Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Sláine: The Horned God

Το κορυφαίο graphic novel μιας επικής σειράς,
η κορυφαία δουλειά ενός εξαιρετικού εικονογράφου

Η θρυλική σειρά επικής φαντασίας Sláine είναι μία από τις πιο γνωστές και επιτυχημένες σειρές του, επίσης θρυλικού εβδομαδιαίου αγγλικού περιοδικού 2000 AD, της απόλυτης αγγλικής ανθολογίας ενήλικων, "αγορίστικων" comics. Το πρώτο τεύχος του 2000 AD κυκλοφόρησε στις 26 Φεβρουαρίου του 1977, με την πρώτη ιστορία του Sláine να εμφανίζεται το 1983, στο τεύχος #330, με τίτλο The Time Monster.

Δημιουργημένη από τον ιδρυτή του περιοδικού, συγγραφέα Pat Mills και την τότε σύζυγό του, εικονογράφο Angela Kincaid, με εμφανείς επιρροές από την ιρλανδική μυθολογία αλλά και τον Conan το βάρβαρο του Robert E. Howard, η σειρά ακολουθεί τις περιπέτειες του ομώνυμου ήρωα Sláine MacRoth. Ο Sláine είναι ένας Κέλτης πολεμιστής της φυλής Sessair που περιπλανιέται στη μυθική Χώρα των Νέων (Tír na nÓg ) με συντροφιά το νάνο Ukko, ζώντας επικές περιπέτειες. Τα πρώτα βιβλία της σειράς ακολουθούν πιστά αυτό το μοτίβο, ώσπου ήρθε η μνημειώδης ιστορία The Horned God και ένας εικονογράφος ονόματι Simon Bisley το Μάιο του 1989 για να αλλάξουν τα πάντα, τόσο στην ίδια τη σειρά όσο και στο τοπίο ολόκληρης της αγγλικής σκηνής comics.

Η φυλή του Sláine, οι Sessair, είναι μία εκ των Tuatha de Danann, των μυθικών φυλών της θεάς της γης Danu που περιγράφονται στον περίφημο Μυθολογικό Κύκλο, μίας από τις 4 μεγάλες ενότητες της Ιρλανδικής μυθολογίας. Στην αρχή της σειράς ο ήρωάς μας έχει εξοριστεί επειδή κοιμήθηκε με την όμορφη Niamh, που προοριζόταν για νύφη του βασιλιά της φυλής. Η ιστορία του The Horned God ξεκινάει με τον Sláine να επιστρέφει στη φυλή του για να γίνει βασιλιάς. Η συγκυρία δεν είναι καθόλου καλή όμως. Οι φυλές της θεάς Γης απειλούνται από τρομακτικούς εχθρούς από βορρά και νότο. Από τα νότια έρχονται οι Drune Lords (κάτι σα σκοτεινοί δρυίδες) και ο άρχοντάς τους, ο παρανοϊκός και σαπισμένος Lord Weird Slough Feg, προηγούμενη ενσάρκωση του "Κερασφόρου θεού" και μία από τις κεντρικές αντίπαλες φιγούρες της σειράς. Από τις βόρειες θάλασσες εισβάλλουν οι δαίμονες Fomorians με αρχηγό τον Balor και παραδοσιακή έχθρα εναντίον της Χώρας των Νέων.

Για να σώσει τον κόσμο του, ο Sláine θα πρέπει να αποκτήσει τους 4 ιερούς θησαυρούς της χώρας ώστε να λάβει την έγκριση των άλλων τριών βασιλιάδων και να γίνει ο υψηλός βασιλιάς (High King) όλης της Ιρλανδίας, ενώνοντας τις φυλές της θεάς Γης εναντίον των εχθρών τους. Ο ήρωάς μας θα ξεκινήσει για την αποστολή του οπλισμένος με το τρομερό διπλό τσεκούρι του "Brainbiter" και την πολεμική μανία/έκσταση που τον κατακλύζει στις μάχες, γνωστή ως "warp spasm", δανεισμένη από την αντίστοιχη ικανότητα του ήρωα Cúchulainn των ιρλανδικών μύθων. Στην πορεία της εποποιίας του όμως θα συναντήσει άλλη μία τεράστια πρόκληση - να γίνει ο εκλεκτός της ίδιας της θεάς Danu, ο επόμενος "Κερασφόρος θεός" !







Η υπόθεση σίγουρα φαντάζει πολύπλοκη, και υπάρχουν πολλές περιπέτειες του Sláine που προηγούνται χρονολογικά του The Horned God, όμως η επική αυτή ιστορία στέκεται πολύ καλά και μόνη της, αποτελώντας έτσι ένα καλό σημείο εκκίνησης για κάποιον νέο αναγνώστη της σειράς. Εκτός φυσικά αν αυτός δε θέλει να φτάσει κατ'ευθείαν στο αποκορύφωμα! Μπλέκοντας υπέροχα τους κέλτικους μύθους με αντίστοιχους σκανδιναβικούς αλλά και αρχαιότερους από την εποχή των σπηλαίων, ο Pat Mills - με κυριότερες δουλειές τις Nemesis the Warlock, Charley's War, Judge Dredd, Requiem Vampire Knight και άλλες - υφαίνει ένα μυστηριακό, περιπετειώδες σύμπαν με πολλά επίπεδα και νοήματα. Μία λεπτομέρεια που μου άρεσε ιδιαίτερα π.χ είναι το "καθήκον" του Κερασφόρου θεού να εκθέσει την υποβάθμιση της θεάς της Γης από τους άντρες ιερείς, και να φέρει μία νέα εποχή μητριαρχίας και επαφής με τη φύση. Τα μηνύματα είναι βαθιά και το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι βαρύ, όμως ο Mills διαχειρίζεται το υλικό του υπέροχα, ελαφρύνοντας τον τόνο με άφθονα ερωτικά και χιουμοριστικά στοιχεία. Και επίσης, άφθονα ανοιγμένα κεφάλια !

Και φτάσαμε και στην εικονογράφηση... Το 1989 η σειρά Sláine, και γενικότερα το 2000 AD είχε ένα σχετικά μικρό, αργά αλλά σταθερά αυξανόμενο κοινό ανάμεσα στους νεαρούς άγγλους της εποχής. Κατά τη διάρκεια της δημοσίευσης σε συνέχειες του The Horned God οι πωλήσεις και το ενδιαφέρον του κοινού για το περιοδικό πολλαπλασιάστηκαν αλματωδώς, χαρίζοντάς του μία δυναμική και ένα cult status που διήρκεσαν για πολλά μετέπειτα χρόνια. Τί συντέλεσε σε αυτή την αλλαγή ? Πολύ απλά, η εντυπωσιακή εικονογράφηση του Simon Bisley! Ο μέχρι τότε άγνωστος νεαρός εικονογράφος, που η προηγούμενη εμπειρία του στο χώρο των comics ήταν μόνο η σειρά ABC Warriors, μετατράπηκε αυτόματα σε superstar της αγγλικής, και έπειτα της παγκόσμιας σκηνής. Η υπέροχη εικονογραφική του τέχνη με τα ζωντανά χρώματα, τα μυώδη μπράτσα και τη... heavy metal αισθητική έδωσαν νέα πνοή στους χαρακτήρες και στη σειρά γενικότερα, αποτελώντας μέχρι σήμερα το απόλυτο σημείο αναφοράς για το είδος της επικής φαντασίας. Χαρακτηρισμένο πολύ εύστοχα ως ένα από τα ελάχιστα graphic novels με "εικονογράφηση αξίας εξωφύλλου σε όλες τις σελίδες του", το The Horned God είναι πραγματικά ένα έργο-ορόσημο των αγγλικών, αλλά και των παγκόσμιων comics.





Η εμβληματική ιστορία της σειράς Sláine, The Horned God, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο θρυλικό αγγλικό περιοδικό 2000 AD σε τρείς συνέχειες, με απαρχή το Μαϊο του 1989. Πιο συγκεκριμένα:

The Horned God, Book I (2000 AD #626 - 635, Mαϊος - Ιούλιος 1989)
The Horned God, Book II (2000 AD #650 - 656 και 662–664, Οκτώβριος 1989 - Φεβρουάριος 1990)
The Horned God, Book III (2000 AD #688 - 698, Ιούλιος - Σεπτέμβριος 1990)

Έπειτα, συλλέχθηκε σε ένα graphic novel 208 σελίδων που παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα πιο επιτυχημένα, τόσο εμπορικά όσο και καλλιτεχνικά, έργα που έχουν ξεπηδήσει από το σύμπαν του περιοδικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου