου ζούσαν (γνωστή ως homelands) απο το στρατό του μοχθηρού Adversary. Βρήκαν όμως καταφύγιο στον κόσμο μας, και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, όπου σχημάτισαν μια αποικία, τη Fabletown. Έτσι, ζούν ανάμεσά μας, κρύβοντας την πραγματική τους ταυτότητα, διατηρώντας όμως την αιώνια νεότητά τους και όλα τα παραμυθένια τους χαρίσματα.
( διαβάστε ένα εκτενές αφιέρωμα στη σειρά )

Η ιστορία του 1001 Nights of Snowfall μας πηγαίνει πίσω στις αρχές του 19ου αιώνα, στις πρώτες ημέρες της Fabletown. Η Snow White στέλνεται ως αντιπρόσωπος στους Fables των αραβικών χωρών, για να εξασφαλίσει τη συμμαχία τους εναντίον του μισητού τους αντιπάλου, Adversary. Στο παλάτι του πανίσχυρου σουλτάνου Shahryar όμως, σε μια πόλη που δεν κατονομάζεται (μαντεύω οτι είναι η Βαγδάτη), η ηρωίδα μας δεν τυγχάνει της καλύτερης μεταχείρισης. Την κρατούν φυλακισμένη για πολλές ημέρες, μην επιτρέποντάς της να δεί το σουλτάνο, προσβεβλημένοι που οι Fables της Αμερικής έστειλαν γυναίκα για να τους εκπροσωπήσει. Η Snow White όμως, αποφασισμένη να φέρει την αποστολή της εις πέρας, αρνείται τις περιποιήσεις των υπηρετών μέχρι να της επιτραπεί μια ακρόαση. Τελικά, στέλνεται στα διαμερίσματά της ένας υψηλός αξιωματούχος, ο οποίος κανονίζει την πολυπόθητη συνάντηση με το σουλτάνο, αλλά η ιστορία μας μόλις ξεκινά ...


Ο σουλτάνος Shahryar, έχοντας πληγωθεί απο τις γυναίκες, έχει υιοθετήσει μία απάνθρωπη συνήθεια. Κάθε βράδυ, τα τελευταία τρία χρόνια, κοιμάται με μία παρθένα υπήκοο του βασιλείου του, την οποία αποκεφαλίζει το επόμενο πρωί. Η Χιονάτη προορίζεται να είναι η επόμενη στη μακροσκελή λίστα, όμως θα χρησιμοποιήσει έναν έξυπνο τρόπο για να σώσει το όμορφο κεφάλι της. Θα διηγηθεί στο σουλτάνο μια ιστορία απο την παραμυθένια πατρίδα της. Ο Shahryar θα ικανοποιηθεί, και μόλις η αφηγήτρια του υποσχεθεί μία νέα ιστορία για το επόμενο βράδυ, θα αναβάλλει την εκτέλεσή της για μία ημέρα. Η Χιονάτη όμως γνωρίζει πολλές ιστορίες των Fables, και έτσι το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί για 1001 νύχτες, με κάθε αφήγηση να τελειώνει με τις πρώτες αχτίδες του ηλίου. Και, όταν δεν θα της έχει μείνει πια τίποτα να αφηγηθεί ... θα δείτε τί θα συμβεί !

Ασφαλώς πρόκειται για μία παραλλαγή του θρυλικού αραβικού έργου 1001 Νύχτες, με τη Χιονάτη να παίζει το ρόλο της Scheherazade, και τις ιστορίες να μην αποτελούν διδακτικούς μύθους του αραβικού κόσμου, αλλά εξιστορήσεις σημαντικών περιστατικών απο την πατρίδα των Fables, homelands. Η εικονογράφηση έχει γίνει απο μία επίλεκτη ομάδα καταξιωμένων και νέων δημιουργών, και είναι πραγματικά υπέροχη. Ξεχωρίζουν οι δουλειές των Michael Wm. Kaluta και Charles Vess, του John Bolton, της Jill Thompson και του φανταστικού καλλιτέχνη των εξωφύλλων της κύριας σειράς, James Jean. Συνολικά, πρόκειται για μία πολύ προσεγμένη και όμορφη έκδοση, που αξίζει να κοσμεί τη βιβλιοθήκη όχι μόνο των (πολυάριθμων) φανατικών αναγνωστών της σειράς Fables, αλλά και όσων αγαπούν τα comics γενικότερα.

4 σχόλια:

  1. Θυμάσαι που μου είχες προτείνει τα Fables κάποτε? Λοιπόν, εδώ και μήνες την έχω ξεκινήσει αυτή τη σειρά, και πραγματικά άξιζε. Το τομάκι που παρουσιάζεις είναι όντως απο τα κορυφαία της σειράς, και έχει το καλό οτι μπορεί να διαβαστεί και εντελώς ξεχωριστά απο τα άλλα...

    Δύο σκέψεις έκανα μέσα μου ξανά και ξανά, διαβάζοντας το "1001 Nights..."... Πρώτoν, οτι το artwork αυτού ειδικά του τόμου ήταν το κάτι άλλο... Και δεύτερον...: Πόσο σκοτεινά είναι αυτά τα παραμύθια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ομάδα των καλλιτεχνών που έχει εικονογραφήσει το 1001 Nights of Snowfall είναι πραγματικά all-star !
    Αν δείς σε τί δουλειές έχουν συμμετάσχει θα πάθεις πλάκα !
    Ένας κι ένας !

    Επίσης, οι πληροφορίες μου λένε οτι και τα αυθεντικά παραμύθια, π.χ των αδερφών Grimm ήταν πολύ πιο σκοτεινά απο τις "παιδικές" εκδοχές που έχουν φτάσει στα χέρια μας ... αλλά κάτι μου λέει οτι το ήξερες ήδη αυτό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και μενα μου αρεσε παρα πολυ αυτος ο τομος!
      η ποικιλια εικονογραφων ηταν πολυ ενδιαφερουσα!
      μου αρεσε ιδιαιτερα η ιστορια του Flycatcher

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ, η ιστορια του Flycatcher είναι η πιο συγκινητική της υπέροχης αυτής ανθολογίας. Αποκαλύπτει μία άλλη πλευρά του χαρακτήρα, τελείως διαφορετική από αυτό που έχουμε δεί από αυτόν στην κύρια σειρά των Fables.

      Διαγραφή