Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Hideshi Hino - A lullaby from Hell

Μία σύντομη ιστορία του mangaka απ'την κόλαση

Ο Hideshi Hino είναι ένας από τους αδιαμφισβήτητους masters των horror manga της Ιαπωνίας, ένας καλλιτέχνης που έχει καταξιωθεί ως ένας από τους πιο τρομακτικούς και "ενοχλητικούς" σε ένα παρακλάδι των ιαπωνικών comics με τεράσια παράδοση και παραγωγή. Παραλαμβάνοντας τη δάδα (ή τη φωτιά της κόλασης, για να γίνω πιο γραφικός) από τον παλαιότερο δάσκαλο των manga τρόμου, Kazuo Umezu, κουβαλώντας την επάξια για πολλές δεκαετίες, και παραδίδοντάς τη στο νεότερο Junji Ito, ο Hino έχει αφήσει μεγάλη παρακαταθήκη στο αγαπημένο του είδος, από τις αρχές της δεκαετίας του '70 όταν και έκανε την εμφάνισή του.

Ο ίδιος έχει δηλώσει οτι πέρασε πολύ δύσκολη παιδική ηλικία, γεννημένος στην κινέζικη Μαντζουρία το 1946, μετακομίζοντας σε μικρή ηλικία στην κατεχόμενη από τους αμερικανούς μετα-πολεμική Ιαπωνία, έχοντας παππού μέλος της yakuza και πατέρα μπεκρή. Αρκετά από αυτά τα θλιβερά αυτο-βιογραφικά στοιχεία έχουν περάσει και στα έργα του, προφανώς ως ένα μέσο "εξορκισμού" και ψυχολογικής αντιμετώπισής τους.

Το ίδιο συμβαίνει και με την ιστορία A lullaby from Hell, στην οποία ο ιδιόρρυθμος καλλιτέχνης χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά έναν αφηγητή που "ξεναγεί" τους αναγνώστες στην προσωπική του κόλαση, όπως έκανε π.χ στο διάσημο έργο του Panorama of Hell (1982). Μόνο που αυτή τη φορά, ο αφηγητής είναι ο ίδιος ο δημιουργός ! Η ιστορία ξεκινάει με το Hino να συστήνεται απ'ευθείας στον αναγνώστη, σε ένα παράδειγμα της πρακτικής που ονομάζεται breaking the 4th wall *. "My name is Hideshi Hino. I am a mangaka who obsesses over bizarre and terrible things" μας πληροφορεί, πρίν ξετυλίξει μπροστά στα έντρομα μάτια μας μία ψευτο-αυτοβιογραφική εξιστόρηση της παιδικής του ηλικίας, στην οποία εξηγεί γιατί όλα του τα έργα περιστρέφονται γύρω από μακάβρια και ανατριχιαστικά θέματα.

* Πρακτική στο θέατρο, τον κινηματογράφο και τα comics κατά την οποία οι χαρακτήρες γνωρίζουν οτι βρίσκονται μέσα σε ένα έργο, και οτι υπάρχουν κάποιοι που τους παρακολουθούν (στην προκειμένη περίπτωση εμείς, οι αναγνώστες).

Η ιστορία A lullaby from Hell δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του '80, πριν συμπεριληφθεί στη συλλογή Lullabies from Hell, η οποία κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το 2005 και στα αγγλικά από τη Dark Horse το 2006. Το βιβλίο περιέχει 4 σύντομες, ή μάλλον μεσαίου μήκους ιστορίες από τις αρχές της καριέρας του Hino, με την ομώνυμη 31-σέλιδη να είναι η πρώτη εξ αυτών. Η τελευταία είναι η Strange Disease of Zoroku, μία από τις πρώτες ιστορίες που σχεδίασε ποτέ ο Hino (1969).







** SPOILER ALERT **

Μετά τις πρώτες συστάσεις στην αρχή της ιστορίας, ο καλλιτέχνης-αφηγητής μας γνωρίζει το όχι και τόσο ειδυλλιακό μέρος στο οποίο μεγάλωσε, καθώς και την όχι και τόσο ευτυχισμένη οικογένειά του. Με την καθημερινότητά του να είναι γεμάτη απογοητεύσεις, ταπεινώσεις και εκφοβισμούς τόσο από τα συγγενικά του πρόσωπα όσο και από τους συμμαθητές του, ο ήρωάς μας έχει πολύ μίσος μέσα του. Κάπως έτσι ανακαλύπτει οτι έχει τη δύναμη να εύχεται το θάνατο κάποιου, και αυτός να πεθαίνει κανονικά. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, τους ξεπαστρεύει όλους. Και, όταν του τελειώνουν οι χάρτινοι ήρωες, στο ιδιαίτερα "όμορφο" και τρυφερό κλείσιμο της ιστορίας ο καλλιτέχνης μας πληροφορεί οτι το επόμενο θύμα του θα είμαστε εμείς (ο αναγνώστης) ! Δείχνοντάς μας με το δάχτυλό του, μας πληροφορεί οτι θα πεθάνουμε 3 μέρες αφού διαβάσουμε το manga ! Και, αφού το διαβάσαμε ήδη, είναι πολύ αργά πια για εμάς. Για εμένα σίγουρα. Εσείς όμως μπορείτε ακόμη να σωθείτε !


















Το εξώφυλλο και οπισθόφυλλο της αγγλικής έκδοσης του Lullabies from Hell (2006)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου