Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Understanding Manga

Ένα εγχειρίδιο ανάγνωσης manga από τον "φιλόσοφο" των comics, Scott McCloud

Ο Scott McCloud είναι ένας πολύ καλός αμερικανός δημιουργός comics. Επίσης είναι μελετητής των comics, θεωρητικός των comics και "φιλόσοφος" των comics, χωρίς όμως ποτέ να ξεχνάει την πρώτη και πιο σημαντική του ιδιότητα - αυτή του δημιουργού. Και φυσικά, όλες αυτές οι ιδιότητές του συνδυάστηκαν αρμονικά και επιτυχημένα στη δημιουργία των πιο εμβληματικών έργων του, την εξαιρετική τριλογία εγχειριδίων / δοκιμίων Understanding Comics (1996), Reinventing Comics (2000) και Making Comics (2006).

Την εν λόγω, 5-σέλιδη δουλειά Understanding Manga τη δημιούργησε ο McCloud το 1996, ως συμπλήρωμα στο Understanding Comics που είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα την ίδια χρονιά. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο θρυλικό περιοδικό Wizard magazine, στο τεύχος του Απριλίου του 1996, και έπειτα ελαφρώς τροποποιημένο 10 χρόνια μετά, στο Making Comics.








Έχοντας λοιπόν ήδη παραδόσει εκτεταμένες και αναλυτικές οδηγίες ανάγνωσης και κατανόησης των comics στο σπουδαίο έργο του Understanding Comics, στο bonus αυτό κεφάλαιο ο McCloud επικεντρώνεται στα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά των manga, τα οποία είχε παρατηρήσει από το 1982 οτι απουσιάζουν από την αμερικάνικη σχολή. Από τις διάσημες motion lines που απεικονίζουν πολύ επιτυχημένα την κίνηση μέχρι τον εξπρεσσιονισμό στις εκφράσεις των προσώπων που εξωτερικεύει την ψυχολογική κατάσταση των χαρακτήρων, και από το μεγάλο μέγεθος της ιστορίας που επιτρέπει στον αναγνώστη να "μπεί" πιο εύκολα μέσα της μέχρι τις σιωπηλές σκηνές και τα αναλυτικά backgrounds, ο αμερικανός συνειδητοποιεί οτι υπάρχουν πολλές δυνατότητες του μέσου των comics που οι δυτικοί δεν είχαν μάθει ακόμη να εκμεταλλεύονται.

Και μάλιστα, μετά την ανάλυση αυτών των αφηγηματικών και εικονογραφικών τεχνικών που μόνο οι ιάπωνες χρησιμοποιούσαν μέχρι τότε, ο "φιλόσοφός" μας αποφαίνεται οτι αυτές μεγιστοποιούν τη δύναμη και τον αντίκτυπο μιας ιστορίας, κάτι που αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους ενός δημιουργού. Και καταλήγει στο λογικότατο συμπέρασμα οτι μέσω της ανταλλαγής ιδεών μεταξύ διαφορετικών κουλτούρων - η οποία ήδη έχει αρχίσει να συντελείται στον κόσμο των comics, μπορούν να προκύψουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου