Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

20th Century Boys

Η συγκλονιστική, εθιστική, αριστουργηματική (και λίγα λέω) σειρά του Naoki Urasawa



Το 20th Century Boys (20世紀少年 Nijusseiki Shōnen) είναι μία εξαιρετική σειρά manga επιστημονικής φαντασίας του φοβερού ιάπωνα καλλιτέχνη Naoki Urasawa, δημιουργού δύο ακόμη αριστουργηματικών σειρών - των Monster και Pluto. Και μόνο αυτές οι τρείς σειρές αρκούν για να τον αναδείξουν ως τον πιο ταλαντούχο mangaka της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου τα τελευταία 20 χρόνια (όχι, καθόλου υπερβολικός δεν είμαι). Το 20th Century Boys λοιπόν είναι μία καθηλωτική σειρά μυστηρίου, αγωνίας και δράσης που συνδυάζει την επιστημονική φαντασία με τις συχνές αλλαγές χρονικής περιόδου δημιουργώντας ένα εντυπωσιακά πολύπλοκο σύνολο με άπειρους χαρακτήρες και sub-plots, που ποτέ όμως δεν ξεφεύγει από τον έλεγχο του δημιουργού του ή γίνεται δυσνόητο. Και αυτό δεν είναι καθόλου μικρό επίτευγμα.

Δημοσιεύθηκε σε συνέχειες στο ιαπωνικό περιοδικό Big Comic Spirits από το 1999 έως το 2006, και αργότερα εκδόθηκε σε 22 tankōbon από την εταιρεία Shogakukan. Από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο του 2007 δημοσιεύθηκε και η συνέχεια / ολοκλήρωση της ιστορίας, με τίτλο 21st Century Boys (21世紀少年 Nijūisseiki Shōnen), κυκλοφορώντας έπειτα σε 2 tankōbon. Η Viz Media πήρε τα δικαιώματα για αγγλική μετάφραση το 2005, το project όμως καθυστέρησε μετά από παράκληση του ίδιου του Urasawa, που ήθελε να ολοκληρωθεί πρώτα η μεταφρασμένη έκδοση της άλλης αριστουργηματικής σειράς του, Monster. Μέσα στο 2013 θα εκδοθεί από τη Viz και το 21st Century Boys, κλείνοντας έτσι τον κύκλο και της αγγλικής έκδοσης. Ο τίτλος της σειράς προέρχεται από το ομώνυμο τραγούδι του rock συγκροτήματος T.Rex (κλασικό παράδειγμα συγκροτήματος του ενός κομματιού - βλέπε Eagles). Το 2008 και 2009 κυκλοφόρησε και μία τριλογία live-action ταινιών (με ηθοποιούς δηλαδή, όχι animation), σκηνοθετημένες από τον Yukihiko Tsutsumi, αλλά προτιμώ να μη μιλήσω για αυτές.

To 20th Century Boys έχει κερδίσει αμέτρητα και πολύ σημαντικά βραβεία, όπως τα: Kodansha Manga Award (2001), Japan Media Arts Festival Excellence Prize (2002), Shogakukan Manga Award (2003), Angoulême International Comics Festival Prize (2004), Japan Cartoonists Association Awards Grand Prize (2008), Japan Science Fiction Convention Seiun Award (2008), Eisner Award (2010).





Η Υπόθεση:
(χωρίς spoilers - πιστέψτε με - τα γράφω πολύ γενικά)

Βρισκόμαστε στο Tokyo, το έτος 1999. O Kenji είναι ένας ταλαίπωρος νεαρός ιδιοκτήτης ενός mini market. Έχοντας αναλάβει την ανατροφή της Kanna, του παιδιού της εξαφανισμένης αδερφής του, και υπομένοντας καθημερινά τη γκρίνια της μητέρας του αλλά και τις υποδείξεις των εκπροσώπων του franchise του μαγαζιού, η ζωή του έχει πάρει πολύ διαφορετικό δρόμο από αυτό που ονειρευόταν - να φτιάξει ένα rock συγκρότημα. Όταν όμως ένας παλιός του φίλος αυτοκτονεί κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, θα αναγκαστεί να ανατρέξει στις παιδικές του αναμνήσεις για να ρίξει φως στην υπόθεση. Μαζεύοντας την ομάδα που είχαν συγκροτήσει τα πιτσιρίκια της γειτονιάς πρίν από 30 χρόνια - τον Maruo, τον Yoshitsune, τον Mon-Chan και τη Yukiji, ο Kenji θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τί σχέση έχει ο θάνατος του φίλου τους με μία παράξενη καινούρια "θρησκεία" που αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς, καθώς και με ένα ζωγραφισμένο σύμβολο που του θυμίζει κάτι απροσδιόριστα οικείο.

Η θρησκεία των "Φίλων", υπό την αρχηγία του σκοτεινού χαρακτήρα που είναι γνωστός απλά ως "Friend" εξελίσσεται σε απειλή πρώτου μεγέθους, προσηλυτίζοντας καθημερινά όλο και περισσότερους, και όλο και ισχυρότερους οπαδούς, και οργανώνοντας υπογείως ένα μυστηριώδες σχέδιο που θα μπεί σε εφαρμογή την παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2001. Ο Kenji θα ανακαλύψει στοιχεία για το υποχθόνιο σχέδιο, και θα αναζητήσει τρόπους για να αντισταθεί, μαζί με τους λιγοστούς ανθρώπους που τον πιστεύουν. Το πιο μεγάλο μυστήριο που πρέπει να διαλευκάνει η παρέα όμως, με τη σημαντική προσθήκη του αγνοούμενου για πολλά χρόνια φίλου τους Otcho, είναι η ταυτότητα του διαβολικού αντιπάλου τους, καθώς και η σχέση των μεγαλομανών του επιδιώξεων με τις παιδικές τους ονειροπολήσεις.

Η υπόθεση κάνει συχνά άλματα ανάμεσα σε τρείς χρονικές περιόδους, κρατώντας το ενδιαφέρον των αναγνωστών και το μυστήριο διαρκώς αμείωτα. Η πρώτη είναι το 1969, κατά τα πρώιμα σχολικά χρόνια του Kenji και της παρέας του, η δεύτερη είναι το 2000, με την εμφάνιση του Friend και την πολυαναμενόμενη παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2001, και η τρίτη είναι το 2014, όταν η έφηβη πια ανιψιά του Kenji, Kanna, θα ανακαλύψει μία φρικτή αλήθεια για τον κόσμο γύρω της και θα προσπαθήσει να αντιδράσει.






Το 20th Century Boys είναι μία από τις καλύτερες σειρές manga των τελευταίων (πολλών) ετών - προσωπικά θεωρώ οτι είναι Η καλύτερη. Με μεγάλο ατού την άκρως "κολλητική" και αρκούντως σκοτεινή υπόθεση, είναι μία σειρά που απλά σε καθηλώνει με την πολυπλοκότητα και το βάθος της, τους εξαιρετικά δουλεμένους χαρακτήρες και τις συνεχείς και "βίαιες" ανατροπές που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό (για να μην πώ σε αφήνουν μαλάκα - που ισχύει). Όλοι οι χαρακτήρες, πρωταγωνιστές και δευτερεύοντες, καθώς και όλα τα sub-plots (υπο-ιστορίες) εξυπηρετούν κάποιο συγκεκριμένο σκοπό και προωθούν την εξέλιξη της ιστορίας, έστω και αν αυτό δε γίνεται αντιληπτό με την πρώτη.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς ο Urasawa έχει καταφέρει να ελέγξει τόσο άψογα έναν τέτοιο τεράστιο όγκο πληροφοριών, γεγονότων και προσώπων, χωρίς ποτέ η κατάσταση να ξεφεύγει από τον έλεγχό του, και μάλιστα "παίζοντας" με τις ιστορίες, τις χρονικές περιόδους αλλά και το μυαλό μας σαν ζογκλέρ. Ο τρόπος που έχει οργανώσει την κλιμάκωση της υπόθεσής του αλλά και το "μοντάζ" του, την εναλλαγή δηλαδή των σκηνών, είναι απλά υποδειγματικός. Και χρησιμοποιώ τον όρο μοντάζ, που είναι καθαρά κινηματογραφικός, επειδή το (εξαιρετικό) artwork του 20th Century Boys έχει μία έντονη κινηματογραφική αισθητική, τόσο στις "γωνίες λήψης" όσο και στο "καδράρισμα". Ο Urasawa είναι πραγματικός μάγος όσον αφορά το "πλάσιμο" χαρακτήρων και τις εκφράσεις των προσώπων, κι ας τον κατηγορούν οτι χρησιμοποιεί συχνά τα ίδια χαρακτηριστικά προσώπων. Για να το πω ωμά, ποιός χέστηκε για αυτή την ασήμαντη γελοιότητα που του προσάπτουν, μπροστά σε αυτό που έχει κάνει ο εκπληκτικός αυτός mangaka στην καλύτερη (μέχρι στιγμής) δουλειά της λαμπρής καριέρας του !

Συνολική εκτίμηση: Αριστούργημα - Ανακαλύψτε το και ΚΟΛΛΗΣΤΕ !


Links

20th Century Boys @ Viz media
20th Century Boys @ wikipedia
20th Century Boys @ Baka Updates
20th Century Boys @ comicdom
20th Century Boys vol.1 @ CBR
Read 20th Century Boys online

8 σχόλια:

  1. Μετά το Monster (είδα το anime) και το Pluto (που το διάβασα όλο online απίστευτα γρήγορα γιατί κόλλησα με τη μία), αυτό είναι οπωσδήποτε το επόμενο του Urasawa που θέλω να διαβάσω. Μόνο που είναι πολύ μεγάλο και φοβάμαι πως αν το αρχίσω θα παρατήσω ό,τι άλλο κάνω!

    Τα πρόσωπα και τα σχέδια γενικά θυμίζουν το Pluto (ίσως και άλλα manga του που δεν έχω δει) αλλά ούτε κι εγώ θα το θεωρούσα μειονέκτημα αν το σενάριο είναι τόσο καλό (δηλ. σε πιστεύω) και νομίζω πως το έθεσες αρκετά καλά στην τελευταία σου φράση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Σκοτεινή Σεφ !

      Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό που λες - αν το αρχίσεις, θα παρατήσεις ο,τιδήποτε άλλο κάνεις. Για μια βδομάδα (όσο μου πήρε να το ολοκληρώσω - μονορούφι εννοείται) πήγαινα άυπνος στη δουλειά μου. Και όσο ήμουν εκεί, σιγά μη σκεφτόμουν τη δουλειά. ΚΟΛΛΗΜΑ !

      Καλά, ναι, αυτή η φοβερή κατηγορία είναι για γέλια. Ισχύει βεβαίως (κι εσύ το διαπίστωσες), αλλά είναι τελείως ασήμαντη.

      Διαγραφή
  2. Να σε βράσω με τα μη μεταφρασμένα Manga. Δε βοηθάς να μάθω και τον δικό τους κόσμο, δε βοηθάς...
    Χθες πάντως είδα το "Oldboy" και το βρήκα εξαιρετικό.

    Όσο για βιβλίο, θα παραγγείλω αυτό εδώ
    http://www.oneman.gr/keimena/diaskedash/sto_rafi/umbrella-academy.2184664.html

    Το έχεις διαβάσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα χα χαχ α χα ! Τί να με βράσεις, ούτε για σούπα δεν κάνω, όπως μου λέει συχνά και ένα ρεμάλι φιλαράκι.

      Δυστυχώς φίλε δόκτωρ, είναι πολύ λίγα τα καλά comics που μεταφράζονται στα ελληνικά. Από manga που μου αρέσουν π.χ, μόνο τα Berserk και Death Note μου έρχονται τώρα στο μυαλό. Χρειάζονται τα καταραμένα τα εγγλέζικα για να ανακαλύψεις τα ιαπωνικά διαμαντάκια, όπως το 20th Century Boys (ξανα-δυστυχώς).

      Καλά, ναι, η ταινία "Oldboy" τσακίζει κόκαλα ! Το manga χμμμ... έτσι κι έτσι (όχι οτι είναι άσχημο).

      Όχι, το Umbrella Academy δεν το έχω διαβάσει. Το έχω τσεκάρει όμως, και μου φαίνεται ενδιαφέρον. Κάποια στιγμή θα το τσιμπήσω κι αυτό.

      Διαγραφή
  3. Ανακάλυψα τη σελίδα σου φέτος και μπορώ να πω πως κάνεις ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ δουλειά,συνέχισε έτσι σε παρακαλώ!!

    Οσον αφορά τώρα το εν λόγω κόμιξ,το διάβασα φέτος το καλοκαίρι εν ώρα δουλειάς (ήμουν receptionist σε ξενοδοχείο),πιστεύω ότι είναι τρομερά εθιστικό και ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ενορχηστρωμένο αλλά δεν θέλει να τελειώσει με τίποτα από ένα σημείο και μετά.Πιστεύω ότι από το 17 ή 18 volume έπρεπε να είχε τελειώσει καθώς στα τελευταία τεύχη λίγο πολύ επαναλαμβάνεται,άσε που το σημείο που μόνο με την κιθάρα του για όπλο αλώνει ένα ολόκληρο πύργο είναι τουλάχιστον γελοίο ή εγώ ίσως να μην είμαι πολυ ρομαντικός :)
    Κατα τη γνώμη μου αν είχε βάλει ένα τέλος πιό νωρίς ίσως να μιλούσαμε για το καλύτερο κόμικ όλων των εποχών.

    Το pluto θεωρώ είναι το μεγάλο του αριστούργημα και ένα από τα πιό ανθρώπινα κόμικ που έχω διαβάσει ποτέ μου παρότι οι πρωταγωνιστές είναι ρομπότ.

    Το umbrella academy το διάβασες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα φίλε George, κι ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

      Πολύ εύστοχη η παρατήρησή σου "τρομερά εθιστικό και ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ενορχηστρωμένο αλλά δεν θέλει να τελειώσει με τίποτα από ένα σημείο και μετά". Κι ενώ το "εθιστικό" και το "ενορχηστρωμένο" πλέον τα περιμένουμε από όλες τις δουλειές του Urasawa (μας έχει κακομάθει), θυμάμαι κι εμένα με είχε παραξενέψει η κοιλιά που έκανε μετά τα μισά της ιστορίας. Και με είχε παραξενέψει επειδή ο Urasawa σχεδιάζει με μεγάλη ακρίβεια τη δομή της ιστορίας του, το ρυθμό και την εξέλιξη της υπόθεσης. Και σε κάποιο σημείο στο 20th Century Boys μου φαινόταν οτι δεν είχε αποφασίσει πώς να συνεχίσει. Όντως αφαιρεί κάποιους πόντους από το τελικό αποτέλεσμα, όμως εννοείται οτι παραμένει μία εξαιρετική σειρά manga. Εμένα είναι το αγαπημένο μου του Urasawa, με τα Pluto και Monster να ακολουθούν.

      Το umbrella academy το έχω αγοράσει, αλλά όχι ακόμη διαβάσει. Η λίστα προς ανάγνωση είναι πολύ μεγάλη, και νομίζω συνέχεια μεγαλώνει αντί να μικραίνει.

      Καλή σου μέρα και πάλι φίλε George. Ελπίζω να τα λέμε συχνά.

      Διαγραφή
  4. ΄Ισως να βάζω το pluto πρώτο γιατί το διάβασα πρόσφατα,ενώ το monster έχω 7-8 χρόνια που το είδα και έχει ξεθωριάσει κάπως από τη μνήμη μου,αν και θυμάμαι πολύ καλά το πόσο πολύ μου άρεσε μέχρι τέλους.Το anime έχει κάποια διαφορά απ'το manga,αξίζει να το διαβάσω;Το billy bat σε σύγκριση με τα άλλα 3 που στέκεται;Μόλις είδα ότι έχει τελειώσει και λέω να το ξεκινήσω κάποια στιγμή.

    Αχ αυτές οι άτιμες οι λίστες,πάντα πιό πολλα μπαίνουν απ'ότι βγαίνουν,είμαι σίγουρος ότι τη δικιά μου δεν θα τη τελειώσω ποτε.

    Το umbrella academy όποτε βρείς χρόνο πραγματικά αξίζει να το διαβάσεις.Είχα πάθει πλάκα όταν πρωτοδιάβασα τα 2 volume,μιλάμε για πολύ τρέλα,σουρεαλισμό και παλαβομάρα.

    Αυτάάάα,τα λέμε εν καιρώ πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα φίλε George.

      Το Monster είναι εξαιρετικό όπως ξέρεις κι εσύ, και δεν έχει διαφορές ανάμεσα στο manga και το anime, απ'όσο θυμάμαι τουλάχιστον. Αν δε σε ενοχλεί που ξέρεις ήδη την υπόθεση, όρμα του.

      Το Billy Bat σίγουρα είναι πιο κάτω σε σύγκριση με την "αγία Τριάδα" του Urasawa, πάντως τα πρώτα 3-4 κεφάλαια που είχα διαβάσει κάποια στιγμή με είχαν ψήσει. Κι εγώ περίμενα να τελειώσει πρίν το ξεκινήσω. Ευχαριστώ για την πληροφορία.

      Και το Monster Keaton είναι πολύ καλό, αλλά δεν έχει αυτό το συνεχιζόμενο μυστήριο και τις ανατροπές που έχουν τα υπόλοιπα - είναι αυτοτελείς ιστορίες.

      Απ'ότι βλέπω έχει πολλούς οπαδούς το Umbrella Academy. Θα το ανεβάσω θέση στη λίστα. Τρέλα,σουρεαλισμός και παλαβομάρα μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρων συνδυασμός.

      Θα τα ξαναπούμε George, ναι.

      Διαγραφή