Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Πέθανε ο Yoshihiro Tatsumi

"Έφυγε" στα 79 του χρόνια ένας θρύλος των manga

O Yoshihiro Tatsumi είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς δημιουργούς manga των τελευταίων 60+ χρόνων, ίσως ο δεύτερος πιο σημαντικός μετά τον τεράστιο Osamu Tezuka. Γεννημένος στις 10 Ιουνίου του 1935, ο Tatsumi ξεκίνησε τη σπουδαία καριέρα του στα μέσα της δεκαετίας του '50 και είχε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία το 1956 με το Black Blizzard, ένα σφιχτοδεμένο thriller με πρωταγωνιστές δύο δραπέτες.

Αυτό όμως που χάρισε στον Yoshihiro Tatsumi την αθανασία, και μία σίγουρη θέση στο πάνθεον των ιαπωνικών comics ήταν η δημιουργία του είδους gekiga (δραματικές εικόνες σε ελεύθερη μετάφραση), ενός παρακλαδιού των ιαπωνικών comics που, ερχόμενο σε αντίθεση με τα manga, ακολουθούσε μία τελείως διαφορετική κατεύθυνση από τις καθιερωμένες περιπέτειες που στόχευαν σε μικρές ηλικίες, το "ψωμοτύρι" δηλαδή του Osamu Tezuka. Τα gekiga στόχευαν σε ενήλικο κοινό και είχαν αντιστοίχως "ενήλικη" θεματολογία, εμβαθύνοντας στην ψυχολογία των ηρώων και εισάγοντας θέματα όπως το σεξ και η βία, η μοναξιά και η κατάσταση της κοινωνίας στη μετα-πολεμική Ιαπωνία.

Ο Yoshihiro Tatsumi πέθανε το Σάββατο 7 Μαρτίου στο Tokyo, από καρκίνο.

Το κενό που αφήνει πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο, όμως η παρακαταθήκη του θα παραμείνει για πάντα ως λαμπρό παράδειγμα καλλιτεχνικής πρωτοπορίας και αφοσίωσης στην 9η τέχνη. Ενδεικτικά θα αναφέρω οτι τα gekiga, τα οποία δημιούργησε και βάφτισε ο Tatsumi προηγήθηκαν κατά μία δεκαετία του κινήματος των αμερικανικών underground comics με μπροστάρη τον Robert Crumb, και κατά πολύ περισσότερο της αντίστοιχης αμερικάνικης στροφής προς πιο ενήλικα θέματα, την οποία σηματοδότησε ο Will Eisner με την εισαγωγή του όρου graphic novel. Επίσης πρωτοποριακή ήταν η επιλογή του να δημιουργεί σύντομες ιστορίες, σε αντίθεση με την παραδοσιακή προτίμηση της βιομηχανίας manga σε μεγάλες συνεχιζόμενες σειρές. Η δουλειά του Tatsumi άνοιξε το δρόμο στα λεγόμενα alternative manga προς το ευρύ κοινό και την αναγνώριση, και γενικότερα έσπρωξε τα ιαπωνικά comics προς μία πιο καλλιτεχνικά ελεύθερη και δημιουργική κατεύθυνση.






Παρά τη μεγάλη ηλικία του, ο Tatsumi παρέμενε ενεργός μέχρι πρίν λίγα χρόνια, όπως μαρτυρεί η πολυβραβευμένη αυτο-βιογραφία του A Drifting Life που εκδόθηκε με τεράστια επιτυχία το 2009, και η συλλογή διδακτικών ιστοριών Fallen Words που ακολούθησε την ίδια χρονιά.

Με απαρχή το 2005, η πολύ καλή καναδική εκδοτική Drawn & Quarterly ξεκίνησε να εκδίδει το έργο του Tatsumi σε ανθολογίες ανά έτος, με επιμελητή τον Adrian Tomine. Το πρώτο βιβλίο ήταν το The Push Man and other stories, συλλέγοντας τη δουλειά του από το 1969. Ακολούθησαν τα Abandon The Old In Tokyo, Good-Bye, A Drifting Life, Black Blizzard και Fallen Words.

Το 2011, πέντε από τις πιο ψυχολογικά φορτισμένες σύντομες ιστορίες του Tatsumi, οι Hell, Just A Man, Beloved Monkey, Occupied και Good-Bye μεταφέρθηκαν σε μία πολύ καλή animated ταινία μεγάλου μήκους με σκηνοθέτη τον Eric Khoo από τη Σιγκαπούρη και τίτλο Tatsumi the movie.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου