Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Axe Cop

Μπάτσοι, τσεκούρια και συγγραφείς "από κούνια"

Εντάξει, τους μπάτσους και τα τσεκούρια τα περιμένατε σε ένα comic που ονομάζεται Axe Cop. Οι συγγραφείς "από κούνια" όμως ? Αυτό αναφέρεται στο συγγραφέα του web comic - φαινόμενο των τελευταίων χρόνων, ο οποίος, όταν το Axe Cop ξεκίνησε να παρουσιάζεται στο internet στις αρχές του 2010 ήταν ... 5 χρονών !!!


Ας τα πάρουμε απο την αρχή όμως. Ο Malachai και ο Ethan Nicolle είναι δύο απο τα έξι αδέλφια της οικογένειας. Ο πρώτος είναι σήμερα 7 χρόνων, και ο δεύτερος 31, και επαγγελματίας κομίστας. Τα Χριστούγεννα του 2009, ο Ethan επισκέφτηκε την οικογένειά του για μία εβδομάδα. Κάποια στιγμή, ο μικρός Malachai ρώτησε τον αδελφό του αν ήθελε να παίξουν μαζί. "Τί παίζεις ?" τον ρώτησε ο Ethan, και ο πιτσιρίκος απάντησε "παίζω τον Axe Cop". Ε, αυτό ήταν ! Ο Ethan είχε σκοπό να δημιουργήσει ένα web comic εκείνο τον καιρό, αλλά δεν είχε βρεί ακόμη την κεντρική ιδέα. Άρχισε λοιπόν να ρωτάει τον μικρό του αδελφό για τις δυνάμεις και τους συμπληρωματικούς χαρακτήρες του Axe Cop, και πρίν τελειώσει η εβδομάδα, οι δυό τους είχαν ήδη ξεπετάξει τα πρώτα 4 επεισόδια της σειράς. Ο μικρός έφτιαχνε την ιστορία, και ο μεγάλος ζωγράφιζε. Τα πρώτα αυτά επεισόδια "ανέβηκαν" αρχικά στη σελίδα του Ethan Nicolle στο facebook, και στις 25 Ιανουαρίου 2010 στο δικό τους, ξεχωριστό site. Και αυτό που ακολούθησε, δε θα μπορούσε να το προβλέψει ούτε η αχαλίνωτη παιδική φαντασία του Malachai.

Στις 28 Ιανουαρίου, το Entertainment Weekly ανακήρυξε το Axe Cop ως "Site of the Day". Η σελίδα του στο Twitter είχε πάρει φωτιά, και ένα ανεπίσημο fan page στο facebook είχε μαζέψει 1800 fans σε 4 μέρες. Σε 2 εβδομάδες, οι fans είχαν διπλασιαστεί, και όλος ο διαδικτυακός κόσμος ήταν σε μαζική υστερία. Το site δεχόταν 30.000 έως 52.500 επισκέψεις καθημερινά, κράσαρε 2 φορές, και σε 1 μήνα οι συνολικές επισκέψεις ξεπερνούσαν τις 750.000. Στο youtube, ένα video όπου ο Ethan και ο Malachai δημιουργούν ένα επεισόδιο του Axe Cop εκτινάχθηκε στις 14,000 θεάσεις. Στις αρχές Φεβρουαρίου, το "Axe Cop" μετρήθηκε ως η 89η πιο δημοφιλής αναζήτηση στο Google, και όλοι μιλούσαν για αυτό. Απο το MTV και τη USA Today, μέχρι το Wired, τη Dark Horse Comics και τοWizard Magazine. Τρέλα !


Η ιστορία ακολουθεί τον ομώνυμο τσεκουροφόρο μπάτσο - υπερασπιστή των αδυνάτων στη μάχη του ενάντια σε ευφάνταστους εχθρούς, κυρίως εξωγήινης προέλευσης. Στη σταυροφορία του εναντίον του κακού, ο Axe Cop βροντοφωνάζει την πολεμική κραυγή του "I will chop your head off", και συμμαχεί με διάφορους μυστήριους τύπους, με πρώτο και καλύτερο τον αδερφό του Flute Cop, ο οποίος κατά καιρούς μεταμορφώνεται σε δεινοσαυρο-στρατιώτη, σε μίξη μονόκερου με αβοκάντο (!) και διάφορα άλλα παράξενα. Άλλος ένας βοηθητικός χαρακτήρας είναι η Uni-Baby, ένα μωρό με κέρατο μονόκερου που πραγματοποιεί ευχές. Όπως καταλαβαίνετε, το σενάριο είναι (στην κυριολεξία) νηπιακής ηλικίας, αλλά έχει πολλή πλάκα. Σήμερα, η σειρά συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία, όντας αισίως στο 91ο επεισόδιο (26/4/2011). Μάλιστα, θα τολμούσα να ισχυριστώ οτι έχει ήδη περάσει στην ιστορία της pop κουλτούρας, όπως αποδεικνύουν τα παρακάτω λόγια και φωτογραφίες.

Ξεκινάω: Ο Ethan Nicolle συμφώνησε με τη Dark Horse η σειρά να τυπωθεί και να κυκλοφορήσει σε τόμους, με τον πρώτο (Axe Cop: Bad Guy Earth #1) να έχει ήδη εκδοθεί. Έχει γίνει ταινία, έχει γίνει podcast, έχει γίνει videogame, έχει απασχολήσει τα δελτία ειδήσεων, έχει ήδη παρωδηθεί αρκετές φορές, κυκλοφορεί σε μπλουζάκια και αυτοκόλλητα... Να συνεχίσω ?



Το Axe Cop λοιπόν είναι ένα απο τα πλέον πολυσυζητημένα web comics των τελευταίων χρόνων, και εν μέρει υπεύθυνο για τη μεγάλη δημοτικότητα που πλέον απολαμβάνει το είδος. Είναι όμως τόοοοσο καλό πια ? Σίγουρα όχι. Όπως όλοι γνωρίζουμε, στο χώρο της τέχνης παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της πρόσκαιρης υστερίας με ένα καλλιτέχνη ή καλλιτεχνικό είδος, όπως και το χτίσιμο ενός μύθου απο το πουθενά. Παραδείγματα ? Άπειρα, με πιο τρανταχτό τον πολύ Pablo Picasso, ο οποίος, χωρίς ασφαλώς να υποστηρίζω οτι δεν αξίζει, καρπώθηκε τη δημιουργία του κινήματος του κυβισμού, χωρίς στην ουσία να είναι ο ίδιος υπεύθυνος. Πιο πρόσφατο αντίστοιχο παράδειγμα, το οποίο σας προτείνω να ανακαλύψετε, είναι αυτό που περιγράφεται γλαφυρά στο ντοκυμαντέρ "Exit through the gift shop" του εκπληκτικού street artist Banksy. Κάπως έτσι λοιπόν πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το Axe Cop. Ως ένα διασκεδαστικό φαινόμενο της σύγχρονης κουλτούρας, που εκμεταλλεύεται πλήρως την "ελαφρότητά" του, και ξέρει ακριβώς πώς να πλασαριστεί, χωρίς να έχει κάτι συγκεκριμένο να πεί. Και γιατί θα έπρεπε άλλωστε ?

Links

Axe Cop homepage
Axe Cop episodes 
Ask Axe Cop
MTV Geek Interview: Ethan Nicolle from 'Axe Cop'
Axe Cop @ Wikipedia
Axe Cop @ Boing Boing
Axe Cop: Bad Guy Earth #1 @ Dark Horse
Interview with Malachai and Ethan Nicolle
Axe Cop - The movie
Munchkin Axe Cop
Chopcast: The Axe Cop podcast
Axe Cop turns into a brand
Axe Cop @ Fox News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου