Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Lady Snowblood

Το manga που ενέπνευσε τα (φτωχά) Kill Bill του Quentin Tarantino

Lady Snowblood banner, by curious ape 009

Το Lady Snowblood (修羅雪姫, Syurayuki-hime) είναι μία απο τις πιο παλιές, πιο γνωστές και πιο επιδραστικές σειρές manga που έχουν υπάρξει ποτέ. Γνωστή στη δύση περισσότερο απο τις ταινίες Kill Bill 1 & 2, την ελεύθερη μεταφορά της στη μεγάλη οθόνη απο τον Quentin Tarantino, αποτελεί μία σειρά ορόσημο των ιαπωνικών comics. Πνευματικό παιδί του θρυλικού σεναριογράφου Kazuo Koike
(Lone Wolf and Cub, Path of the Assassin, Crying Freeman) και του εικονογράφου Kazuo Kamimura, πρωτοδημοσιεύθηκε τις χρονιές 1972-1973 στο περιοδικό Weekly Playboy της εταιρείας Shueisha, προκαλώντας αίσθηση στον ακόμη σχετικά αθώο κόσμο των mainstream manga με το υπερβολικά τολμηρό για την εποχή της σενάριο.

Μεταφέρθηκε 2 φορές στη μεγάλη οθόνη της Ιαπωνίας, τις χρονιές 1973 και 1974, σε screenplay του ίδιου του συγγραφέα της, και άλλη μία το 2001 σε ένα ελεύθερο (και αποτυχημένο, όπως συνήθως) remake με τίτλο The Princess Blade. Έπειτα την πήρε στα χέρια του (και της άλλαξε τα φώτα) ο γνωστός αμερικανός σκηνοθέτης Quentin Tarantino, με αποτέλεσμα τις δύο ταινίες Kill Bill (2003, 2004), οι οποίες, παρά τις ωραίες μουσικές και το λαμπερό cast αποδείχθηκαν πολύ φτωχές σε σύγκριση με το πρωτότυπο manga. Πίσω στα comics, η σειρά μεταφράστηκε στα αγγλικά μόλις το 2005 απο τη Dark Horse, και κυκλοφόρησε ολοκληρωμένη σε 4 τόμους : The Deep-Seated Grudge, Parts 1 & 2 και Retribution, Parts 1 & 2.


Κεντρική ηρωίδα της ιστορίας είναι η Syura Yuki, μία νεαρή κοπέλα που έχει ορκιστεί να πάρει εκδίκηση για το κακό που προξένησαν τέσσερις δόλιοι άνθρωποι στη μητέρα της, η οποία πέθανε χωρίς να μπορέσει να τους το ξεπληρώσει. Το μικρό της όνομα, Yuki, σημαίνει χιόνι, επειδή γεννήθηκε μια χειμωνιάτικη μέρα που χιόνιζε πολύ, και Syura είναι η διάσταση όπου κατοικούν οι δαίμονες, κατά τη ιαπωνική μυθολογία, όνομα ταιριαστό για ανθρώπους που έχουν ένα τόσο τραγικό πεπρωμένο να εκπληρώσουν. Syura Yuki είναι επίσης ένα λογοπαίγνιο της ονομασίας της Χιονάτης στα ιαπωνικά. Η μητέρα της λοιπόν, είχε την ατυχία να γίνει μάρτυρας της ύπουλης δολοφονίας του άντρα της και του ανήλικου παιδιού της, και να βιαστεί επανειλημμένως απο μία ομάδα αδίστακτων κακοποιών, όλα βάσει μίας σκοτεινής πλεκτάνης με σκοπό το κέρδος. Κατάφερε να σκοτώσει τον έναν απο τους τέσσερις, όμως συνελλήφθη και βρέθηκε έγκλειστη στη φυλακή, όπου και έζησε την υπόλοιπη ζωή της. Ξέροντας οτι η ίδια δε θα μπορέσει να εκδικηθεί τους υπόλοιπους, όσο ήταν κρατούμενη αποπλάνησε αρκετούς δεσμοφύλακες έτσι ώστε να μείνει έγκυος σε αρσενικό, κατά προτίμηση, παιδί. Τελικά τα κατάφερε, αλλά το παιδί ήταν κορίτσι - η Yuki. Έτσι, πάνω στο νεογέννητο παιδί έπεσε το βαρύ φορτίο να ξεπλύνει το κακό που κουβαλούσε στην ψυχή της η μητέρα του μέχρι την τελευταία της ημέρα.

Η Yuki λοιπόν, το παιδί της κόλασης, υιοθετήθηκε απο μία συγκρατούμενη της μητέρας της με μικρότερη ποινή, και έμαθε απο αυτήν την τραγική ιστορία της οικογένειάς της, και τη δύσκολη αποστολή που έπρεπε να αναλάβει. Για το λόγο αυτό εκπαιδεύτηκε σκληρά στις πολεμικές τέχνες απο πολύ μικρή ηλικία, και πρίν καλά-καλά κλείσει τα 18 της χρόνια ήταν ήδη μία εξαιρετικά ευκίνητη και επιδέξια ξιφομάχος. Η φύση την προίκισε επίσης με μία σπάνια ομορφιά, ένα όπλο το οποίο θα χρησιμοποιούσε έξυπνα για να πετύχει τον αιματηρό σκοπό της. Ξεκίνησε να αναλαμβάνει αποστολές επί πληρωμή, βοηθώντας αδικημένους ανθρώπους να βρούν το δίκιο τους, προσπαθώντας ταυτόχρονα να βρεί τα ίχνη των τριών κακούργων που αποτελούσαν το αντικείμενο της εκδίκησής της. Στην προσπάθειά της αυτή θα βρεί βοήθεια απο μία οργάνωση μικροκακοποιών, απο μία παλιά συγκρατούμενη της μητέρας της, αλλά και απο ένα διάσημο συγγραφέα, ο οποίος θα εκδόσει την τραγική ιστορία της, αναγκάζοντας έτσι τους εχθρούς της να αποκαλυφθούν. Βοηθώντας πάντα τους αδύναμους εναντίον των δυνατών, θα αντιμετωπίσει ολόκληρες εγκληματικές οργανώσεις, αδίστακτους εκβιαστές, μέχρι και την ίδια την πανίσχυρη yakuza στο μοναχικό, στρωμένο απο πτώματα δρόμο της προς την πολυπόθητη εκδίκηση.




Όπως γράφω και πιο πάνω, το στοιχείο που συντέλεσε στη μεγάλη επιτυχία της σειράς είναι το πολύ τολμηρό σενάριο του Kazuo Koike. Μία γυναίκα που τριγυρνά αναζητώντας εκδίκηση και πετσοκόβοντας άντρες στην Ιαπωνία του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα αποτελούσε απο μόνο του μία καινοτομία για την εποχή που εκδόθηκε το Lady Snowblood (στις αρχές των 70s). Πόσο μάλλον μία (πολύ όμορφη) γυναίκα που εμπλέκεται σε διάφορες σεξουαλικές περιπέτειες, με άντρες και (κυρίως) γυναίκες, συχνά με τη χρήση ευφάνταστων ερωτικών βοηθημάτων (!). Οι χαρακτήρες είναι όμορφα σκιαγραφημένοι, με το διαχωρισμό ανάμεσα σε "καλούς" και "κακούς" να μην είναι πάντα τόσο εμφανής, με πρώτο και καλύτερο παράδειγμα την πρωταγωνίστρια Yuki. Το "δίκιο" είναι μεν με το μέρος της, αλλά οι πρακτικές που ακολουθεί προκειμένου να επιτύχει το σκοπό της δε δικαιολογούν σε καμία περίπτωση το χαρακτηρισμό "καλή" ή "ηρωίδα", προσδίδοντας στο χαρακτήρα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και βάθος. Η εικονογράφηση του Kazuo Kamimura είναι απλή, συμπαθητική, χωρίς να αποτελεί κάτι το σπουδαίο, προσπαθώντας μάλιστα σε κάποια σημεία να "λογοκρίνει" τις τολμηρές σκηνές, πάντως εξυπηρετεί ικανοποιητικά το σκοπό της.

Συνολικά, το Lady Snowblood είναι μία πολύ καλή, cult σειρά manga που, χωρίς να είναι αριστούργημα, κατέχει σημαντική θέση στον κόσμο των ιαπωνικών comics, καθώς τα βοήθησε να "ενηλικιωθούν" και να απελευθερωθούν απο τα δεσμά της "παιδικής διασκέδασης" (τουλάχιστον το mainstream παρακλάδι των manga).

-- curious ape 009 --


Links

Lady Snowblood @ Dark Horse
Lady Snowblood @ wikipedia
Lady Snowblood @ Anime news network
Read Lady Snowblood online
Lady Snowblood film

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου