Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Top 10 Alan Moore Comics απο το Comicdom.gr

Comicdom.gr

Είναι πραγματικά ελάχιστες οι περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες η κοινότητα των comics αναγνωρίζει καθολικά την αξία ενός δημιουργού, αλλά και του έργου του συνολικά. Όπως για παράδειγμα όταν στο άκουσμα του ονόματος του Alan Moore, όλοι δείχνουμε να ξεχνάμε αναγνωστικές συνήθειες και αισθητικές καταβολές. Για τους ουκ ολίγους θαυμαστές του έργου του,  είναι ο “Θεός” της συγγραφής comics. Για τους πιο “αποστασιοποιημένους” είναι ένας πραγματικά μεγάλος συγγραφέας, επιδραστικός για το Μέσο όσοι λίγοι. Η κλίμακα σχεδόν ποτέ δεν αφορά κάτι λιγότερο από τους προαναφερθέντες χαρακτηρισμούς.
Οι συντάκτες και οι συνεργάτες του Comicdom.gr ψηφίσανε και παρουσιάζουν τα 10 καλύτερα comics του κορυφαίου Βρετανού συγγραφέα.


10. THE BOJEFFRIES SAGA
διαβάστε περισσότερα στο Comicdom.gr

Writer: Alan Moore
Artist: Steve Parkhouse
Publisher: Tundra Publishing


Στο ΒOJEFFRIES, συγχωνεύει τις απαραίτητες οσμές σουρεαλισμού με θύμησες από την δική του παιδική ηλικία στο Northampton, στο πλαίσιο ενός τυπικού περιβάλλοντος βρετανικής μικροαστικής τάξης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το quirky χιούμορ στις σελίδες του ΒΟJEFFRIES γειτνιάζει με αυτό των ιστοριών του Jack B. Quick, και πιθανότατα και στο παλαιότερο comic strip MAXWELL THE MAGIC CAT (γραμμένο και σχεδιασμένο από τον Moore). Ίχνη χιούμορ που θα γοήτευαν τον κάθε αναγνώστη του NEW SCIENTIST (με εμβριθείς αναφορές σε επιστημονικές θεωρίες) και υποδόριο πνεύμα σαρκασμού, είναι στοιχεία που στιγματίζουν τα μέλη της οικογένειας Bojeffries (μιας πιο cockney εκδοχής των Munsters, προσθέτω εδώ, με βλάσφημες διαθέσεις). 


9. A SMALL KILLING
διαβάστε περισσότερα στο Comicdom.gr

Writer: Alan Moore
Artist: Oscar Zarate
Publisher: VG Graphics (1991), Dark Horse Comics (1993), Avatar Press (2003)

Το μυαλό εκδικείται. Ανακαλύπτει μικρές, σχεδόν αδιόρατες ρωγμές στον -κατά τα άλλα- συμπαγή τοίχο που ο καθένας μας έχει χτίσει για να δικαιολογήσει τις επιλογές του, και επιτίθεται -δίχως οίκτο- για να διεκδικήσει αυτό που κάποτε ήταν δικό του. Ή έστω για να μας θυμίσει ποιοι είμασταν. Κυρίως, όμως, τι γίναμε σήμερα. Ο ενήλικος εαυτός μας οφείλει την ύπαρξη -την ίδια την επιβίωσή του- στο “θάνατο”, τη “δολοφονία” του παιδιού που κάποτε υπήρξαμε. Κι αλλοίμονο αν αυτό το παιδί προδόθηκε. Αν εξαπατήθηκε και ματαιώθηκε. Το “φάντασμά” του θα επιστρέψει, ζητώντας επίμονα δικαίωση.


8. THE LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN
διαβάστε περισσότερα στο Comicdom.gr

Writer: Alan Moore
Artist: Kevin O’Neil
Publisher: DC Comics (America’s Best Comics), Top Shelf

Πολλοί είναι οι καλλιτέχνες, από πολλές διαφορετικές Τέχνες, που αποφασίζουν να αναμείξουν είδη, ή να πειραματιστούν με έργα ήδη γνωστά, επαναπροσδιορίζοντάς τα. Σε αρκετές περιπτώσεις, τέτοιου είδους πειραματισμοί είναι από αδιάφοροι ως αποτυχημένοι. Αυτό δεν ισχύει στο LXG. Ο Moore αποφασίζει να πει μια ιστορία, χρησιμοποιώντας ήρωες από γνωστά λογοτεχνικά έργα και η επιλογή δεν είναι, φυσικά, τυχαία (τί είναι, άλλωστε, τυχαίο σε ό,τι κάνει ο Moore;). Πρόκειται για έργα που γράφτηκαν στη Βικτωριανή Εποχή, μια περίοδο δόξας της μεγάλης Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Ας μη σας κρατάω σε αγωνία και ας δούμε τους βασικούς ήρωες που απαρτίζουν την εξαιρετική αυτή ομάδα.



7. WHATEVER HAPPENED TO THE MAN OF TOMORROW
διαβάστε περισσότερα στο Comicdom.gr

Writer: Alan Moore
Artist: Curt Swan
Publisher: DC Comics

Η ιστορία αρχίζει στο 1997, και στο DC Universe, όπως μας το παρουσιάζει εδώ ο Moore, ο Superman κείτεται νεκρός μια δεκαετία. Με αφορμή αυτή την επέτειο, ένας δημοσιογράφος της Daily Planet αναλαμβάνει να γράψει ένα αφιέρωμα για το μεγάλο ήρωα, μέρος του οποίου είναι μια συνέντευξη με τη Lois Lane (η οποία στο μεταξύ έχει παντρευτεί και λέγεται πλέον Lois Elliott). Η Lois ξεκινά να εξιστορεί τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο του Superman, όπως τα έζησε, σχετικά από κοντά, δέκα χρόνια νωρίτερα. Σύμφωνα με την αφήγηση, οι πιο ισχυροί και επικίνδυνοι από τους εχθρούς του Superman είχαν εξαφανιστεί από το προσκήνιο και πλέον ο Big Blue έτρεχε σε αποστολές στο διάστημα, για λογαριασμό της Αμερικανικής Κυβέρνησης.


6. MIRACLEMAN
διαβάστε περισσότερα στο Comicdom.gr

Writer: Alan Moore
Artists: Gary Leach,  Alan Davis, Chuck Beckum, Rick Veitch, John Totleben
Publisher: Quality Communications, Eclipse Comics 

Ποιός μπορεί να πραγματικά να σταματήσει τη ροή; Να την οριοθετήσει;
To timeline του Marvelman, του μετέπειτα ονομασθέντα Μiracleman, ως χαρακτήρα στις σελίδες, ξεκινά από τον Βρετανό Mick Anglo και καταλήγει στον γενειοφόρο τιμώμενο χαρακτήρα μας, το 1982. Στα αετώματα του συλλογικού ασυνειδήτου, ίπταται δίπλα στον Superman, τον Captain Marvel (σε όλες του τις ενσαρκώσεις και ειδικά σε αυτόν του Starlin με την αγέρωχη απέναντι σε συμπαντικά μελτέμια ξανθή του κόμη) και τον Supreme, την προσπάθεια του Moore να ξαναεπισκεφθεί τα ονειροτόπια της υπεράνθρωπης φύσης.


5. BATMAN: THE KILLING JOKE
διαβάστε περισσότερα στο Comicdom.gr

Writer: Alan Moore
Artist: Brian Bolland
Publisher: DC Comics

Η ιστορία ξεκινά με έναν τυπικό τρόπο, όπως πολλές ιστορίες του Batman. Ο Joker έχει δραπετεύσει για ακόμη μια φορά από το Arkham Asylum, αυτή την φορά, όμως, έχει κάποιον σκοπό, θέλει να αποδείξει κάτι. Πηγαίνει στο σπίτι του Commissioner Gordon, και τον απαγάγει, αφού πρώτα πυροβολήσει και τραυματίσει την κόρη του Barbara (γνωστή και ως Batgirl), καθιστώντας την ανάπηρη από τη μέση και κάτω. Όσο για τον Gordon, τον μεταφέρει σε ένα ερειπωμένο Λούνα Παρκ, υποβάλλοντάς τον σε ψυχολογικά βασανιστήρια, με σκοπό να τον οδηγήσει στην τρέλα.
Το κίνητρο για αυτές τις πράξεις του; Η κατάρρευση της λογικής μπορεί να συμβεί στον καθένα, αρκεί να του δοθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα. Αυτό τουλάχιστον συνέβη στον ίδιο τον Joker. 


4. WATCHMEN 
διαβάστε περισσότερα στο Comicdom.gr

Writer: Alan Moore
Artist: Dave Gibbons

Publisher: DC Comics 

Ελλείψει λοιπόν του δράματος αυτού του στοιχείου “αποκάλυψης”, μπορώ μόνο να μιλήσω για αυτό που πιστεύω ότι είναι το WATCHMEN συγγραφικά: είναι ένα ψυχροπολεμικό θρίλερ (με την παλιά έννοια του θρίλερ και όχι την κακή μετάφραση του horror movie), είναι ένα αστυνομικό μυστήριο και είναι sci-fi, επίσης με τον αυστηρό ορισμό, που προϋποθέτει μια “σχεδόν πιστευτή” επιστήμη για τις ανάγκες της αφήγησης. Στην πραγματικότητα, τα μόνα “μη πιστευτά” στοιχεία είναι το ατύχημα του Jon Osterman και οι διαστατικές πύλες (το γενετικό κομμάτι είναι τραβηγμένο κατά περίπτωση, αλλά όχι αυταπόδεικτα αδύνατο). Ακόμα και το intrinsic field που τον μεταμορφώνει σε Dr. Manhattan είναι λογοτεχνικός ξάδελφος της Σκοτεινής Ενέργειας. 


3. SWAMP THING
διαβάστε περισσότερα στο Comicdom.gr

Writer: Alan Moore
Arists: Stephen R. Bissette, John T. Totleben, Rick Veitch, Alfredo P. Alcala and more…
Publisher: DC Comics 

Ο χαρακτήρας του Swamp Thing είχε γεννηθεί μια δεκαετία πριν για ένα όμορφο short story που όμως δεν διεκδικούσε δάφνες πρωτοτυπίας. Ένα πλάσμα που ζει στους βάλτους (όπως π.χ. το προγενέστερο Heap και το σύγχρονο του Swamp Thing, Man-Thing) που αναζητεί εκδίκηση για έναν άδικο θάνατο… Είχε ακολουθήσει και ένα ongoing series με μια νέα εκδοχή του χαρακτήρα το 1972, από τους δημιουργούς της αρχικής ιστορίας που άντεξε για μια ντουζίνα περίπου τεύχη. Ο Alec Holland είναι ένας νεαρός επιστήμονας που δουλεύει πάνω σε μια μυστική φόρμουλα. Αφού δολοφονηθεί θα επιστρέψει σαν Swamp Thing ζητώντας εκδίκηση…


2. V FOR VENDETTA 
διαβάστε περισσότερα στο Comicdom.gr 

Writer: Alan Moore
Artist: David Lloyd
Publisher: Warrior Magazine, DC Comics 

Βρισκόμαστε στη Μ. Βρετανία της δεκαετίας του ’90. Η χώρα, έπειτα από έναν πυρηνικό πόλεμο βρίσκεται υπό την εξουσία ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος και της φασιστικής κυβέρνησης του κόμματος του Norsefire. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που λειτουργούν ως φερέφωνα της πολιτικής ηγεσίας, αστυνομοκρατούμενο κράτος, λογοκρισία, απαγόρευση της κυκλοφορίας, έλεγχος και παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και των προσωπικών ελευθεριών, προπαγάνδα, φίμωση κάθε ανεξάρτητης φωνής, τρομολαγνία, πολίτες εν υπνώσει που υπακούουν σε όλα χωρίς να αντιδρούν, είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το σκηνικό. Ένας διαφορετικός μασκοφόρος εκδικητής, αυτοαποκαλούμενος V, προσπαθεί να ανατρέψει την κατάσταση και κυρίως να αφυπνίσει με τις πράξεις του τους συμπολίτες του, θυμίζοντάς τους ότι είναι ελεύθερα άτομα με δικαιώματα και ευθύνες. 

1. FROM HELL
 διαβάστε περισσότερα στο Comicdom.gr 

Writer: Alan Moore
Artist: Eddie Campbell
Publisher: Top Shelf


Ας ξεκινήσω, λοιπόν, με την, λίγο-πολύ γνωστή, υπόθεση. Το FROM HELL πραγματεύεται τους φόνους του γνωστού Jack The Ripper υπό μια νέα – για τα comics τουλάχιστον – σκοπιά. Ο Moore έχει μελετήσει σε τεράστιο βαθμό το θέμα και έχει ξοδέψει, όπως αποδεικνύεται, αμέτρητες ώρες διαβάζοντας βιβλία και δοκίμια που επιχειρούν να λύσουν το μεγάλο μυστήριο (θεωρείται ότι ο πραγματικός Jack The Ripper δε συλλήφθηκε ποτέ) και να αποκαλύψουν τα πραγματικά αίτια των φόνων. Ο Moore συνδύασε πολλά από τα στοιχεία των βιβλίων αυτών και τα ενσωμάτωσε στη δική του ιστορία, πασπαλίζοντάς την με δόσεις μυστικισμού. Το reimagining μιας κλασικής ιστορίας τρόμου, όμως, δε θα ήταν αρκετό από μόνο του να φέρει το comic αυτό πάνω από τα υπόλοιπα αριστουργήματα του Moore.

Ο τρόπος που η ιστορία ξεδιπλώνεται μπροστά μας είναι, το λιγότερο, πολυδιάστατος. Καθώς οι σελίδες γυρίζουν, μπροστά στα μάτια του αναγνώστη παρουσιάζονται με περισσή μαεστρία οι κοινωνικές συνθήκες της Αγγλίας των τελών του 19ου αιώνα, μνημεία και περιοχές του Λονδίνου, λουσμένα με μυστικιστικές προεκτάσεις, χαρακτήρες με τις δικές τους προσωπικές ιστορίες και πράξεις που μόνο ένας ψυχοπαθής θα μπορούσε να δικαιολογήσει τόσο κυνικά και φυσικά.



Τα αφιέρωμα του Comicdom.gr στον κορυφαίο 
άγγλο συγγραφέα ολοκληρώνεται με τα άρθρα :

Top 10 Alan Moore Comics: Τα Δέκα Δεν Είναι Αρκετά
Οι Συνεντεύξεις του Alan Moore
Οι Τηλεοπτικές Συνεντεύξεις του Alan Moore

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου