Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

La caste des Méta-Barons

Το έπος των Μεταβαρόνων - Η Ιλιάδα του Διαστήματος

 Η εκπληκτική σειρά επιστημονικής φαντασίας La caste des Méta-Barons (1992-2003) των Alejandro Jodorowsky και Juan Giménez είναι μία απο τις καλύτερες αντίστοιχης θεματολογίας που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ στην ιστορία των comics. Είναι τέτοια η δύναμή της, η αφηγηματική και εικαστική τέχνη της, και η γοητεία που ασκεί στον αναγνώστη, ώστε να μου επιτρέπεται αυτό το μικρό ολίσθημα προς την υπερβολή που διαπράττω όταν την αποκαλώ "Ιλιάδα του Διαστήματος". Άλλωστε είναι ένα έπος. Ένα πολεμικό έπος διανθισμένο με αρκετά στοιχεία αρχαίας τραγωδίας, που φέρει τη βαριά συγγραφική υπογραφή του Jodorowsky, παθιασμένου μελετητή των αρχαίων κειμένων, και δη των ελληνικών.

Εισαγωγή

Αφηγητής της ιστορίας μας είναι ο Τόντο, ένα πιστό ρομπότ-υπηρέτης στο σκάφος του Μεταβαρόνου, το αδιαπέραστο Μετα-μπούνκερ. Ο Τόντο, μετά απο παράκληση του, επίσης ρομπότ φίλου του, Λόθαρ, ξεκινάει να του διηγηθεί τό επικό χρονικό της κάστας των Μεταβαρόνων, με τον τελευταίο της παράξενης και περήφανης αυτής γενιάς να είναι ο κύριός τους, ο Ανώνυμος, ο τελευταίος των Μεταβαρόνων, ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά στο άλλο έργο-σταθμό της ιστορίας των comics που έχει γράψει ο Jodorowsky, το προγενέστερο The Incal.

Οι Μεταβαρόνοι λοιπόν είναι μία ευγενής πολεμική κάστα με εκπληκτικές μαχητικές ικανότητες και ένα υψηλό αίσθημα τιμής, που ονομάζεται Bushitaka, και βασίζεται στο ιαπωνικό bushido. Η άφθαστη πολεμική τους τέχνη, καθώς και ο πολύπλοκος κώδικας τιμής τους περνάει απο γενιά σε γενιά, απο πατέρα σε γιό. Δεν είναι τυχαίο οτι ο εκάστοτε Μεταβαρόνος θεωρείται ο καλύτερος πολεμιστής του γνωστού σύμπαντος. Και λέω ο εκάστοτε, επειδή η τελετή μύησης κάθε νεαρού μέλους της οικογενείας που θέλει να φέρει τον τιμητικό αυτό τίτλο απαιτεί τη θανάτωση του πατέρα του, αφού προηγουμένως τον έχει νικήσει στη μάχη. Σε μία άλλη παραδοσιακή, μα κυρίως αιματηρή τελετή ενηλικίωσης απαιτείται ο αυτο-ακρωτηριασμός ενός μέλους του σώματος του νεαρού υποψηφίου, και η αντικατάστασή του απο ένα υπερσύγχρονο τεχνητό. Τέτοιες είναι οι παραδόσεις της οικογένειας Καστάκα, και με αυτές έχουν σφυρηλατηθεί όλες οι γενιές των Μεταβαρόνων.



Παρουσίαση των μελών της οικογένειας


Ο πρώτος της γενιάς ήταν ο Όθων φον Σάλσα, ο Όθων ο προπάτορας. Ο Όθων κρίνεται άξιος να γίνει μέλος της οικογένειας Καστάκα. Σε μία βίαιη μάχη εναντίον της διαγαλαξιακής αυτοκρατορίας στην οποία ανήκουν, όμως, για την εκμετάλλευση ενός πολύτιμου εμπορικού μυστικού, θα απομείνει το μοναδικό μέλος της, μαζί με το γιό του.




Ακολουθεί η Ονωράτα, η προ-προγιαγιά. Η Ονωράτα προσφέρεται στον Όθωνα απο το αυτοκρατορικό ζεύγος ως ανταμοιβή για μια σπουδαία υπηρεσία που τους προσέφερε, μαζί με τον τίτλο του Μεταβαρόνου. Οι δυο τους θα αποκτήσουν ένα γιο. Αυτός όμως δε θα πείσει τον πατέρα του οτι μπορεί να γίνει ο επόμενος Μεταβαρόνος. Έτσι, η Ονωράτα θα γίνει η δασκάλα του.



Επόμενος στη σειρά είναι ο Άγκναρ, ο προπάππους, ο γιος του Όθωνα και της Ονωράτας. Ο Άγκναρ θα προσπαθήσει να πάρει εκδίκηση απο τις πανίσχυρες ιέρειες Σάμπντα-Ούντ, οι οποίες ευθύνονται για το θάνατο των γονιών του. Σ'αυτή του την προσπάθεια θα τον βοηθήσει μία πανέμορφη βασιλοπούλα, την οποία οι ιέρειες-πόρνες θέλουν να αιχμαλωτίσουν.




Τέταρτη στη σειρά η Όντα η προγιαγιά, η βασιλοπούλα την οποία γοήτευσε και κέρδισε ο Άγκναρ. Μαζί θα καταφέρουν να εκδικηθούν το θάνατο των γονιών του Άγκναρ, μόνο που ο ένας απ'τους δύο δεν έχει πεθάνει. Και μάλιστα, θα πρωταγωνιστήσει στο πιο τραγικό επεισόδιο της ιστορίας των Μεταβαρόνων, τη γέννηση ενός ανίερου παιδιού.




Το παιδί αυτό, το προϊόν μιας ανίερης ένωσης είναι ο Σιδεροκέφαλος ο παππούς, ο επόμενος Μεταβαρόνος. Έχοντας τεχνητό κεφάλι, και ανίκανος να νιώσει συναισθήματα, γίνεται ο πιο ανελέητος και μισητός πολεμιστής του γαλαξία, μέχρι τη στιγμή που θα αποφασίσει να μάθει τί είναι η αγάπη, με τη βοήθεια του τελευταίου ποιητή του σύμπαντος.




Ακολουθεί η Δόνα Βινσέντα Γκαμπριέλα ντε Ρόκχα, η γιαγιά. Η Δόνα Βινσέντα μισεί τον Σιδεροκέφαλο για το κακό που της προξένησε, αλλά ερωτεύεται τον Μέλμοθ, το πλάσμα στο οποίο "εξελίχθηκε" ο Σιδεροκέφαλος για να τη γοητεύσει. Μαζί θα αποκτήσουν δίδυμα, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, αλλά θα μπορέσουν να σώσουν μόνο το ένα.




Ο επόμενος Μεταβαρόνος θα λέγεται Αγκόρα, ο πατέρας/μητέρα. Γεννημένη κορίτσι, αλλά με αρσενικό εγκέφαλο, η Αγκόρα θα αμφισβητηθεί έντονα, όμως θα αποδειχθεί το ίδιο άξια του ονόματος Καστάκα όσο και οι προκάτοχοί της. Και όταν θα αποφασίσει να φέρει ένα παιδί στον κόσμο, θα μηχανευτεί έναν ασύλληπτο τρόπο για να το κατορθώσει μόνη της.




Ολοκληρώνοντας τη σειρά, ακολουθεί ο Ανώνυμος, ο τελευταίος των Μεταβαρόνων. Ο Ανώνυμος δέχεται μια απροσδόκητη επίσκεψη/επίθεση απο το παρελθόν, κάτι που τον κάνει να αναλογιστεί την αιματοβαμμένη ιστορία και το καταραμένο πεπρωμένο της οικογένειας Καστάκα. Θα πέσει σε βαριά κατάθλιψη, μέχρι τη στιγμή που θα τον επισκεφθεί το ίδιο το πνεύμα της οικογένειας.




Κριτική

Οι Μεταβαρόνοι δεν είναι συνηθισμένοι άνθρωποι, όπως άλλωστε και όλοι οι χαρακτήρες του Alejandro Jodorowsky, και ιδιαίτερα του Jodo-verse. Το συνηθισμένο και το κοινό είναι λέξεις που πιθανότατα αγνοεί ο μεγάλος συγγραφέας, και αυτός είναι ο λόγος που βρίσκουμε τις ιστορίες του τόσο γοητευτικές. Τα πάντα σε αυτή τη σειρά είναι υπερβολικά, είναι μεγάλα. Απο την απεραντότητα του σύμπαντος που αποτελεί το σκηνικό της περιπέτειάς μας, τα διαστημικά σκάφη και τα παλάτια, έως τις υπεράνθρωπες δυνάμεις, τα συναισθήματα και τα πάθη των ηρώων, όλα είναι τραβηγμένα στα άκρα, όπως αρμόζει σε μία αληθινή τραγωδία, ένα αυθεντικό έπος. Η υπόθεση είναι εξόχως πολύπλοκη και τραγική, η εξέλιξη συνεχής και ευφάνταστη, και σε καμία περίσταση δε μπορείς να προβλέψεις τί θα συμβεί στη συνέχεια, όπως μάταια προσπαθεί ο Λόθαρ, το ρομπότ-ακροατής της διήγησης.

...Και όλο αυτό το χαοτικό συνοθύλευμα όπλων, μαχών, διαστημικών σκαφών, πλανητών και διαγαλαξιακών αυτοκρατοριών είναι αποτυπωμένα με περισσή τέχνη απο το χέρι του μεγάλου αργεντινού σχεδιαστή Juan Giménez, στην καλύτερη δουλειά της καριέρας του. Εκπληκτικά χρώματα, εκπληκτικός σχεδιασμός χαρακτήρων, όπλων και πολεμικών πανοπλιών, εκπληκτική φαντασία στη δημιουργία φρικτών τεράτων, πολυτελών παλατιών και ομιχλωδών πλανητικών συστημάτων, εκπληκτικό αποτέλεσμα γενικά. Η εικονογράφηση είναι εφάμιλλη του σεναρίου, και αυτό λέει πολλά όταν το σενάριο ανήκει στο μεγάλο χιλιανό δάσκαλο. Ο Giménez εμπνεύστηκε επίσης απο την αρχαία τραγωδία για να ολοκληρώσει το δύσκολο έργο του, όπως μαρτυρούν, πρώτον ο ίδιος, και δεύτερον οι υπέροχα ζωγραφισμένες αγωνιώδεις εκφράσεις στα πρόσωπα, τα ανακατωμένα μαλλιά, τα αιματοβαμμένα χιτώνια και τα χυτά κορμιά των ηρώων, αρσενικών και θηλυκών. Όλα τους τα μεγαλειώδη πάθη και οι σκοτεινές ιστορίες απογειώνονται απο τη δύναμη της καλλιτεχνικής δουλειάς του Giménez.

Οι Μεταβαρόνοι λοιπόν είναι η απίστευτη ιστορία μιας κάστας ανίκητων μαχητών, ειπωμένη απο δύο απίστευτους καλλιτέχνες της 9ης, και όχι μόνο τέχνης. Μία συνάντηση ιερών τεράτων που γέννησε άλλο ένα ιερό τέρας, μία σειρά comics-θρύλο, μία αυθεντική διαστημική Ιλιάδα !

- curious ape 009 -




Links

Official Metabarons website
The Metabarons @ wikipedia
αφιέρωμα στο comicdom.gr
Alejandro Jodorowsky official site
Alejandro Jodorowsky @ wikipedia
The Jodo-verse
Juan Giménez official site
Juan Giménez @ wikipedia
Juan Giménez Gallery of images

5 σχόλια:

  1. Για άλλη μια φορά εξαιρετική ανάρτηση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι ότι έχω διαβάσει μόνο τον πρώτο τόμο της σειράς, όπως κυκλοφόρησε από την Ελευθεροτυπία-9, και έτσι δεν ξέρω πολλά για το σενάριο, αλλά το artwork του Gimenez με είχε ενθουσιάσει. Μόλις βρώ την ευκαιρία (και τα χρήματα) θα ψάξω να βρω και τους υπόλοιπους τόμους.
    Thanks curious_ape!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει οι 4 πρώτοι τόμοι απο την Ελευθεροτυπία, και απομένουν άλλοι 4. 6 ευρώ κάνει ο ένας, και νομίζω οτι αξίζει τον κόπο !
    Επίσης, η ελληνική έκδοση είναι un-censored, όχι όπως η αμερικάνικη, απο την οποία είναι οι photos που έχω βάλει, που έχει φάει λογοκρισία στις γυμνές σκηνές (έλεος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. απο τα αγαπημενα μου κομικ!μου αρεσε παρα πολυ το τελος!
    ασχολιαστες οι εικονες!παντοτεινη πηγη εμπνευσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως το φινάλε είναι φοβερό. Να δούμε αν θα αξιωθούν ποτέ οι ανεκδιήγητες ελληνικές εκδοτικές να συνεχίσουν τη σειρά.

      Διαγραφή