Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

NOiSE

Το prequel της αριστουργηματικής 
σειράς του Tsutomu Nihei, BLAME

Το NOiSE (ノイズ Noizu) είναι ένα manga graphic novel που δημιούργησε οTsutomu Nihei ως prequel, δηλαδή ως ιστορία που προηγείται χρονικά της κύριας πλοκής, της 10-τομης, γοτθο-cyberpunk και καρα-cult σειράς του BLAME ! Ως prequel που σέβεται τον εαυτό του, μας προσφέρει πληροφορίες για το origin (καταγωγή) της Megastructure, της αχανούς κατασκευής που συνεχώς επεκτείνεται και αποτελεί το κλειστοφοβικό σκηνικό ολόκληρης της σειράς. Επίσης, μας αποκαλύπτει και μερικά στοιχεία origin της Safeguard και των Silicon creatures, των πανίσχυρων και τρομακτικών cyborgs που αποτελούν μόνιμη απειλή για το ανθρώπινο είδος.

Το NOiSE δημοσιεύθηκε το 2001 στο περιοδικό Afternoon της εταιρείας Kodansha, στο οποίο είχε ξεκινήσει να κυκλοφορεί σε συνέχειες και το BLAME τρία χρόνια νωρίτερα. Αργότερα η Kodansha εξέδοσε το έργο και σε μορφή graphic novel, και η TokyoPop το μετέφρασε και στα αγγλικά. Το βιβλίο περιέχει επίσης και τη σύντομη ιστορία που αποτέλεσε το πρωτότυπο του Blame από το μακρινό 1995.

Η ιστορία μας εκτυλίσσεται αρκετά πριν τα γεγονότα της κύριας υπόθεσης του BLAME, και σίγουρα 3.000 χρόνια πριν, όπως αναφέρεται, όμως δεν έχουμε κάποιο πιο σαφές χρονικό πλαίσιο, κατά τη συνηθισμένη τακτική του Nihei. Και δεν έχει και πολλή σημασία άλλωστε, καθώς ολόκληρο το σύμπαν της σειράς είναι στημένο έτσι ώστε ο χρόνος και ο τόπος να μοιάζουν αναλλοίωτα και άνευ σημασίας. Πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας είναι η Susono Musubi, μία αστυνομικός που  ερευνά μία σειρά εξαφανίσεων μικρών παιδιών με το συνεργάτη της. Υπεύθυνη για τις εξαφανίσεις είναι μία σκοτεινή, τρομακτική αίρεση που αποτελείται από παρασιτικές, μηχανικές μορφές ζωής που αργότερα θα γίνουν πιο γνωστές ως ... Silicon creatures. Η υπόθεση παίρνει φρικιαστική τροπή (εννοείται), και η Susono καταλήγει να μάχεται τα πλάσματα του σκότους με όπλο ένα Gravitational Beam Emitter με μορφή ξίφους - το ίδιο άγνωστης προέλευσης laser που είχε και ο Killy στο BLAME.

Η υπόθεση του NOiSE μας προσφέρει μια ματιά του κόσμου προτού το πολύπλοκο δίκτυο μέσω του οποίου λειτουργεί η Megastructure, το Netsphere, "τρελαθεί" και βυθίσει ολόκληρη την τεχνολογικά προηγμένη αυτή κοινωνία στο χάος ! Βλέπουμε πώς ξεκίνησε η καρκινική, ανεξέλεγκτη εξάπλωση της υπερ-κατασκευής, πώς "γεννήθηκε" η Silicon life και πώς εξελίχθηκαν τα όντα της Safeguard στους αδυσώπητους εξολοθρευτές που γνωρίσαμε και δεν αγαπήσαμε στο BLAME.






Το NOiSE ασφαλώς προτείνεται σε όσους έχουν διεισδύσει ήδη στο κατάμαυρο σύμπαν του BLAME (δηλαδή το έχουν διαβάσει), έτσι ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τις βασικές μορφές ζωής που κατοικούν στην αχανή Megastructure, αλλά και την ίδια την τερατόμορφη υπερ-κατασκευή. Στέκεται και μόνο του, όντας βεβαίως αρκετά περίπλοκο όπως και η κύρια σειρά, όμως σίγουρα θα το εκτιμήσει καλύτερα κάποιος που γνωρίζει ήδη τη μετέπειτα εξέλιξη όλων των βασικών ομάδων χαρακτήρων. Θεοσκότεινο, τρομακτικό και με ελάχιστους διαλόγους όπως και η "μητρική" σειρά, το NOiSE αποτελεί ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα σε όσους δε χόρτασαν τη μουντή, κλειστοφοβική ατμόσφαιρα και τις απάνθρωπες, σαδιστικές τεχνητές μορφές ζωής των 10 τόμων του original αριστουργήματος.

Και φυσικά, όπως είχα αναφέρει και στην παρουσίαση του BLAME, κύριο ατού και αυτού του συμπληρώματος είναι ακριβώς αυτές οι τρομακτικές, μηχανικές μορφές ζωής που καταδυναστεύουν το ανθρώπινο είδος και "μολύνουν" με την ύπαρξή τους ολόκληρο το βιβλίο. Μηχανικά τέρατα for ever !






Ακολουθεί ένα μικρό δείγμα από το one-shot prorotype του BLAME, την πρώτη δουλειά που δημιούργησε ποτέ ο Tsutomu Nihei το 1995. Λογικό είναι το σχεδιαστικό του στυλ να μην έχει κατασταλάξει ακόμη στο σκοτεινό, sketchy και ατμοσφαιρικό ύφος που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε στην αριστουργηματική σειρά του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου