Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Je suis Charlie

Συγκινητική η συμπαράσταση στα θύματα της βάρβαρης τρομοκρατικής επίθεσης στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo

Με το σύνθημα Je suis Charlie (Είμαι ο Charlie) στο στόμα, εκατοντάδες χιλιάδες ευρωπαίοι κατέκλυσαν πλατείες και δρόμους σε όλες τις χώρες της Ευρώπης για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους αδικοχαμένους υπαλλήλους του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo. Tουλάχιστον 100.000 Γάλλοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι και αλλού εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους για την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση.

Συνολικά 12 είναι οι νεκροί και 20 οι τραυματίες από την ένοπλη επίθεση στα γραφεία της γαλλικής σατιρικής Charlie Hebdo στο Παρίσι χθες, 7 Ιανουαρίου του 2015. Η εφημερίδα είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον μουσουλμανικό κόσμο στο παρελθόν, όταν είχε δημοσιεύσει σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ. Οι ιστορικοί γελοιογράφοι της εφημερίδας Charlie Hebdo: Τινιούς (Tignous), Σαρμπ (Charb), Βολίνσκι (Wolinski) και Καμπί (Cabu), είναι μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης.

Η Charlie Hebdo είναι μια εβδομαδιαία, σατιρική γαλλική εφημερίδα αριστερού προσανατολισμού, που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς τολμηρές έρευνες, σκίτσα και κείμενα-παρεμβάσεις για θέματα που εκτείνονται από την ακροδεξιά, τον ισλαμισμό, τον καθολικισμό, τους άθεους ως την πολιτική και τον πολιτισμό. Για τα τολμηρά σκίτσα της, η εφημερίδα έχει συχνά δεχθεί απειλές από διάφορες πλευρές. Tο έντυπο έκανε την εμφάνισή του το 1969, ως Hara-Kiri Hebdo, όμως ένα χρόνο μετά απαγορεύτηκε, επειδή σατίρισε τον θάνατο του Σαρλ ντε Γκολ. Για να επανεκδοθεί, μετονομάστηκε σε Charlie Hebdo, με ορισμένους να επιμένουν ότι το πρώτο συνθετικό αναφερόταν επίσης στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας. H έκδοση διεκόπη το 1981 και επανεμφανίστηκε το 1992.





Την 1η Φεβρουαρίου 2006 η Charlie Hebdo είχε γίνει γνωστή παγκοσμίως, όταν αναδημοσίευσε μια σειρά σκίτσων του Μωάμεθ, που είχαν δημοσιευθεί μία εβδομάδα πιο πριν σε έντυπο της Δανίας και είχαν πυροδοτήσει διαδηλώσεις σε μουσουλμανικές χώρες. Το θέμα δεν ξεχάστηκε από τους Ισλαμιστές. Στις 2 Νοεμβρίου 2011 η εφημερίδα επρόκειτο να κυκλοφορήσει με τον ειρωνικό τίτλο «Charia Hebdo» και είχε αποφασίσει να χρήσει τον προφήτη Μωάμεθ αρχισυντάκτη του ειδικού της φύλλου για την Τυνησία, για να γιορτάσει τη νίκη του ισλαμικού κόμματος Ενάχντα κατά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στη χώρα. Το πρωί της ίδιας ημέρας τα γραφεία της δέχθηκαν επίθεση με βόμβες μολότοφ, ενώ χάκερς έκαναν πειρατεία στην ιστοσελίδα της και ανήρτησαν μια εικόνα της Μέκκας και στίχους του Κορανίου. (πηγή: naftemporiki.gr)






Όπως ήταν φυσικό, γελοιογράφοι από όλο τον κόσμο εξέφρασαν αμέσως τον αποτροπιασμό τους για το τραγικό συμβάν και τη συμπαράστασή τους στους αδικοχαμένους γάλλους συναδέλφους τους μέσα από το μοναδικό τους μέσο υγιούς αντίδρασης - τη δουλειά τους.











Το τελικό συμπέρασμα, όπως σε κάθε είδους παρόμοια, θλιβερά περιστατικά, πρέπει να είναι το εξής - Η αγάπη είναι πιο δυνατή από το μίσος, όπως πολύ σωστά αναφέρεται στο εξώφυλλο της Charlie Hebdo από το 2011, αμέσως μετά τον εμπρησμό των γραφείων της εφημερίδας.




2 σχόλια:

  1. http://trancedeliquist.deviantart.com/art/JE-SUIS-CHARLIE-505570875

    Και δυστυχώς κατέληξε και ο Philippe Honoré...

    Μαύρη μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαύρη μέρα πραγματικά φίλε μου. Τουλάχιστον να μην επικρατήσει και η "λογική" των αντιποίνων, και έχουμε μαύρα χρόνια μπροστά μας. Ήδη παρατηρείται έξαρση της ακροδεξιάς στη Γαλλία, είδε ευκαιρία και η Λε Πεν και κάνει δηλώσεις ... Πολύ ανησυχητικά όλα αυτά.

      Διαγραφή