Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Billy Bat ended, let's start Billy Bat

Το Billy Bat του Naoki Urasawa σταμάτησε
το κοντέρ στους (μόλις) 20 τόμους

Το Billy Bat είναι η πιο πρόσφατη μεγάλη δουλειά του εξαιρετικού mangaka Naoki Urasawa, του πιο ταλαντούχου ιάπωνα δημιουργού της γενιάς του, και πολλών προηγούμενων γενεών. Έχω καταντήσει αηδία σε αυτό το blog επαινώντας και προτείνοντας σε όλους τις τρείς αριστουργηματικές του σειρές manga, τις Monster, 20th Century Boys και Pluto, όμως για να καταλάβετε καλύτερα για τί επίπεδο ποιότητας μιλάμε, αναφέρω οτι κατέλαβαν αντίστοιχα τις θέσεις 6, 7 και 1 (!) στη λίστα του comicdom.gr με τα 50 καλύτερα manga όλων των εποχών. Και, αν και η 1η θέση για το Pluto είναι κατά τη γνώμη μου λίγο υπερβολική, το να χαρακτηρίσουμε και τις τρείς τους ως αριστουργήματα δεν είναι καμία υπερβολή.

Και, αν o Billy ο Νυχτερίδας (2008-2016) επιβεβαιώσει τα πολύ καλά λόγια που ακούγονται για αυτόν, έχει όλα τα φόντα να προστεθεί στη λίστα των αριστουργημάτων.


Εξηγώ. Δεν έχω διαβάσει το Billy Bat ακόμη. Ποτέ δεν ξεκινάω μια σειρά πρίν ολοκληρωθεί, εκτός αν είναι από αυτές τις "αιώνιες" που υπάρχουν μόνο στον κόσμο των manga, αυτές δηλαδή που από την αρχή δεν έχουν προκαθορισμένα χρονικά πλαίσια και συνήθως διαρκούν όσο ζούν οι δημιουργοί τους (π.χ Golgo 13, JoJo's Bizarre Adventure). Αν ξεκινήσω να διαβάζω μία σειρά και μου αρέσει, με χαλάει πάρα πολύ να περιμένω κάθε φορά τον επόμενο τόμο, οπότε, γνωρίζοντας τα χούγια μου, περιμένω πρώτα να τελειώσει πρίν την αρχίσω. Και τώρα το Billy Bat τελείωσε (βασικά, το Σεπτέμβριο του 2016). Οπότε, θα το αρχίσω. Και όταν το αρχίσω, θα περιμένω να ξαναζήσω την ίδια ατμόσφαιρα, το ίδιο μυστήριο και την ίδια ανατριχίλα που βίωσα όταν διάβαζα την Αγία Τριάδα του Urasawa.

* Στη συγγραφή του σεναρίου συμμετείχε και ο συχνός συνεργάτης του Urasawa, Takashi Nagasaki.







Υπόθεση

Βρισκόμαστε στην Αμερική, το έτος 1949. Ο Kevin Yamagata είναι ένας γιαπωνεζο-αμερικανός δημιουργός comics που σχεδιάζει τη δημοφιλή σειρά Billy Bat, με πρωταγωνιστή τον ομώνυμο, νυχτεριδόμορφο ντετέκτιβ. Όταν μαθαίνει οτι ίσως να έχει αντιγράψει ασυναίσθητα το χαρακτήρα από μία εικόνα που είχε δεί ενόσω έκανε τη θητεία του στην κατεχόμενη Ιαπωνία μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου πολέμου, ξεκινάει για την πατρίδα των προγόνων του ώστε να βρεί το δημιουργό της εικόνας και να ζητήσει την άδεια να τον χρησιμοποιεί ελεύθερα. Με το που φτάνει όμως στην Ιαπωνία, βρίσκεται αμέσως μπλεγμένος σε ένα σκοτεινό ιστό δολοφονιών, συνωμοσιών, συγκαλύψεων και... προφητειών που φαίνεται να οδηγούν στο Billy Bat. Σύντομα, ο Kevin θα διαπιστώσει, προς μεγάλη του φρίκη, οτι η γλυκούλα νυχτερίδα που σχεδίαζε τόσο καιρό υπάρχει εδώ και... χιλιετίες, και συνδέεται άμεσα με μία αρχαία περγαμηνή που περιέχει προφητείες για τη μελλοντική κυριαρχία του κόσμου!

Η υπόθεση φαίνεται αρκούντως ενδιαφέρουσα και δαιδαλώδης, στο γνωστό στύλ-σήμα κατατεθέν του Urasawa (με τη βοήθεια του Nagasaki είπαμε), και περιέχοντας ένα πλήθος φανταστικών αλλά και υπαρκτών χαρακτήρων από όλες τις εποχές της ιστορίας του ανθρώπου. Αν προσέξατε στις εικόνες, στην υπόθεση συμμετέχουν ο Hitler, ο Einstein και ο... Ιησούς Χριστός (!), και επίσης ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, ο Lee Harvey Oswald (ο δολοφόνος του John F. Kennedy), ο ίδιος ο John F. Kennedy, ο Hattori Hanzō (ο πιο διάσημος ninja της ιστορίας) και ο Neil Armstrong, μεταξύ πολλών άλλων.

'Ντάξει, έχω καρα-ψηθεί ήδη ! Θα ξεκινήσω να το διαβάζω άμεσα, πριν καρβουνιάσω !

(Δυστυχώς, μιλάω για scanlations, αφού παραδόξως καμία εταιρεία δεν έχει τσιμπήσει ακόμη την άδεια για να εκδόσει τη σειρά στα αγγλικά)

2 σχόλια:

  1. Επιτέλους!!Και πολύ άργησες μη σου πω.
    Περιμένω μια πρώτη αξιολόγηση,που λογικά δεν θα αργήσει αν είναι το ίδιο πορωτική ιστορία με τις άλλες,μόλις το τελειώσεις.
    Αυτή τη στιγμή τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο μου τον καταλαμβάνουν η ανάγνωση το from hell (ζόρικο) και η παρακολούθηση του rectify.Λογικά μέσα στην άνοιξη θα το βάλω μπρος όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα φίλε george !
      Εννοείται απο εσένα το έμαθα οτι ολοκληρώθηκε, και το ανέβασα και σαν ανάρτηση.

      Για την αξιολόγηση να σου πω την αλήθεια, δεν θα ήθελα να το πάω τόσο μονοστεκιά όπως είχα κάνει με τα άλλα, επειδή τότε πήγαινα άυπνος στη δουλειά για 2-3 βδομάδες, και είχα γίνει τελείως κουρέλι. Βεβαίως, μπορεί και το Billy Bat να με "αναγκάσει". Βλέπουμε ...

      Αααααα, From Hell ακούω. Ζόρικο αλλά ... θαυματουργό. Απίστευτο ! Το πιο αναλυτικό και καλά δομημένο σενάριο που έχει γραφτεί ποτέ για comics. Ευτυχώς τουλάχιστον έχω ξεφύγει το κόλλημα με τις σειρές, γιατί δε θα έβγαινε το πρόγραμμα. Ένα κόλλημα (comics) μου φτάνει.

      Καλό διάβασμα λοιπόν george, και τα ξαναλέμε.

      Διαγραφή