Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Robert Crumb's Bible of Filth

Η διεστραμμένη (και απαγορευμένη)
Βίβλος του Robert Crumb

Ο μεγάλος αμερικανός κομίστας Robert Crumb είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο γνωστούς και αναγνωρισμένους δημιουργούς comics παγκοσμίως. Ο τίτλος "πατριάρχης των underground comics" που του έχει αποδοθεί - απολύτως δίκαια - ήδη από τη δεκαετία του '60, συνοψίζει τέλεια την τεράστια όσο και αντισυμβατική προσφορά του στον κόσμο της 9ης τέχνης.

Ασφαλώς, ο εκκεντρικός και νευρωτικός γυαλάκιας του χάρτινου σύμπαντος - κάτι σαν τον Woody Allen των comics (του μοιάζει κιόλας) - είναι εξίσου περιβόητος για την εμμονή του με το sex, και ιδιαίτερα με τους υπερμεγέθεις γυναικείους κώλους! Αυτή του η "ιδιαιτερότητα", την οποία ο ίδιος δεν επιχείρησε ποτέ να κρύψει ή να δικαιολογήσει (το ακριβώς αντίθετο μάλιστα), τον έχει μετατρέψει σε μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της 9ης τέχνης, και ιδιαίτερα με τη γελοία και υποκριτική μανία του politically correct που έχει καταλάβει τις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία πολλά χρόνια.

Ακόμη όμως και εν μέσω αυτής της πουριτανιστικής θύελλας, ο αμερικανός δημιουργός ποτέ δεν ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί, κερδίζοντας με την ειλικρίνειά του τη συμπάθεια των περισσότερων, εκτός φυσικά από κάτι παραδοσιακά κολλημένους όπως οι φανατικοί χριστιανοί και οι φανατικές φεμινίστριες. Και ενώ η ταμπέλα του σεξιστή και του μισογύνη δε νομίζω να σβηστούν ποτέ δίπλα από το όνομά του, ο ίδιος τηρεί μία στάση αξιοσέβαστης αδιαφορίας για αυτή την αδικία. Το πόσο λίγη σημασία δίνει ο Crumb σε αυτούς που κατακρίνουν την κατάφορη σεξουαλικότητα που διακρίνει όλη του την καριέρα φαίνεται και από την επανέκδοση του παρόντος βιβλίου, της υπέροχα ονομασμένης "Βίβλου της Βρωμιάς", η οποία περιέχει επιλογές από τα καλύτερα ερωτικά comics του μεγάλου δημιουργού.

Αν δεν προσέξατε τη λέξη επανέκδοση που χρησιμοποίησα παραπάνω, αναφέρω οτι η Βίβλος του Robert Crumb είχε εκδοθεί αρχικά στη Γαλλία το 1986 από την εταιρεία Futuropolis, όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ στο U.S, λόγω των γραφικών σκηνών sex που περιείχε, ή μάλλον λόγω των σκατών που περιείχε το κεφάλι των ψευτο-πουριτανών αμερικανών εκδοτών. Η Βίβλος κυκλοφόρησε μόλις πέρυσι (2017) στα αγγλικά από την David Zwirner Books, και μάλιστα με 100 σελίδες επιπλέον υλικό από το 1986 και έπειτα.








Περιέχοντας επιλογές από τις πιο "βρώμικες" ιστορίες που έχει δημιουργήσει ποτέ στην "πενταβρώμικη" καριέρα του αυτός ο "βρωμιάρης" των underground comics, η Βίβλος της Βρωμιάς είναι τυπωμένη σαν πραγματική βίβλος, με χρυσαφιά ανάγλυφα γράμματα στο εξώφυλλο και χρυσό χρώμα στο πλάγιο μέρος των σελίδων. Ό,τι καλύτερο δηλαδή για να βγάλουν αφρούς από το στόμα όλοι αυτοί οι γελοίοι, καταπιεσμένοι και ανοργασμικοί θρησκόληπτοι που θεωρούν το σεξ ως κάτι το βρώμικο.

Θα αναφέρω εδώ οτι ο Crumb, μέσω των ερωτικών του ιστοριών επιχειρεί ένα είδος ψυχοθεραπείας, μιας και αντιλαμβάνεται οτι η περίπτωσή του (η λιγουριά του δηλαδή με τις γυναίκες) είναι υπερβολική και προβληματική, αλλά φυσικά δεν το λέω αυτό για να τον "υπερασπιστώ", μιας και ούτε εγώ αλλά ούτε και εκείνος πιστεύουμε οτι χρειάζεται υπεράσπιση. Το αναφέρω αυτό απλά για να εκθέσω αυτούς που βλέπουν μία γυμνή σκηνή ή μία σκηνή σεξ σε ένα comic (ή σε μία ταινία) και αμέσως το βαφτίζουν πορνογραφία. Φυσικά, και καθαρή πορνογραφία να είναι, πάλι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, οπότε τί το συζητάω μόνος μου ? Πάμε να δούμε λίγη βρωμιά ακόμα ...








Snatch comics, Jiz comics, Zap comix, XYZ comics, Big Ass comics και Uneeda comix είναι μερικοί από τους τίτλους περιοδικών που δημιούργησε ο Robert Crumb κυρίως στις δεκαετίες του '60, του '70 και του '80, και περιείχαν (όπως δηλώνει και ο τίτλος πολλών) ερωτικό υλικό.

Ορίστε και μερικά από τα εξώφυλλα των περιοδικών αυτών που "προίκισαν" τη Βίβλο του.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου