Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Κυκλοφόρησε η "Μαύρη Τρύπα" στα ελληνικά

Το σκοτεινό αριστούργημα του Charles Burns επιτέλους στα ελληνικά.




Η Υπόθεση :

Βρισκόμαστε σε κάποιο προάστιο του Seattle, κάποιο καλοκαίρι στα μέσα των 70s. Μία  παράξενη αφροδίσια ασθένεια γνωστή ως "Η πανούκλα των εφήβων" χτυπάει τις νεαρές ηλικίες πάνω στην αυγή της σεξουαλικής τους αφύπνισης. Η ασθένεια μεταδίδεται γοργά, προκαλώντας ποικίλες σωματικές μεταλλάξεις, απο την πιο ασήμαντη μέχρι την πιο αποκρουστική. Όλο και περισσότεροι έφηβοι πέφτουν θύματά της, με αποτέλεσμα να καταλήγουν απόβλητοι της κοινωνίας. Η ιστορία ακολουθεί 4 μαθητές του τοπικού σχολείου, τον Keith, την Chris, τον Rob και την Eliza, που γνωρίζουν τη φρίκη της ιδιόμορφης αυτής πανούκλας, και προσπαθούν, ο καθένας με τον τρόπο του, να αποδεχτούν και να έρθουν αντιμέτωποι με την κατάστασή τους. 

Τρομακτικό, βαθύτατα εσωτερικό και φιλοσοφημένο, το εξαιρετικό έργο του Charles Burns είναι αδύνατον να αφήσει κάποιον ασυγκίνητο. Κι αυτό επειδή παίζει, ίσως με μία σαδιστική χαρά, με τις φοβίες, τις ανασφάλειες και τις ψυχολογικές μεταπτώσεις που όλοι έχουμε βιώσει, ή βιώναμε κατ'εξακολούθηση, στην δύσκολη περίοδο της εφηβείας. Επειδή έχει συλλάβει στο ακέραιο την ψυχολογία και την ιδιοσυγκρασία των χαρακτήρων του, και, συμπερασματικά, όλων των νεαρών παιδιών που προσπαθούν να βγούν εκεί έξω και να κατανοήσουν τη ζωή και τον εαυτό τους. Ο Burns όμως προχωράει ένα βήμα παραπάνω. Δεν κατανοεί απλώς, αλλά βουτάει μέσα στο μυαλό των εφήβων και εξερευνεί τις βαθύτερες πτυχές του. Γι'αυτό και το Black Hole (Μαύρη Τρύπα είπαμε, βγήκε και στα ελληνικά, το ξέχασες?) είναι τόσο αληθινό. Και τόσο τρομακτικό. Και τόσο υπέροχο.

(Το Black Hole έχει τιμηθεί με τα, σημαντικότατα για τα comics, Harvey, Eisner και Ignatz Awards.)



Για όσους ασχολούνται με τα comics, το graphic novel Black Hole του Charles Burns αποτελεί, εκτός απο έναν απο τους πιο αναγνωρίσιμους και καταξιωμένους τίτλους του ιδιώματος της τελευταίας 20ετίας, ένα ορόσημο στην ιστορία της 9ης τέχνης γενικότερα. Ένα αξιοθαύμαστο πόνημα ενός απο τους ποιοτικότερους καλλιτέχνες που έχουν καταπιαστεί ποτέ με το είδος. Ποιότητα η οποία γίνεται φανερή, και συχνά ξεχειλίζει, τόσο στο σενάριο, όπου ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην ικανότητα του Burns να κλιμακώνει την αγωνία ως άλλος Hitchcock, όσο και εικονογραφικά, με το γνωστό, φανταστικό δίχρωμο στύλ του καλλιτέχνη να φτάνει, ίσως, στην τελειοποίησή του.

Είναι γεγονός ότι, για τους φίλους των comics στη χώρα μας, η γνώση αγγλικών, ενίοτε και γαλλικών, είναι απαραίτητη για να διευρύνουν τα αναγνώσματά τους πέραν των λιγοστών αξιόλογων δουλειών που φτάνουν μεταφρασμένα στα ράφια των ελληνικών καταστημάτων. Παρ'όλα αυτά, και ενώ πιστεύω πως οι πραγματικοί λάτρεις του είδους θα έχουν ήδη στη συλλογή τους κάποια απο τις αγγλικές εκδόσεις (με πιο πρόσφατη την επανέκδοση της PANTHEON του 2008), είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο που το ευρύ ελληνικό κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει ένα απο τα πραγματικά αριστουργήματα της 9ης τέχνης.

διαβάστε την παρουσίαση στην Comicoupoli


Συγγραφέας : Charles Burns
Σχεδιαστής : Charles Burns
Τίτλος : ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ
Εκδόσεις : Zoobus (2009)
Μετάφραση : Κωστής Αλεξανδρόπουλος, Σπύρος Γιαννακόπουλος


Links :
κριτική του Time Magazine
κριτική της Washington Post 
κριτική στα Powell's Books
άρθρο του wikipedia.org
παρουσίαση της Pantheon Graphic Novels
παρουσίαση στο comicdom.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου