Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Blade of the Immortal

Ένα μεγαλειώδες έπος πολεμικών τεχνών

 Το Blade of the Immortal ( 無限の住人 - Mugen no Jūnin ) είναι μία απο τις πιο γνωστές και επιτυχημένες σειρές manga των τελευταίων 20 ετών, και όχι μόνο στην Ιαπωνία. Η εκδοτική πορεία του έπους του Hiroaki Samura, που στην κυριολεξία μεταφράζεται ως "Κάτοικος της Αιωνιότητας", ξεκίνησε το 1994 με την κυκλοφορία του 1ου τεύχους "Blood of a Thousand" απο την Kodansha Comics, μεταφράστηκε στα αγγλικά απο την Dark Horse Comics το 1997, και στα ελληνικά απο την Anubis Manga το 2008. Η σειρά απαριθμεί μέχρι στιγμής 182 τεύχη, συγκεντρωμένα σε 25 τόμους των 230 σελίδων στα ιαπωνικά, απο τους οποίους οι 23 έχουν εκδοθεί στα αγγλικά, και μόλις οι 10 στα ελληνικά. Το 2008 μεταφέρθηκε και σε σειρά anime, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.



Η ιστορία είναι σχετικά απλή. Ο κεντρικός χαρακτήρας, ο Manji (στα ελληνικά μεταφράζεται ως αγκυλωτός σταυρός ή σβάστικα*), είναι ένας ronin, ένας samurai χωρίς αφεντικό που πρέπει να σκοτώσει 1000 εχθρούς για να απαλλαχθεί απο ένα δυσβάσταχτο φορτίο : την αθανασία ! Είναι αθάνατος λόγω της παρουσίας στο σώμα του πολυάριθμων ιερών σκουληκιών (!) μυστικιστικής προέλευσης, τα οποία είναι ικανά να επουλώσουν ακόμη και τη χειρότερη πληγή, όπως ένα διαμπερές τραύμα στο κεφάλι ή τον ακρωτηριασμό ενός μέλους του. Το μόνο που μπορεί να τον σκοτώσει είναι ένα σπάνιο δηλητήριο, και ο αποκεφαλισμός.  Τα σκουλήκια είναι γνωστά ως kessen-chū (τα ιερά σκουλήκια του αίματος), και είναι κληροδότημα της μυστηριώδους καλόγριας Yaobikuni, η ηλικία της οποίας εικάζεται οτι ξεπερνά τα 800 χρόνια. Ο Manji αποδέχεται την αποστολή της θανάτωσης των 1000 αντιπάλων που του προτείνει η Yaobikuni όταν δολοφονεί το σύζυγο της αδελφής του, και γίνεται υπαίτιος του θανάτου και της ίδιας.

Έτσι, ψάχνοντας ένα τρόπο να εκπληρώσει την υπόσχεσή του, ακολουθεί τη 16χρονη Rin Asano στην προσπάθειά της να εκδικηθεί τους φονιάδες των γονιών της. Αυτοί όμως, οι φονιάδες, δεν είναι άλλοι απο τους περιβόητους Ittō-ryū, απόκληρους και περιθωριακούς samurai τους οποίους έχει ενώσει σε μια πανίσχυρη φατρία-σχολή πολεμικών τεχνών ο χαρισματικός ηγέτης τους, Anotsu Kagehisa.Ο Anotsu μισεί τις παραδοσιακές πολεμικές τεχνικές και τον αρχέγονο κώδικα τιμής των samurai, το bushido, και περιδιαβαίνει της επαρχίες της φεουδαρχικής Ιαπωνίας της εποχής Edo** καταστρέφοντας αντιφρονούντα dōjō (όπως αυτό του πατέρα της Rin) και στρατολογώντας ικανούς και αδίστακτους ξιφομάχους (kenshi).

* Η χρησιμοποίηση του αγκυλωτού σταυρού στο κιμονό του Manji, καθώς και το ίδιο το όνομά του, δεν έχει καμία σχέση με το ναζισμό ή τον αντισημιτισμό. Στην αρχαιότητα η σβάστικα ήταν σύμβολο ευδαιμονίας και καλής τύχης τόσο στις ανατολικές χώρες, όσο και στην Ελλάδα

** Η εποχή του Edo διήρκησε απο το 1603 ώς το 1868. Χωρίζεται σε αρκετές περιόδους, οι οποίες παίρνουν το όνομά τους απο τον εκάστοτε shogun (σε ελεύθερη μετάφραση = δικτάτορας). Η ιστορία μας διαδραματίζεται κατά την περίοδο Tokugawa, περίπου στα 1782. Edo είναι η παλαιότερη ονομασία του Tokyo.



Ο Manji λοιπόν, διαβόητος ανάμεσα στους ξιφομάχους ως "ο φονιάς των 100" λόγω παλαιότερων κατορθωμάτων του, γίνεται σωματοφύλακας της νεαρής και άπειρης Rin, και οι δυο τους ακολουθούν τα ίχνη των Ittō-ryū, ψάχνοντας ένα τρόπο να σκοτώσουν τον Anotsu. Στην πορεία τους θα συναντήσουν διάφορους μυστήριους χαρακτήρες, με κάποιους απο τους οποίους θα μονομαχήσουν, και με άλλους θα συμμαχήσουν. Οι ισορροπίες όμως είναι αρκετά λεπτές, όσο το πάχος μιας λεπίδας katana, και οι φιλίες μπορούν απο τη μια στιγμή στην άλλη να μετατραπούν σε θανάσιμες έχθρες, όπως και το αντίθετο. Τα όρια που διαχωρίζουν τους "καλούς" με τους "κακούς" δεν είναι καθόλου ευδιάκριτα, και ακόμη και ο μισητός τους αντίπαλος έχει ένα λόγο, και ένα σκοπό για τις πράξεις του. Με τον ίδιο τρόπο που και ο ήρωάς μας είναι ένα κυνικό κάθαρμα. Συμπαθητικό μεν, κάθαρμα δε.

Η σειρά του Hiroaki Samura  είναι ένα αυθεντικό έπος της εποχής των samurai, όχι όμως με την καθαρά παραδοσιακή έννοια. Περιέχοντας φυσικά πολλές μάχες και άφθονο αίμα, παρουσιάζει τη βία με έναν ωμό και γραφικό τρόπο, χωρίς να την ωραιοποιεί και να προσπαθεί να την καμουφλάρει πίσω απο κώδικες τιμής. Την παρουσιάζει σε όλη τη διεστραμμένη μεγαλοπρέπειά της, εφευρίσκοντας μάλιστα μία μεγάλη γκάμα φονικών όπλων που ο μόνος τους σκοπός είναι να προκαλέσουν περισσότερο πόνο στον αντίπαλο. Όλοι οι ήρωες (που είναι μάλλον αντι-ήρωες, με εξαίρεση τη μικρή Rin) είναι απόλυτα ανθρώπινοι, με αδυναμίες, κόμπλεξ και νεύρα. Βρίζουν, πίνουν, καπνίζουν, και δεν υπολογίζουν τίποτα προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους.

Η καλλιτεχνική δουλειά του Hiroaki Samura είναι εξαιρετική, με αποκορύφωμα τις εντυπωσιακές σκηνές μάχης, όπου τα ευφάνταστα όπλα που έχει δημιοηργήσει (τα οποία παρεμπιπτόντως έχει παραδεχθεί πως δεν έχει ιδέα σε τί χρησιμεύουν) πετσοκόβουν ανελέητα ανθρώπινες σάρκες. Απεικονίζοντας με υπέροχο τρόπο την ταχύτητα των μαχητών όταν επιτίθενται, και χρησιμοποιώντας ασυνήθιστες γωνίες "παρακολούθησης" της δράσης, μετατρέπει κάθε αναμέτρηση σε μια καλλιτεχνική πανδαισία απο μολύβια και μελάνια. Με λεπτεπίλεπτες πινελιές όπου χρειάζεται, π.χ στις εκφράσεις των προσώπων ή στις ενδυμασίες, και άλλοτε με "σκληρά" και εσκεμμένα "άτεχνα" μολύβια, προσαρμόζει το εικονογραφικό του στύλ ανάλογα με τη βαρύτητα του συγκεκριμένου κομματιού της ιστορίας, πετυχαίνοντας μια θαυμάσια μίξη.



Βιβλιογραφία
(Σημείωση: Οι ελληνικοί τόμοι της Anubis είναι λίγο μεγαλύτεροι απο αυτούς της Dark Horse. Έτσι, π.χ, το τελευταίο κεφάλαιο του ελληνικού 9ου τόμου είναι το νο.53, το οποίο στα αγγλικά βρίσκεται στην αρχή του τόμου 11).


Links

4 σχόλια:

  1. Έτσι ακριβώς όπως τα λές. Αριστούργημα ! Καθαρά και ξάστερα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό αλλά το αγαπημένο μου στο είδος είναι το Vagabond του Takehiko Inoue.
    Είναι 32 τόμους και συνεχίζει, αλλά αξίζει να δοκιμάσετε λίγο την αρχή. Υπέροχοι χαρακτήρες, καταπληκτικό σκίτσο. Είχα πάθει σόκ όταν το είχα πρωτοανακαλύψει. Τώρα έχει κάπως πέσει σε επίπεδο.
    Οι πρώτοι 15 τόμοι όμως, ή 5 τόμοι (αν αγοράσεις την Vizbig) είναι τέλειοι(Υπάρχουν και σε scanlations για πιο οικονομική ανάγνωση). Ρίχτε μια ματιά περί τίνος πρόκειται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το έχω τσεκάρει το Vagabond, μου άρεσε πολύ η εικονογράφηση, αλλά δεν έχω διαβάσει καθόλου.

    Thanks για την πρόταση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή