Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

The Number 73304-23-4153-6-96-8

Ένα σιωπηλό ψυχολογικό θρίλερ

Το The Number 73304-23-4153-6-96-8 είναι μία απο τις τελευταίες δουλειές του πολύ καλού ελβετού κομίστα Thomas Ott, που απο το 1989, με το ντεμπούτο του Tales Of Error εξερευνά τον κόσμο του φανταστικού και του απόκοσμου, ξεδιπλώνοντας κάθε φορά και λίγο περισσότερο απο το τεράστιο ταλέντο του. Και έχουμε να περιμένουμε πολλές εκπλήξεις ακόμη απο αυτόν το λάτρη και υπηρέτη της λογοτεχνίας του τρόμου, αν αναλογιστεί κανείς οτι το The Number 73304-23-4153-6-96-8, που κυκλοφόρησε το 2008, είναι το πρώτο μεγάλου μήκους graphic novel του. Όλες οι προηγούμενες δουλειές του ήταν συλλογές σύντομων ιστοριών, πάντοτε horror θεματολογίας και στο γνωστό του στύλ, που θυμίζει κάτι απο Twilight Zone ή Tales from the crypt.

Η ιστορία μας ξεκινάει με ένα φυλακισμένο που είναι καταδικασμένος σε θάνατο. Τις τελευταίες του ώρες, κοιτάζει επίμονα ένα μικρό κομματάκι χαρτί που έχει πάνω του γραμμένη μια αλληλουχία αριθμών. Ναι ! Σωστά το μαντέψατε. Οι αριθμοί είναι οι 73304-23-4153-6-96-8.

Μετά την εκτέλεσή του, το χαρτάκι βρίσκει τυχαία ο σωφρονιστικός υπάλληλος που ήταν υπεύθυνος για τη θανάτωσή του, και κάπως έτσι θα αρχίσει μια πολύ παράξενη σειρά γεγονότων. Ο φύλακας ζεί μια μονότονη και ανιαρή ζωή, και έτσι, το χαρτάκι θα εξάψει τη φαντασία του. Όσο καιρό θα το παρατηρεί, θα προσέξει κάτι καταπληκτικό. Οι αριθμοί του χαρτιού θα εμφανίζονται συνεχώς μπροστά του, σε φαινομενικά τυχαίες περιστάσεις, όπως π.χ σε ένα ρολόι ή στον αριθμό ενός τηλεφώνου. Όταν πια θα έχει διαπιστώσει με βεβαιότητα πως οι αριθμοί επαναλαμβάνονται αδιάκοπα με την ίδια σειρά (πρώτα ο 73304, μετά ο 23, κτλ...), δε θα προσπαθήσει να εξηγήσει το φαινόμενο, απλώς να το εκμεταλλευτεί για να κερδίσει χρήματα και γυναίκες. Στην αρχή, όλα θα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο και, προσωρινά, θα γνωρίσει μια ευτυχία που δεν είχε ποτέ στη ζωή του. Κάποια στιγμή όμως, η τύχη του θα αλλάξει, και θα χάσει ξαφνικά τα όσα είχε κερδίσει. Προσπαθώντας να ξανακερδίσει τα "κεκτημένα" του, θα βουλιάζει όλο και βαθύτερα σε ένα σουρρεαλιστικό κόσμο παραισθήσεων, μην ξεχωρίζοντας πια τί είναι πραγματικό και τί όχι. Το μόνο που δε θα αλλάξει θα είναι οι αριθμοί, που θα επαναλαμβάνονται συνέχεια, σχεδόν σαδιστικά, κλονίζοντας ακόμη περισσότερο το ήδη ταραγμένο μυαλό του και οδηγώντας τον στα άκρα.


Αν και η ιστορία δεν είναι ό,τι πιο πρωτότυπο έχω συναντήσει ποτέ μου, ο Thomas Ott έχει στο οπλοστάσιό του πολλά όπλα που τον κάνουν να ξεχωρίζει με ευκολία ανάμεσα στον αντίστοιχης θεματολογίας ανταγωνισμό. Πρώτον, η παντελής απουσία κειμένου, κάτι που χαρακτηρίζει το σύνολο της δουλειάς του. Οι πρωταγωνιστές δε μιλάνε, ούτε σκέφτονται (με word και thought balloons εννοώ), κάτι που θα δυσκόλευε τον κάθε δημιουργό στην έκφραση των συναισθημάτων και των σκέψεων των χαρακτήρων του. Τον συγκεκριμένο δημιουργό πάντως δε φαίνεται να τον δυσκολεύει καθόλου, αφού κάνοντας αυτή την φορμαλιστική επιλογή, έχει απελευθερώσει το καθαρά εικονογραφικό καλλιτεχνικό του στύλ, κερδίζοντας σε αμεσότητα και θεατρικότητα, αφού πλέον πρέπει με τη γλώσσα του σώματος και τις γκριμάτσες του προσώπου να "δώσει" την ψυχοσύνθεση των ηρώων του. Έτσι, χωρίς word και thought balloons, δεν υπάρχει τίποτα που να περιορίζει το κάθε καρέ.

Και ευτυχώς που συμβαίνει αυτό, γιατί κάθε καρέ είναι σαν έργο τέχνης. Το χαρακτηριστικό και αναγνωρίσιμο με την πρώτη ματιά στύλ του ελβετού είναι πανέμορφο, για να μην αναφέρω το πόσο δύσκολο και χρονοβόρο είναι, αφού απαιτεί γνώσεις και ικανότητες χαρακτικής. Με αυτό το ασυνήθιστο στύλ που έχει αναπτύξει λοιπόν, ο Ott έχει καταφέρει να αναπτύξει την αφηγηματική του γλώσσα έτσι ώστε να μη χρειάζεται κείμενο, έχει αφαιρέσει κάθε τί περιττό απο το έργο του, και πραγματικά ο αναγνώστης καλύπτεται πλήρως απο τη "λακωνική", και άρα ουσιαστική, παρουσίαση / απεικόνισή του. Στο εντυπωσιακό σύνολο προσθέτει και το μαύρο χρώμα των σελίδων, ολοκληρώνοντας τη βαριά, σκοτεινή ατμόσφαιρα αυτού του υπέροχου έργου. 
 
Links

Thomas Ott official site (german)
The Number 73304-23-4153-6-96-8 @ Fantagraphics
The Number 73304-23-4153-6-96-8 @ Forbidden Planet
The Number 73304-23-4153-6-96-8 @ du9
The Number 73304-23-4153-6-96-8 @ The Austin Chronicle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου