Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Συγγραφείς κάνουν comics

Μία όμορφη πρωτοβουλία της εφημερίδας The Guardian !

Για να γιορτάσει την έκθεση της Βιβλιοθήκης της Αγγλίας για τα βρετανικά comics με τίτλο Comics Unmasked (2 Μαϊου - 19 Αυγούστου 2014), η έγκριτη αγγλική εφημερίδα The Guardian ζήτησε από γνωστούς συγγραφείς (κυρίως βρετανούς) να συνεργαστούν με επίσης γνωστούς (και επίσης κυρίως βρετανούς) καλλιτέχνες comics στη δημιουργία νέων ιστοριών. Από τις 25 έως τις 29 Απριλίου του 2014 λοιπόν, η The Guardian δημοσίευσε στην ηλεκτρονική της σελίδα 6 σύντομες ιστορίες που αποτελούν τα προϊόντα αυτών των συνεργασιών.

Το γεγονός και μόνο οτι η Βιβλιοθήκη της Αγγλίας διοργανώνει έκθεση για τα comics αποτελεί μία ακόμη απόδειξη (μετά την αντίστοιχη έκθεση του Μουσείου του Λούβρου) οτι η 9η τέχνη έχει πλέον εισέλθει για τα καλά στα μεγάλα σαλόνια του καλλιτεχνικού κόσμου, μαζί με τις υπόλοιπες 8. Και, το σημαντικότερο, δε μπούκαρε απρόσκλητη, αλλά την καλέσανε. Και η όμορφη πρωτοβουλία της The Guardian, μίας από τις πιο έγκυρες εφημερίδες της Αγγλίας, έρχεται απλά να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. Για πάμε λοιπόν να δούμε τις πολύ καλές αυτές συνεργασίες.


Masks, των Gillian Flynn και Dave Gibbons

Η Gillian Flynn, συγγραφέας του παγκόσμιου bestseller Gone Girl, κάνει το ντεμπούτο της στο χώρο των comics μαζί με τον Dave Gibbons, τον εικονογράφο των Watchmen του Alan Moore, σε μία νέα ιστορία που μας δείχνει τί συμβαίνει όταν οι γονείς γίνονται "εκδικητές".













Freeforall, των Margaret Atwood και Christian Ward

Το νέο μεγάλο ταλέντο των βρετανικών comics, Christian Ward, διασκευάζει την τυπικά δυστοπική ιστορία της Margaret Atwood (συγγραφέος του The Handmaid's Tale) σε ένα πολύχρωμο μικρό comic.









Art And Anarchy, των Michel Faber και Roger Langridge

Ο συγγραφέας του Under The Skin, Michel Faber, και ο καλλιτέχνης Roger Langridge φαντάζονται τί θα συνέβαινε αν συναντιόντουσαν σε ένα κομιξάδικο ο Barack Obama και ο David Cameron (o πρωθυπουργός της Αγγλίας).







Thursdays, 6-8pm, των Audrey Niffenegger και Eddie Campbell
Η μυθιστοριογράφος Audrey Niffenegger, συγγραφέας του The Time Traveler’s Wife, και ο συνεργάτης της από απόσταση, Eddie Campbell, ο οποίος έχει εικονογραφήσει μεταξύ άλλων το From Hell του Alan Moore, συνεργάστηκαν μέσω e-mails στη δημιουργία μίας ιστορίας έρωτα και παράνοιας στον 21ο αιώνα.

Do You Hear What I Hear? των AM Homes και Frazer Irving
Η συγγραφέας του The End Of Alice, A.M Homes, γράφει μία ιστορία για ένα μυστηριώδες τηλεφώνημα, και ο Frazer Irving, γνωστός για τη δουλειά του στο Batman και τη σειρά Necronauts της 2000 AD τη μετατρέπει σε ένα σύντομο comic.

Having Renewed My Fire, του Dave Eggers
Ο ιδρυτής της εκδοτικής εταιρείας McSweeney's και μυθιστοριογράφος Dave Eggers αποφάσισε να γράψει και να σχεδιάσει μία μικρή ιστορία για ένα βίσονα, εμπνευσμένη από μία επίσκεψή του στο Golden Gate Park του San Francisco.

Δείτε όλες τις ιστορίες, καθώς και συνεντεύξεις των δημιουργών στη σελίδα: The Guardian - Weekend Comics Special April 2014

2 σχόλια:

  1. ωραια πραματα. μου αρεσουν πολυ τα αγγλικα comics και ιδιατερα η 2000 AD. η πρωτη ιστορια ειναι δυστυχως πολυ ευστοχη και αντιπροσωπευτικη της εποχης μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Alice !

      Σίγουρα η 2000 AD είναι η ζωντανή ιστορία των αγγλικών comics, και συνεχίζει ακόμη μάλιστα. Τα τελευταία χρόνια οι άγγλοι έχουν παρουσιάσει πολύ καλά δείγματα και νέα ταλέντα, εκτός φυσικά από τους ήδη καταξιωμένους δημιουργούς που δουλεύουν κυρίως στην αμερικάνικη αγορά.

      Και όντως, η πρώτη ιστορία είναι δυστυχώς πολύ αντιπροσωπευτική της γεμάτης φόβου και υποβόσκοντα φασισμού εποχής μας.

      Διαγραφή