Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Η αυτο-προσωπογραφία του Αρκά

Το άγνωστο πρόσωπο (κυριολεκτικά) του μεγάλου έλληνα δημιουργού

Ο πασίγνωστος Αρκάς, ο πλέον δημοφιλής και επιτυχημένος δημιουργός comics που έχει αναδείξει ποτέ η χώρα μας ασφαλώς και δε χρειάζεται συστάσεις, μιας και το έργο του είναι γνωστό και αγαπητό σε όλους τους έλληνες, είτε ασχολούνται με την 9η τέχνη είτε όχι. Γνωστό είναι όμως μόνο το έργο του, μιας και το πρόσωπό του αλλά και την ταυτότητά του τα κρατάει καθ'όλη τη διάρκεια της μεγάλης καριέρας του ως επτασφράγιστα μυστικά.

Οι εικασίες και οι ευφάνταστες υποθέσεις γύρω από το πραγματικό όνομα του Αρκά δίνουν και παίρνουν εδώ και 30 χρόνια, από το μακρινό 1981 όταν και ξεκινούσε τη σειρά ο Κόκκορας, την πρώτη μεγάλη του επιτυχία, στο περιοδικό βαβέλ. Η πιο δημοφιλής εικασία είναι ότι ονομάζεται Αντώνης Ευδαίμων, γιατί με αυτό το όνομα υπέγραψε ένα κείμενο σε ένα τεύχος της βαβέλ το 1984, καθώς επίσης και την εικονογράφηση του διηγήματος "Ένα παιδί και ο σκύλος του" το 1985. Κάποιοι άλλοι πάλι λένε πως το πραγματικό του όνομα είναι Άρης Καστρινός (ΑΡ-ΚΑΣ), και κάποιοι άλλοι-άλλοι έχουν φτάσει στο σημείο να υποστηρίζουν οτι είναι ο... Χάρης Ρώμας (ΖΟΝΚ !!!). Μερίδα θαυμαστών του υποστηρίζει ότι είναι μηχανικός, και άλλοι ότι είναι Ψυχίατρος και μάλιστα καθηγητής Α.Ε.Ι. Ο ίδιος στην επίσημη ιστοσελίδα του διασκεδάζει με όλα αυτά, χωρίς ωστόσο να λύνει το μυστήριο.

Κι όμως ...

Ο ίδιος ο δημιουργός είχε κάποτε... μαρτυρήσει το μυστικό του προσώπου του, έστω και σε εικονογραφημένη μορφή, σε μία όμορφη δισέλιδη αυτοπροσωπογραφία. Και μάλιστα είχε ποζάρει σε μία φανερά αυτοσαρκαστική πόζα μαζί με τους ήρωες της ήδη επιτυχημένης σειράς του ο Κόκκορας, ένα μόλις χρόνο μετά την πρώτη της δημοσίευση στη βαβέλ.






Η δισέλιδη αφίσα δημοσιεύθηκε στο τεύχος #21 της βαβέλ το Νοέμβριο του 1982, πρίν δηλαδή διασπαστεί η αρχική συντακτική ομάδα του περιοδικού και προκύψει το ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ, στο οποίο αργότερα ο Αρκάς θα συνέχιζε τον Κόκκορα. Όπως βλέπετε στο κειμενάκι που την προλογίζει, η αφίσα ήταν προϊόν... επιμονής, τόσο των αναγνωστών όσο και των συντακτών της βαβέλ, οπότε ο "φαντομάς" δημιουργός είπε να μην τους χαλάσει το χατίρι. Έτσι κι αλλιώς, η εν λόγω εικονογράφηση δε θα μπορούσε να προκαλέσει την αναγνώριση του καλλιτέχνη από κάποιον περαστικό στο δρόμο, απλώς μας πληροφορεί οτι εκείνο τον καιρό ο Αρκάς είχε μούσι.

Υπάρχουν πάντως κάποια ελάχιστα γνωστά βιογραφικά στοιχεία του μεγάλου καλλιτέχνη. Σπούδασε αρχιτεκτονική και Ιστορία της τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι αυτοδίδακτος στη σκιτσογραφία και δημοσίευσε τα πρώτα του σκίτσα στην εφημερίδα "Πρώτη". Στην αρχή της καριέρας του εργάστηκε ως σκηνογράφος στο θέατρο Στοά και το θέατρο τέχνης Κάρολου Κουν, με απαρχή το 1977. Παράλληλα ασχολιόταν με τη ζωγραφική, πραγματοποιώντας το 1980 μια ατομική έκθεση με την επωνυμία "Ώρα". Το Σεπτέμβριο του 1981 δημοσίευσε, όπως προείπαμε, τα πρώτα strips της σειράς ο Κόκκορας στο θρυλικό περιοδικό βαβέλ, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. (πηγή: blog Λόλα, να ένα άλλο)


Το εξώφυλλο και οπισθόφυλλο του τεύχους βαβέλ #21 (Νοέμβριος 1982), δια χειρός Αρκά



Μία διαφήμιση της βαβέλ, και το οπισθόφυλλο της δισέλιδης αφίσας, επίσης δια χειρός Αρκά



Πηγή εικόνων: blog Λάσπη στ' αστέρια


6 σχόλια:

  1. Μεγαλη δημοσιογραφικη επιτυχια, αν και το εβγαλε μονος του το λαβρακι ! Βρισκω πολυ αξιολογη τη σταση του Αρκα να μην αποκαλυπτεται τοσα χρονια, τη στιγμη που αλλοι ψοφανε, η και σκοτωνουν για λιγη δημοσιοτητα. Και φυσικα δε μιλαμε για το χιουμορ του, απλα σαρωτικο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα φίλε/η k_s. Όντως αποτελεί λαβράκι, όπως και ό,τι έχει να κάνει με τον Αρκά. Είναι ο εθνικός μας star των comics, πώς να το κάνουμε τώρα ? Κι εμένα μου αρέσει που δεν επιζητεί τη δημοσιότητα, η οποία, έτσι κι αλλιώς, μόνο προβλήματα δημιουργεί. Αφού το ξέρει οτι έχει την αγάπη του κόσμου, τί άλλο να χρειαστεί ?

      Διαγραφή
  2. Ένας φίλος μου είχε πεί οτι υπάρχει και φωτογραφία του Αρκά σε κάποια παλιά Βαβέλ, αλλά δε νομίζω οτι υπάρχει λόγος να κάνουμε τους ντεντέκτιβ. Ο άνθρωπος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, κάτι που πρέπει να σεβαστούμε. Μας έχει προσφέρει τόσο γέλιο όλα αυτά τα χρόνια, οπότε του το χρωστάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα φίλε Σωτήρη. Φωτογραφίααααα ? Πάω να ψάξω τώρα αμέσως... (χαζομαρούλες). Πολύ σωστά τα λες, είναι δικαίωμά του να θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, και απολύτως αξιοσέβαστο. Ας μείνει και κάτι κρυφό πια, λίγο μυστήριο, που όλα πια θέλουμε να τα μαθαίνουμε.

      Διαγραφή
  3. δεν τον περιμενα ετσι τον αρκα αλλα να πω και την αληθεια μου δεν ξερω πως θα επρεπε να τον περιμενω. παντως τον τελευταιο καιρο εχει τρελαθει στα βιβλιαρακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Alice ! Καλά, λες και τώρα καταλάβαμε πώς είναι. Από την εικόνα τα χαρακτηριστικά του μπορούν να ταιριάξουν με χιλιάδες ανθρώπους. Και, όπως λέει και ο φίλος Σωτήρης, δεν υπάρχει λόγος να το ψάξουμε και τόσο.

      Διαγραφή