Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Blankets

Η μαγεία του πρώτου έρωτα

Το Blankets είναι ένα γλυκόπικρο αυτοβιογραφικό graphic novel του αμερικανού Craig Thompson που διηγείται την παιδική, εφηβική και πρώιμη ενήλικη ζωή του. Μία λεπτομερής σπουδή πάνω στη θρησκεία, την εφηβεία και τη σεξουαλικότητα μέσα απο τα μάτια ενός ευαίσθητου νέου που βιώνει τα πρώτα του ερωτικά σκιρτήματα. Η αρχική ιδέα του Thompson ήταν να περιγράψει πώς αισθάνθηκε όταν κοιμήθηκε πλάι στην αγαπημένη του για πρώτη φορά. Και η περιγραφή του είναι τόσο έντονη και γλαφυρή, που, όπως αναφέρει το περιοδικό TIME στην κριτική-διθύραμβό του, "...μια ιστορία πρώτου έρωτα τόσο καλά χαραγμένη στη μνήμη και ειλικρινής, που σου υπενθυμίζει πώς είναι να ερωτεύεσαι... οδυνηρά όμορφο".

Η παιδική ηλικία του μικρού Craig, με φόντο το χιονισμένο τοπίο του Wisconsin, είναι διάσπαρτη με περιστατικά καταπίεσης του ίδιου και του μικρότερου αδερφού του Phil απο τους αυστηρούς ευαγγελιστές γονείς τους, αλλά και σεξουαλικής κακοποίησης απο τον αποκρουστικό στα μάτια τους babysitter.

Τα περιστατικά αυτά εισάγονται στον κύριο κορμό της διήγησης με τη μορφή flash-backs, για να εξηγήσουν τη συμπεριφορά και την ψυχοσύνθεση του πρωταγωνιστή-συγγραφέα σε όσους δεν έχουν ζήσει και γαλουχηθεί σε ένα τόσο αυστηρά χριστιανικό και στενόμυαλο οικογενειακό περιβάλλον. Σε ένα περιβάλλον όπου η πίεση για συμόρφωση με τις χριστιανικές διδαχές είναι διαρκής, η έκφραση της σεξουαλικότητας τιμωρείται, και η ελεύθερη σκέψη είναι αμαρτία. Σε ένα περιβάλλον που τον μετέτρεψε σε κοινωνικά απόβλητο, ανήμπορο να συνδεθεί με τους συμμαθητές του στο σχολείο, και μοναχικό νέο.




Ο κύριος κορμός της ιστορίας όμως, αφορά τον πρώτο, εφηβικό έρωτα του Thompson με τη Raina, μια κοπέλα που γνώρισε στη χριστιανική κατασκήνωση. Η Raina είναι επίσης μοναχική, βρίσκει βαρετούς τους ομήλικούς της, και προέρχεται απο ένα αντίστοιχα καταπιεστικό (αν και όχι με τον ίδιο τρόπο) οικογενειακό περιβάλλον. Οι δύο νέοι βρίσκουν συντροφικότητα ο ένας στον άλλο, και περνούν πολλές ώρες μαζί. Η σχέση τους συνεχίζεται και μετά την κατασκήνωση με ρομαντικά γράμματα, αλλά πραγματικά εμβαθύνει όταν ο Craig την επισκέπτεται στο Michigan για δυο βδομάδες, στη διάρκεια μιας διακοπής του σχολείου (spring break). Εκεί, οι δυο τους θα έρθουν πραγματικά κοντά, και θα συνειδητοποιήσουν τον έρωτά τους. Εκεί, θα κοιμηθούν πλαί-πλάι, δίνοντας την έμπνευση στον συγγραφέα για να μας διηγηθεί αυτήν την πανέμορφη ιστορία. Εκεί επίσης, η Raina θα του κάνει ένα υπέροχο δώρο, το οποίο αποτελεί τον τίτλο του graphic novel : μία κουβέρτα, την οποία έφτιαξε με τα χέρια της για αυτόν, αποτελούμενη απο πολλά διαφορετικά υφάσματα που έκοψε απο καθημερινά της αντικείμενα. Η κουβέρτα θα γίνει το "σύμβολο" της σχέσης τους, και θα μείνει το μόνο αναμνηστικό όταν οι δυσκολίες της ζωής θα αποδυναμώσουν τη σύνδεση τους, και τελικά θα τους απομακρύνουν τον έναν απ'τον άλλο.




Ένα πραγματικά υπέροχο έργο, συναισθηματικό, λυρικό και απόλυτα ειλικρινές, διανθισμένο με όλες αυτές τις μικρές λεπτομέρειες, γλυκές και πικρές, που συνθέτουν μια εφηβεία, μια ανάμνηση. Η εικαστική δουλειά είναι απλά εκθαμβωτική, τόσο η σύνθεση των (σχεδόν 600) σελίδων, όσο και οι μαύρες πινελιές του καλλιτέχνη στο λευκό φόντο, που δημιουργούν άλλοτε χιόνι, άλλοτε τσαλακωμένα υφάσματα και άλλοτε βλέμματα όλο υπονούμενα στα πρόσωπα των δύο πρωταγωνιστών του, πάντα όμως με την ίδια ποιότητα και ευαισθησία.

Το βιβλίο έχει λάβει τρία βραβεία Harvey το 2004 για Best Artist, Best Graphic Album of Original Work και Best Cartoonist, και δύο βραβεία Eisner για Best Graphic Album και Best Writer/Artist. Επίσης, το περιοδικό TIME το ανακήρυξε καλύτερο Graphic Novel του 2004, και 2ο καλύτερο Graphic Novel όλων των εποχών (ίσως λίγο υπερβολικό το τελευταίο).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου