Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Spoof Comics

b-comics superhero parodies

Δεν ξέρω αν υπάρχει ο όρος "b-comics" (πώς λέμε b-movies ως σύντμηση του bad movies ?), ή αν τον χρησιμοποιώ εγώ πρώτη φορά (αν ναι, θέλω copyright), πάντως υπάρχουν κάποια comics που τους ταιριάζει γάντι. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η παρακάτω σειρά των περίπου 30 ανεκδιήγητων one-shot τευχών - παρωδιών γνωστών υπερηρώων, τα οποία εξέδωσε στις αρχές της δεκαετίας του '90 η ακόμα πιο ανεκδιήγητη εταιρεία Personality Comics, υπό τη θυγατρική της (= κάλυψη για να μην ξεφτιλιστεί ευθέως) Spoof Comics. Και μη με παρεξηγείτε, δεν έχω τίποτα εναντίον της παρωδίας, ούτε νιώθω την ανάγκη να "υπερασπιστώ" τους υπερήρωες. Το αντίθετο μάλιστα. Αλλά εδώ μιλάμε για κακή παρωδία, που στην καλύτερη περίπτωση σου προσφέρει ένα χαμόγελο, και στη χειρότερη ... μιλάμε για πλήρη κατακρεούργηση, καννιβαλισμό και νεκροφιλικό σοδομισμό του κουφαριού της έννοιας της αισθητικής.

(* Μη σας παραπλανούν τα ωραία εξώφυλλα που υπογράφει στην πλειοψηφία τους ο καλός εικονογράφος Adam Hughes !)


Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε απο τα εξώφυλλα, όλοι οι γνωστοί υπερήρωες που...έπεσαν θύματα της Spoof Comics έχουν αλλάξει φύλο, και έχουν υποστεί μια ελαφριά θηλυκοποίηση στο όνομά τους, τόσο όμως που να παραπέμπει ευθέως στο κανονικό τους. Επίσης έχει διατηρηθεί το στύλ του λογότυπου του κάθε ήρωα, καθώς και μία παράφραση του ονόματος της κανονικής εταιρείας, όπου αυτό ήταν δυνατό (π.χ στο Sandmadam και το Dame Patrol, υπάρχει ένα λογότυπο Vertical). Οι ιστορίες είναι ασφαλώς περιπαικτικές του σύμπαντος, της προσωπικότητας και της υπερδύναμης του κάθε ήρωα, και, αφού έγιναν ηρωίδες, τονίζεται η θυληκότητα και οι καμπύλες της καθεμιάς. Μερικά τεύχη δεν είναι τόσο κακά, τόσο το σενάριο όσο και το artwork, ενώ σε άλλα δε βλέπεται ούτε το εξώφυλλο.
(Προσωπικά, γέλασα πολύ με το Goat Rider).






Και για να καταλάβετε το γούστο και την αισθητική της Personality comics, σας πληροφορώ οτι η εν λόγω εταιρεία έχει εκδόσει μία άλλη σειρά comics που περιλαμβάνει βιογραφίες ονομάτων όπως : Luke Perry και Shannen Doherty (Ναι, ναι ! Απο το Beverly Hills), MC Hammer, Samantha Fox, Demi Moore, Michelle Pfeiffer, Arnold Schwarzenegger, Madonna, μέχρι και την πορνοστάρ Traci Lords.
( Δείτε και γελάστε εδώ )

Links
http://www.comicvine.com/spoof-comics-presents/49-20658/
http://cosmobells.blogspot.com/2008/09/spoof-comics.html
(Το δεύτερο link αποτελεί την πηγή μου, καθώς και την πηγή απο όπου μπορείτε να κατεβάσετε τα τεύχη)

6 σχόλια:

  1. Εντάξει, κάποιοι απο τους τίτλους (σε συνδιασμό με τα εξώφυλλα) προσφέρονται για τρελό γέλιο πάντως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...Και πού να δείς και το περιεχόμενο !
    Έχουν χαβαλέ - ως ένα σημείο.
    Μετά απο κάποια ώρα, δεν παλεύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι, ναι ! Τόσο cult, όσο και kitsch (νομίζω οτι οι δύο έννοιες συναντιούνται πολύ συχνά). Πολύτιμα απομεινάρια μιας άλλης εποχής. Και τα marvel zombies π.χ, μετά απο κάποια χρόνια θα τα βλέπουμε και θα γελάμε (βεβαίως, θα έπρεπε από τώρα να γελάμε, αλλά τέλος πάντων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είσαι πολύ περίεργη να διαβάσεις το Sandmadam, ε ?
    Χα χα χαχ αχ αχ !
    Be careful what you wish for ...

    Για να δείς οτι δεν πρέπει να λέμε μεγάλες κουβέντες, εγώ στο έστειλα στο mail σου. Μπορεί να έχει πάει στα junk, οπότε ψάξε κι εκεί (εκτός αν κατάλαβες το λάθος σου).

    Γιατί τα λέω όλα αυτά ? Επειδή είναι άθλιο. Αλλά σίγουρα, θα "πλουτίσει" λίγο τη συλλογή σου από Sandman.

    Enjoy ! (λέμε τώρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή