Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Gotlib - 2 short stories

2 υπέροχες ιστορίες του μεγάλου Gotlib για τα παιδιά

Ο Gotlib (Marcel Gotlieb) είναι ένας ζωντανός θρύλος των γαλλικών comics. Γεννημένος το 1934 και ξεκινώντας την τεράστια καριέρα του στα μέσα της δεκαετίας του 60, ο μεγάλος αυτός δημιουργός είναι ένας από τους θεμελιωτές των γαλλικών χιουμοριστικών bandes dessinées, μαζί με τους René Goscinny και André Franquin. Πυροδοτώντας τη χρυσή εποχή της γαλλικής σκηνής, αλλά και τη μετάβαση των χιουμοριστικών comics σε πιο ενήλικα θέματα, ο Gotlib επηρρέασε ολόκληρες γενιές γάλλων καλλιτεχνών, με πρώτο και καλύτερο τον τρομερό Édika.

Ο μεγαλύτερος όγκος της δουλειάς του σπουδαίου αυτού δημιουργού αποτελείται από σύντομες (συνήθως δισέλιδες) χιουμοριστικές ιστορίες που συλλέγονταν σε τόμους υπό τον τίτλο Rubrique-à-Brac. Η πλειοψηφία των δουλειών της σειράς είναι θεότρελες, ξεκαρδιστικές περιπέτειες που σατιρίζουν τα πάντα και ποτέ δεν έχεις ιδέα πού θα καταλήξουν. Όμως, υπάρχουν και κάποιες ιστορίες που ξεφεύγουν από το σύνολο και φανερώνουν μία μεγάλη ευαισθησία και μία καθαρή, ποιητική ματιά. Δύο από αυτές τις ιστορίες θα παρουσιάσει η σημερινή ανάρτηση, επικεντρωμένες σε ένα από τα πλέον αγαπημένα θέματα του μεγάλου Gotlib - τα παιδιά.


Το ημερολόγιο ενός κατακτητή

(Journal d’un conquistador, πρωτο-δημοσιευμένο στο Pilote #503, 1969, Rubrique-à-Brac τόμος 1, 1970)

... Αφιερωμένο στον Άκη και τη Δανάη, και στο μικρό τους κατακτητή






Ένα τραγούδι ροζ... ένα τραγούδι μωβ...

(Chanson rose, chanson mauve - Rubrique-à-Brac τόμος 1, 1970)

... Αφιερωμένο στη Δανάη και τον Άκη, και στη μικρή τους εξερευνήτρια που μπαίνει τώρα στην όμορφη ηλικία των μεγάλων ανακαλύψεων.





Οι δύο πολύ όμορφες και τρυφερές αυτές ιστορίες κυκλοφόρησαν στα ελληνικά από τη ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΞ το 1983, στη συλλογή ZOO 3 - Gotlib 1, Διαβολομαζέματα, που είναι στην ουσία επιλεγμένες δουλειές από τους 2 πρώτους τόμους της σειράς Rubrique-à-Brac.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου