Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Dream Fossil - Οι σύντομες ιστορίες του Satoshi Kon

Επιτέλους κυκλοφόρησαν στα αγγλικά οι όμορφες σύντομες 
ιστορίες του ταλαντούχου, αδικοχαμένου δημιουργού.


Ο Satoshi Kon (1963-2010) ήταν ένας πολύ καλός σκηνοθέτης animated ταινιών και mangaka, γνωστός περισσότερο για την πρώτη του ιδιότητα από τις εξαιρετικές ταινίες Perfect Blue (1997), Millennium Actress (2001), Tokyo Godfathers (2003), Paranoia Agent (2004) και Paprika (2006).

Προτού όμως γίνει διάσημος ως σκηνοθέτης, ο Kon ξεκίνησε την καριέρα του στο χώρο των manga το 1984 με τη σύντομη ιστορία Toriko, η οποία του επέτρεψε να γνωρίσει και να γίνει βοηθός του μεγάλου Katsuhiro Otomo. Τα επόμενα χρόνια, εκτός από τη βοηθητική δουλειά του στο sci-fi έπος AKIRA του μέντορά του, ο νεαρός καλλιτέχνης δημιούργησε αρκετά manga, με σημαντικότερο όλων το δυστυχώς ανολοκλήρωτο Opus (1995), αλλά και πολλές σύντομες ιστορίες. To Opus εκδόθηκε στα αγγλικά από τη Dark Horse το Νοέμβριο του 2014, και φέτος, το Μάιο του 2015 ήρθε επιτέλους η σειρά των σύντομων ιστοριών του να γίνουν γνωστές στο αγγλόφωνο κοινό, με την έκδοση της συλλογής Dream Fossil από την εταιρεία Vertical. Άντε, με το καλό και στα ελληνικά (εεε, λέμε και καμιά μαλακία πού και πού).

To Dream Fossil (Yume no kaseki) περιέχει όλες τις συνολικά 15 σύντομες ιστορίες που δημιούργησε ο Satoshi Kon, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης του, Toriko, οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε διάφορα περιοδικά στην Ιαπωνία την περίοδο 1984-1989. Η επιρροή του τότε δασκάλου του, Katsuhiro Otomo, είναι εμφανής στις πρώτες χρονολογικά ιστορίες, όμως με τον καιρό ο νεαρός δημιουργός ανέπτυσσε όλο και περισσότερο το προσωπικό του στύλ, με ιδιαίτερη προτίμηση στην αλληλεπίδραση των ονείρων με την πραγματικότητα, ένα θέμα το οποίο τον απασχόλησε και σε πολλές από τις μετέπειτα ταινίες του.

Στο Dream Fossil θα βρούμε νεαρούς ντυμένους Αη-Βασίληδες που προσπαθούν να βοηθήσουν ένα κοριτσάκι να γυρίσει στο σπίτι του (Joyful Bell), γιαγιάδες που καταστρέφουν τη μισή πόλη σε μία τρελή κούρσα από το νοσοκομείο μέχρι την παραλία πάνω στο νοσοκομειακό κρεβάτι (Beyond the Sun), αδέφια σαμουράι που παλεύουν μεταξύ τους για διαδοχή, ενώ ένας τοπικός θρύλος στοιχειώνει και τους δύο (Waira), οικογένειες που τους επισκέπτεται όχι ένα, αλλά πολλά πνεύματα στο σπίτι τους (Guests) και πολλά άλλα, πάντα με το χαρακτηριστικό χιούμορ και το ονειρικό στοιχείο που έχει γίνει σήμα κατατεθέν όλων των δουλειών του Satoshi Kon. Από τη συλλογή ξεχωρίζει άνετα το Toriko, μία καθηλωτική ιστορία για έναν επαναστατικό μαθητή λυκείου που αγωνίζεται ενάντια σε ένα βάναυσο μιλιταριστικό καθεστώς, με εμφανείς επιρροές από το τεράστιο Akira, αν και με μεγάλη διαφορά στην πλοκή.



Guests



Beyond the sun



Carve



Picnic



Toriko


Όλες οι ιστορίες

Toriko (1984)
Carve (1985)
Follonazo (1986)
The little baseball (1986)
Summer nerves (1986)
Approach (1986)
It's time for goodbye (1987)
Kidnappers (1987)
Guests (1987)
Waira (1988)
Picnic (1988, έγχρωμο)
Beyond the sun (1988)
Joyful Bell (1989)
Desert Dolphin (1989)
The adventures of old Basho (1989)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου