Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Comics Album covers - Part 3: The Old ones

Καλλιτέχνες των comics σχεδιάζουν εξώφυλλα μουσικών albums
Μέρος 3ο - Τα Παλιά

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος-μαμούθ για τα μουσικά εξώφυλλα, παραθέσαμε ένα δείγμα δουλειών ενταγμένων στα παρακλάδια του Rock, και κυρίως του Hard Rock και του Metal των δεκαετιών του 70 και του 80. Στο δεύτερο μέρος ασχοληθήκαμε με εξώφυλλα από παρακλάδια της ευρύτερης mainstream μουσικής, όπως το post-rock, το garage και το grunge των δεκαετιών του 80 και του 90. Σε αυτό το τρίτο μέρος λοιπόν, η λογική λέει οτι θα πηγαίναμε σε πιο πρόσφατα πράγματα. Ε, λοιπόν, όοοοοοοχι ... για να αποδείξω τον ανάποδο χαρακτήρα του ταπεινού αυτού blog, σε αυτό το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος θα πάμε πίσω στα 60s, και σε μουσικά ιδιώματα όπως η jazz, τα blues, η soul, η funk κτλ.

Οι πρώτοι δημιουργοί comics λοιπόν που καταπιάστηκαν με τη φιλοτέχνηση εξωφύλλων στη δεκαετία του 60 ήταν οι πολύ μεγάλοι Don Martin, Mort Drucker και Jack Davis του θεότρελου MAD Magazine, με τους επίσης τεράστιους Robert Crumb, Guido Crepax (!) και... Hergé (!!!) να ακολουθούν κατά πόδας. Ειδικά ο Robert Crumb, πατέρας ολόκληρης της αμερικάνικης εναλλακτικής σκηνής, έχει πραγματικά τεράστια παραγωγή στα αγαπημένα του είδη της jazz και των blues, έχοντας μάλιστα εκδώσει και βιβλίο αφιερωμένο αποκλειστικά στα μουσικά εξώφυλλα που έχει φιλοτεχνήσει.

Σημειωτέον οτι τα εξώφυλλα αυτά που κατονομάζω ως "παλιά" δεν είναι απαραίτητα πιο παλιά χρονολογικά από κάποια των 2 πρώτων κομματιών του αφιερώματος, αλλά κάπως έπρεπε να τα χωρίσω. Και επειδή τα "σκληρά" και τα "εναλλακτικά" είχαν μεγαλύτερη συνοχή ως ενότητες, σε αυτό το 3ο μέρος του αφιερώματος μπήκαν και κάποια λίγο πιο "αταίριαστα". Δεν τρέχει τίποτα όμως, πάμε να τα δούμε κι αυτά.

Το 1ο μέρος του αφιερώματος
Comics Album covers - Part 1: The Hard ones

Το 2ο μέρος του αφιερώματος
Comics Album covers - Part 2: The Alternative ones


Robert Crumb






Jack Davis





Guido Crepax





Albert Uderzo



Hergé




Neal Adams




Philippe Druillet





Moebius




Jean Solé





Enki Bilal






Don Martin



Jacques Tardi





Yves Chaland




Nicole Claveloux




Don Rosa




François Schuiten




Frank Margerin




Gary Larson




Morris




Max




Marcel Gotlib



Milo Manara





Voss




Larry Welz




Mandryka



William Stout




Magnus




Εεεε, όχι ! Αυτή τη φορά τέλος ! Και το εννοώ ! Δεν υπάρχουν άλλα.
(βασικά, υπάρχουν, αλλά είπαμε ...)

Παραθέτω εδώ και όλα τα ονόματα των καλλιτεχνών που συμπεριλήφθηκαν σε αυτό το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος-μαμούθ για τα μουσικά εξώφυλλα, για να έχετε μια συνολική εικόνα για τί (υψηλότατο) επίπεδο μιλάμε.

Albert Uderzo, Don Martin, Don Rosa, Enki Bilal, François Schuiten, Frank Margerin, Gary Larson, Guido Crepax, Hergé, Jack Davis, Jacques Tardi, Jean Solé, Larry Welz, Magnus, Mandryka, Marcel Gotlib, Max, Milo Manara, Moebius, Morris, Neal Adams, Nicole Claveloux, Philippe Druillet, Robert Crumb, Voss, William Stout, Yves Chaland.

Το 1ο μέρος του αφιερώματος
Comics Album covers - Part 1: The Hard ones

Το 2ο μέρος του αφιερώματος
Comics Album covers - Part 2: The Alternative ones

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου