Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Corto Maltese : Η Κρυφή Αυλή του Μυστηρίου

"Υπάρχουν στη Βενετία τρία μέρη κρυφά και μαγεμένα...Το ένα είναι η ΚΑΛΛΕ ΝΤΕΛ΄ΑΜΟΡ ΝΤΕΙ ΑΜΙΤΣΙ, το δεύτερο το συναντάμε στην ΠΟΝΤΕ ΝΤΕΛΛΕ ΜΑΡΑΒΕΤΖΕ και το τρίτο είναι η ΚΑΛΛΕ ΝΤΕΙ ΜΑΡΡΑΝΙ. Οταν οι Βενετσιάνοι βαρεθούν το κατεστημένο και τους θεσμούς του, πηγαίνουν σ΄αυτά τα τρία κρυφά μέρη κι΄ανοίγοντας τις πόρτες που βρίσκονται στο βάθος των αυλών, φεύγουν για τόπους πανέμορφους και για άλλες μαγευτικές ιστορίες...Φθάνει ν΄ανοίξεις εκείνην την πόρτα στο βάθος, για να φύγεις και να γυρίσεις πίσω στο χρόνο. Οπως στα παραμύθια..."

Με αυτό τον θαυμάσιο πρόλογο ξεκινάει η περιπέτεια Η Κρυφή Αυλή του Μυστηρίου (Corte Sconta detta Arcana) του Corto Maltese, του ρομαντικού, ονειροπόλου ναυτικού που δημιούργησε ο μεγάλος ιταλο-ελβετός δημιουργός Hugo Pratt το 1967. Βρισκόμαστε στη Βενετία, το έτος 1918. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ελευθερωθεί απο τη φρίκη του Ά Παγκοσμίου Πολέμου, μα αυτό λίγο ενδιαφέρει τον Corto, που τεμπελιάζει, προσπαθώντας για πολλοστή φορά να διααβάσει την "Ουτοπία" του Sir Thomas More. 

Η ημερομηνία είναι 34 Δεκέμβρη, και ο περιπετειώδης μαλτέζος σκέφτεται πως θα ήθελε να ζήσει ένα παραμύθι. Και η επιθυμία του θα πραγματοποιηθεί...


Μεταφερόμαστε στο Hong Kong. Ο Corto Maltese τεμπελιάζει ξανά, όταν τον προσεγγίζει η μυστική οργάνωση Κόκκινα Φανάρια και του αναθέτει μία επικίνδυνη αποστολή. Μία αποστολή που θα τον φέρει στην Κίνα, στη Μαντζουρία, κι απο εκεί στη Σιβηρία, αναζητώντας ένα θωρακισμένο τρένο γεμάτο χρυσάφι, το οποίο βρίσκεται στα χέρια του νοσταλγού του τσάρου ναύαρχου Κολτσάκ. Σύμμαχούς του (?) σε αυτή την αναζήτηση θα έχει τον οξύθυμο, άσπονδο φίλο του Ρασπούτιν, την πράκτορα των Κόκκινων Φαναριών Σαγκάη Λιλ και λιγοστούς άλλους. Μα, αν έχει κάποιους φίλους σε αυτή την περιπέτεια, σίγουρα θα έχει πολύ περισσότερους εχθρούς. 
 
Παράξενες προσωπικότητες με ονόματα όπως βαρώνος Ούνγκερν Φον Στέρνμπεργκ, στρατηγός Σεμενόφ, δούκισσα Μαρίνα Σεμίνοβα, Σπατζετόφ και άλλοι θα πάρουν μέρος στο κυνήγι του θησαυρού του Κολτσάκ, ο καθένας για δικούς του λόγους, πλέκοντας ένα αινιγματικό γαϊτανάκι συμφερόντων, φιλοδοξιών και χαμένων οραμάτων. Και, στη μέση όλης της δράσης, ο Corto Maltese, αναζητώντας το χρυσό τρένο, μα στην πραγματικότητα αναζητώντας την αληθινή του αγάπη : την περιπέτεια και τα μακρινά ταξίδια.

 Το "Corte Sconta detta Arcana" εκδόθηκε το 1975 στην Ιταλία, και το 1987 κυκλοφόρησε μεταφρασμένο στα ελληνικά απο τις εκδόσεις ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΞ. To 2002, μεταφέρθηκε με αρκετή επιτυχία στη μεγάλη οθόνη ως animated film.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου