Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Chris Ware

Chris Ware - Κομίστας ή Γραφίστας ?

Ο Chris Ware είναι σίγουρα μία απο τις πιο ξεχωριστές περιπτώσεις δημιουργών στο χώρο των comics. Γεννημένος στις 28 Δεκεμβρίου 1967 ως Franklin Christenson "Chris" Ware, είναι περισσότερο γνωστός για την υπέροχη σειρά Acme Novelty Library , την οποία ξεκίνησε το μακρινό 1994, και συνεχίζει μέχρι σήμερα, χαρίζοντάς μας μερικούς αξέχαστους ήρωες, όπως τους Jimmy Corrigan, Quimby the Mouse, Rusty Brown, κ.α... Οι βασικές του επιρροές είναι οι κλασικές σειρές comic strips Peanuts του Charles Schulz, και Little Nemo in Slumberland του Winsor McCay, και επίσης η αισθητική της τηλεόρασης των 70s, οι γραφικές τέχνες, και οι διαφημίσεις των 50s (ανάμεσα σε άλλες). Ζεί στο Chicago με τη γυναίκα του Marnie και την κόρη του Clara. Η, εξαιρετική σε όλους τους τομείς δουλειά του, καταπιάνεται με δύσκολα θέματα, όπως η κοινωνική απομόνωση, η συναισθηματική πίεση και καταπίεση, η κατάθλιψη, κ.α.
(*Τα Links παραπέμπουν σε άρθρα της wikipedia).


Ο Chris Ware είδε την πρώτη του δουλειά να εκδίδεται όσο φοιτούσε στο University of Texas, και σχεδίαζε επί εβδομαδιαίας βάσεως στην εφημερίδα του πανεπιστημίου, την The Daily Texan. Εδώ ήταν που εμπνεύστηκε μερικούς απο τους πιο αναγνωρίσιμους χαρακτήρες του, όπως τον Quimby the Mouse, και μία πρώιμη εκδοχή του Jimmy Corrigan, του ημι-αυτοβιογραφικού πιο έξυπνου και πιο διάσημου χαρακτήρα του. Το 1987, το ταλέντο του υπέπεσε στην προσοχή του εκδότη του εναλλακτικού περιοδικού RAW, που δεν ήταν άλλος απο τον μεγάλο Art Spiegelman, (δημιουργό του Maus), ο οποίος τον προσκάλεσε να συνεισφέρει στην ετήσια, διακεκριμένη ανθολογία comics του περιοδικού. Το 1994, οι εκδόσεις Fantagraphics τον προσέγγισαν στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών του Chicago, όπου είχε μετακομίσει για να πάρει Master στην τυπογραφία, και του προσέφεραν μία μόνιμη σειρά, την οποία τιτλοφόρησε The ACME Novelty Library.


Το Acme Novelty Library αποτέλεσε το όχημα για τους ποικίλους πειραματισμούς που τόλμησε ο Ware με το σχέδιο, τη φόρμα, το lettering, και γενικότερα με το όλο στήσιμο των σελίδων του. Παίζοντας με τα μεγέθη, τα panels, τους τίτλους, τα word balloons (και ό,τι άλλο έβρισκε μπροστά του), συνδυάζοντας τις τέχνες των comics, της γραφιστικής και της τυπογραφίας (αν και τελικά δεν πήρε το πτυχίο του), ο τολμηρός, καινοτόμος αυτός καλλιτέχνης κατάφερνε πάντα να δίνει κάτι φρέσκο και ενδιαφέρον. Το αποτέλεσμα ήταν απλά εντυπωσιακό, και η επιτυχία δεν άργησε να έρθει. Η σειρά έχει καταφέρει να κερδίσει όλα τα σημαντικά βραβεία της 9ης τέχνης, όπως τα Harvey Award, Eisner Award και Ignatz Awards, και μάλιστα σε μεγάλη πληθώρα.


Acme Novelty Library
  1. Jimmy Corrigan (1993-1994)
  2. Quimby the Mouse (1994)
  3. Potato Guy (Fall 1994)
  4. Sparky (Winter 1994-1995)
  5. Jimmy Corrigan, μέρος 1ο (1995)
  6. Jimmy Corrigan, μέρος 2ο (Winter 1995-1996)
  7. Joke Book - Big Tex, Rocket Sam (1996)
  8. Jimmy Corrigan, μέρος 3ο (1997)
  9. Jimmy Corrigan, μέρος 4ο (1998)
  10. Jimmy Corrigan (1998)
  11. Jimmy Corrigan, μέρος 5ο (1999)
  12. Jimmy Corrigan, μέρος 6ο (1999)
  13. Jimmy Corrigan, μέρος 7ο (1999)
  14. Jimmy Corrigan, μέρος 8ο (2000)
  15. Joke Book II- Rocket Sam, Tales From The Future, και Quimby the Mouse (2001)
  16. Rusty Brown, μέρος 1ο και Building Stories, μέρος 1ο (2005)
  17. Rusty Brown, μέρος 2ο και Branford, the Best Bee in the World (2006)
  18. Building Stories, μέρος 2ο (2007)
  19. Rusty Brown, μέρος 3ο (2008)
Έχει κυκλοφορήσει επίσης το τεύχος 18½, περιέχοντας εξώφυλλα του Ware για το τεύχος της Ημέρας των Ευχαριστιών του New Yorker, στις 26 Νοεμβρίου του 2006.

Η σειρά έχει εκδοθεί και σε συγκεντρωτικούς τόμους απο τις εκδόσεις Pantheon Books (US), Fantagraphics Books (US) και Jonathan Cape (UK). Οι τόμοι είναι οι ακόλουθοι :
  • Jimmy Corrigan, the Smartest Kid on Earth (2000), Pantheon/Cape (τεύχη 5, 6, 8, 9 και 11-14).
  • Quimby the Mouse (2003), Fantagraphics/Cape (τεύχη 2 και 4, και extra υλικό).
  • The Acme Novelty Library Final Report to Shareholders and Rainy Day Saturday Afternoon Fun Book (2005), Pantheon/Cape (τεύχη 7 και 15, και extra υλικό).
Tα τεύχη 1, 3 και 10 είναι τα μόνα που δεν έχουν συμπεριληφθεί σε κάποιον τόμο (εκτός φυσικά απο τις ιστορίες Building Stories και Rusty Brown, που συνεχίζονται ακόμη).



Links

Chris Ware biography @ Fantagraphics Books
Chris Ware @ Fantagraphics Books
Chris Ware @ wikipedia
Chris Ware @ lambiek.net
Chris Ware Virtual Exhibition
Chris Ware  BBC interview
The Acme Novelty Warehouse
The Acme Novelty Archives
The Acme Novelty Library no.16 Gallery
Jimmy Corrigan introduction
Jimmy Corrigan Gallery

2 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ ενδιαφέρον αυτό το ala design στυλ που έχει!

    Επίσης curious ape να πω ένα γενικό σχόλιο, μπράβο για το blog, χρειάζονται τέτοια blogs πραγματικά για όλους εμάς τους φίλους των κόμικς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ φονικό κουνέλι για τα καλά σου λόγια (αν και καθυστέρησα λιγάκι). Όντως πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο το στυλάκι του Ware. Είναι απο τους δημιουργούς που προχωρούν το μέσο παραπέρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή