Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Ανακαλύφθηκε χαμένο έργο του Hugo Pratt μετά απο 40 χρόνια

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Ανακαλύφθηκε χαμένο, αδημοσίευτο έργο του Hugo Pratt μετά απο 40 χρόνια. Και το όνομα αυτού ? Sandokan (Sandokan, η τίγρη της Μαλαισίας).


Τη νύχτα της 20ης Δεκεμβρίου 1849, ένας απο τους πιο άγριους ανεμοστρόβιλους της ιστορίας ξέσπασε στο  άγριο νησί του Mompracem, καταφύγιο τρομερών πειρατών, ξεχασμένο μερικές εκατοντάδες μίλια ανοιχτά των ακτών του Βόρνεο, στη νότια Σινική θάλασσα. Έτσι ξεκινάει η εξωτική αυτή, χαμένη μέχρι πρόσφατα περιπέτεια του δασκάλου των Ευρωπαϊκών comics Hugo Pratt. Αρχηγός των αιμοδιψών πειρατών, δανείζοντας το όνομά του στον τίτλο αυτής της ιστορίας, ο Sandokan, η τίγρη της Μαλαισίας, θα αντιμετωπίσει αμέτρητους κινδύνους για να αντικρύσει μια γυναίκα με χρυσά μαλλιά, η ομορφιά της οποίας είχε γίνει θρυλική στις νότιες θάλασσες, αλλά και για να εκδικηθεί το ξεκλήρισμα της οικογένειάς του στα χέρια των μισητών λευκών.


Δημιουργημένος απο τον ιταλό, ειδικευμένο σε περιπέτειες στο στύλ των Jules Verne και Robert Louis Stevenson Emilio Salgari, και ήρωας πολυάριθμων έργων του συγγραφέα, ο Sandokan έμελλε να μεταφερθεί σε comics, κατόπιν παραγγελίας της ιταλικής Corriere dei Piccoli στον Pratt, σε διασκευασμένο σενάριο του Mino Milani. Η δουλειά προχωρούσε, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ απο τη μεριά του Pratt, λόγω της αυξανόμενης επιτυχίας, και ζήτησης για καινούριο υλικό ενός άλλου ήρωα του ιταλού δημιουργού, κάποιου ονειροπόλου ναυτικού ονόματι Corto Maltese. Η έκδοση καθυστερούσε και αναβαλλόταν συνεχώς, και τελικά ματαιώθηκε το 1973. Το πρωτότυπο υλικό καταχωνιάστηκε στις αποθήκες της Corriere dei Piccoli, και θεωρούταν χαμένο ακόμα και απο τον ίδιο τον δημιουργό του, ώσπου, μετά απο 4 περίπου δεκαετίες ο Alfredo Castelli, τωρινός δημοσιογράφος της εφημερίδας, ανακάλυψε σε μία χάρτινη κούτα αντίγραφα των πρωτότυπων σχεδίων του ιταλού καλλιτέχνη.


Έτσι, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει συνήθως στις ιστορίες που έχει γράψει ο ίδιος ο Pratt, ο θησαυρός τελικά βρέθηκε (έστω και αν χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 40 χρόνια), και επιβεβαίωσε πως ακόμη και στις μέρες μας υπάρχει ακόμα περιπέτεια και μυστήριο, κάτι που υποστήριζε πάντα και ο μεγάλος ιταλός δημιουργός. Και πλέον, όλοι εμείς έχουμε τη δυνατότητα να γευτούμε για άλλη μια φορά τη συγκίνηση που προσφέρει η πρώτη ανάγνωση μιας περιπέτειας του πολύ μεγάλου Hugo Pratt.


Links

Official Hugo Pratt site
Sandokan page at Casterman (french)
Sandokan by Emilio Salgari @ wikipedia

1 σχόλιο:

  1. curious_ape009 εδω PEGOUINOS από Comicoupoli.Ψαχνω για αρθρογραφους στο blog μου.Άσε ένα e-mail αν ενδιαφέρεσαι.Αλλιως στειλε μου ένα e-mail στο daredangel@hotmail.com και θα εποικοινωνισω μαζι σου.Τα λέμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή