Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Κουραφέλκυθρα

... Δεν είναι καν λέξη !
... Είναι τα κατακα(η)μένα comic strips του Αντώνη Βαβαγιάννη !




Τα Κουραφέλκυθρα σίγουρα κάπου θα τα έχετε πετύχει, στο internet, σε κάποιο βιβλιοπωλείο ... (αυτά), μιας και αποτελούν την πιο επιτυχημένη ελληνική σειρά comic strips των τελευταίων ετών. Αλλά και το δημιουργό τους, τον πανέξυπνο και πιο καμένο κι από χρησιμοποιημένο σπίρτο Αντώνη Βαβαγιάννη κάπου θα τον έχετε τσουγκρίσει, αφού έχει ήδη στο ενεργητικό του 10 χρόνια στο χώρο και 4 σειρές χιουμοριστικών στριπακίων, τις οποίες δημοσίευσε πρώτα στο internet σε μορφή web comics, άσχετα αν μετά κυκλοφόρησαν όλες και σε έντυπες εκδόσεις. Η πρώτη σειρά που ανέδειξε το ταλέντο του ήταν ο Φωτογράφος, που δημοσιευόταν σε ένα site που διατηρεί ο καλλιτέχνης με κάποιους παρόμοιας αισθητικής και καϊλας φίλους του, το vamvax.net. Έπειτα ήρθε το A.V.P.D. και κάπου γύρω στο 2007 ξεκίνησαν και τα Κουραφέλκυθρα, για να ακολουθήσουν και τα Κολυμπηθρόξυλα.

Τα Κουραφέλκυθρα ήταν η πρώτη δουλειά του Βαβαγιάννη με τη δική του, "παιδική" και πρόχειρη εικονογράφηση, κάτι που όμως δε χάλασε κανέναν, μιας και νομίζω οτι αναδεικνύει περισσότερο το σουρρεαλισμό του σεναρίου. Τα πρώτα στριπάκια ανέβηκαν στο vamvax.net, έχοντας ένα μικρό αλλά σταθερό και φανατικό κοινό. Έπειτα μετακόμισαν στο πιο γνωστό ελληνικό comic site, το comicdom-press.gr, από όπου άρχισε να τα μαθαίνει περισσότερος κόσμος. Πλέον έχουν ένα μεγάλο αλλά σταθερό και φανατικό κοινό, κάτι που αποδεικνύεται και από τις πολλές συλλογές που έχουν εκδοθεί, με τελευταία την Omnibus (συγκεντρωτική) της Jemma Press το 2014. Τα Κουραφέλκυθρα έχουν επίσης φιλοξενήσει guest συνεργασίες γνωστών ελλήνων καλλιτεχνών στο επετειακό 100ό στρίπ, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου Αρκά, και έχουν μεταφραστεί και στα αγγλικά με τίτλο Balderduck (εννοείται οτι δε μπορούν να μεταφερθούν όλα τα, βασισμένα σε ελληνικά λογοπαίγνια στριπάκια στα αγγλικά, και εννοείται οτι δεν υπάρχει μετάφραση για τον αγγλικό τίτλο - εδώ δεν υπάρχει για τον ελληνικό).











Η σειρά βασίζεται σε ορισμένους σταθερούς, αχαρακτήριστους χαρακτήρες, ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό, σουρρεαλιστικό σύμπαν. Η πρώτη ever ιστορία των Κουραφέλκυθρων μας σύστησε τον κύριο Κλιάφα, που πηγαίνει σε ένα μπαρ και λέει τα άκυρα προβλήματά του στον μπάρμαν Λούθερ, για να λάβει τις ακόμα πιο άκυρες απαντήσεις του. Έχουμε επίσης τη Ζωζεφίνα, τη μικρή μαθήτρια του δημοτικού που τρελαίνει το δάσκαλό της με τις απίστευτες, χαρακτηριστικά παιδικές απορίες της, τον Κλέαρχο, του οποίου το νευρικό τικ (αυτή η κλασική αμερικανιά με τα "αυτάκια") του δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, και τον ανώνυμο πελάτη που παραγγέλνει σούπα σε ένα εστιατόριο για να βρεί κυριολεκτικά ό,τι να'ναι μέσα.

Κι άλλους. Την κόρη της οικογένειας Δαπόντε που γνωρίζει στους γονείς της το καινούριο της αμόρε, που φυσικά είναι κάθε φορά και πιο "συμπαθέστατος", την πλάτη του τύπου που παίρνει συνεντεύξεις για μια δουλειά και τυχαίνει σε όλους τους παρανοϊκούς υποψηφίους, και φυσικά το θείο Αιμίλιο, τον αγαπημένο των φανς της σειράς (εγώ προτιμώ τον Κλιάφα), που αρχίζει τις αναπολήσεις από τη νεανική του ηλικία και το Μαριώ, χρησιμοποιώντας κάθε λογής ευφάνταστες, αναχρονιστικές λέξεις.












Ο Βαβαγιάννης πολύ απλά δεν έχει ούτε το θεό του, ούτε το θεό κάποιου άλλου, ούτε ιερό ούτε ανίερο, μιας και σατιρίζει ανελέητα την ελληνική πραγματικότητα, την pop κουλτούρα και ό,τι άλλο βρεθεί μπροστά του, με μία απολαυστική κανιβαλιστική διάθεση. Έχει δηλώσει οτι αντλεί έμπνευση από τα πάντα, π.χ τα πιτσιρίκια στα οποία κάνει μάθημα, μιας και είναι δάσκαλος στο επάγγελμα, κλέβει ατάκες φίλων του (κλασική ελληνική συνταγή), και έχει επηρρεαστεί από τα πασίγνωστα web comics Penny Arcade και The Perry Bible Fellowship. Επίσης εκτιμάει απεριόριστα το θεό Édika (προφανώς) και το μεγάλο Gary Larson, δημιουργό της σειράς The Far Side.

Η σειρά έχει αναβιώσει εώ και λίγο καιρό στο site socomic.gr με τίτλο Κουραφέλκυθρα v2.0












Να και η επετειακή συνεργασία με τον Αρκά





Ακολουθούν μερικά links από απολαυστικές
συνεντεύξεις του Βαβαγιάννη. Αξίζουν !


Επιλογή 10 αγαπημένων Κουραφέλκυθρων στη lifo
Συνέντευξη στο iefimerida
Συνέντευξη στο εΜΜΕίς

4 σχόλια:

  1. Ναι ναι ναι ναι ναι ! Είναι απλά θεόςςςς ! Έχεις βάλει και το αγαπημένο μου, αυτό με το γιγάντιο κρουασάν. Φαντάσου να ήξερε και να ζωγραφίζει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα φίλε Jim ! Ναι ναι, είναι θεός. Ο θεός της καϊλας, ή μάλλον ο ίδιος ο Βασιλάκης ο Καϊλας !!! Πού να ψάχνεις τώρα για αγαπημένο, υπάρχουν άπειρα γαμάτα. Καλά, αν ήξερε και να ζωγραφίζει, θα είχε φτιάξει το καινούριο Perry Bible Fellowship (αν δεν το ξέρεις, μπορείς να το ψάξεις - μοιάζει αρκετά στο στυλάκι)

      Διαγραφή
  2. Έχω πετύχει τα Κουραφέλκυθρα αρκετές φορές στις ιντερνετικές μου τσάρκες, αλλά δε θυμάμαι αν είχα ποτέ διαβάσει κάποιο από τα στριπάκια του. Πρώτη φορά τον διαβάζω εδώ στο ποστ και πραγματικά ενθουσιάστηκα! (Χωρίς ειρωνεία, χωρίς "εισαγωγικά"). Φοβερό, καμένο και πανέξυπνο χιούμορ. Και το σχέδιό του, μπορεί να μην είναι... Uderzo, αλλά ταιριάζει όντως με το σουρεαλιστικό κόσμο που έχει φτιάξει ο Βαβαγιάννης. Εύγε στον Σεφερλ... όχι εντάξει, τώρα έγινα άδικος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα ντόκτορ και σόρι για την αργοπορία.

      Όχι Σεφερλ..., ούτε το όνομα δεν πρέπει να προφέρουμε, γιατί μπορεί να εμφανιστεί μπροστά μας σαν το διάολο, αν και προσωπικά θα προτιμούσα το διάολο από τον άχρηστο.

      Κι εγώ τα Κουραφέλκυθρα τα σνόμπαρα για αρκετό καιρό, μάλλον λόγω του σχεδιαστικού στυλ. Και κλασικά, όταν διάβασα το πρώτο, τα λάτρεψα. Και εδώ πάει πάλι η σοφή παροιμία "μην κρίνεις ποτέ ένα βιβλίο από το εξώφυλλο". Κι όμως, τα έκρινα, και τώρα νιώθω πολύ άσχημα. Το χθεσινό τσίπουρο θα φταίει.

      Διαγραφή