Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Άλλες 2 δουλειές του Inio Asano στα αγγλικά

Ο αγγλόφωνος κόσμος, γοητευμένος, εμβαθύνει περισσότερο στο φαινόμενο Asano




...
Ο Inio Asano είναι αναμφισβήτητα ο πιο "hot" mangaka τα τελευταία χρόνια στην Αμερική. Ένας από τους πλέον ταλαντούχους δημιουργούς της τελευταίας γενιάς ιαπώνων καλλιτεχνών (γεννημένος το 1980), ο Asano απολαμβάνει εδώ και αρκετά χρόνια μεγάλη επιτυχία στην πατρίδα του, με το δυτικό κοινό των comics να ανακαλύπτει σιγά-σιγά τη δυσθεώρητα μεγάλη για την ηλικία του προσωπική του παραγωγή, αλλά και τη μεγάλη του ιδιαιτερότητα και αξία. Την αρχή έκανε η Viz το 2008, εκδίδοντας στα αγγλικά το Solanin (2006 στην Ιαπωνία), το graphic novel που αποτελεί την πιο γνωστή δουλειά του δημιουργού, μία δουλειά που εκτιμήθηκε δεόντως από κοινό και κριτικούς τόσο στην ανατολή όσο και στη δύση. Ακολούθησαν το 2009 οι 2 τόμοι του επίσης πολύ επιτυχημένου What a Wonderful World! (2004 στην Ιαπωνία) πάλι από τη Viz, και το 2014 το σαγηνευτικά απόκοσμο ψυχολογικό θρίλερ Nijigahara Holograph (2004 στην Ιαπωνία) από τη Fantagraphics.

Και η μανία του δυτικού κόσμου με τον Asano δε φαίνεται να έχει τελειωμό, αφού έχει ανακοινωθεί για το 2016 η έκδοση στα αγγλικά άλλων δύο σημαντικών δουλειών του, των A Girl on the Shore (2009 στην Ιαπωνία) από τη Vertical και της σειράς των 13 τόμων Goodnight Punpun (2007 στην Ιαπωνία) από τη Viz. Και μάλιστα, η μετάφρασή τους γίνεται άμεσα, αφού και οι δύο ολοκλήρωσαν τη δημοσίευσή τους σε συνέχειες (όπως παραδοσιακά συνηθίζεται στην Ιαπωνία) μέσα στο 2013. Με τις τελευταίες αυτές προσθήκες τα μεταφρασμένα στα αγγλικά έργα του Asano θα φτάσουν τα πέντε, έναν αριθμό που (δυστυχώς) με δυσκολία φτάνουν άλλοι ιάπωνες καλλιτέχνες με 40 και 50 χρόνια καριέρας στο ενεργητικό τους (π.χ Kazuo Umezu, Shigeru Mizuki).

A Girl on the Shore

Η Koume Sato είναι μία νεαρή μαθήτρια που ζεί σε μία μικρή παραλιακή πόλη. Έχοντας πληγωθεί άσχημα από την προηγούμενη σχέση της, αποφασίζει να ξεκινήσει μία σχέση του τύπου "μόνο σεξ, όχι συναισθήματα" με το συνομίληκό της Kosuke Isobe. Όμως, στη ζωή, και κυρίως στον κόσμο του Inio Asano, τίποτα δεν είναι τόσο απλό και εύκολο. Το A Girl on the Shore είναι ιδιαίτερα τολμηρό - έχει πολλή τσόντα μέσα για να το πούμε ελληνικά, και μιλάμε τώρα για τσόντα με παιδιά 15 χρονών, όμως έχει και πολλά περισσότερα, καθιστώντας την κατηγοριοποίησή του ως "ερωτικό" αρκετά άδικη. Και με χαροποιεί που οι συνήθως "σεμνότυφες" αμερικάνικες εταιρείες επιτέλους κατάλαβαν οτι πολλές φορές το σεξ χρησιμοποιείται ως σεναριακό εργαλείο, και όχι μόνο ως στεγνή τσόντα. Πέρα από την τσόντα λοιπόν, το A Girl on the Shore είναι μία άλλοτε τρυφερή άλλοτε σκληρή, γλυκόπικρη δουλειά, με υπέροχα δουλεμένους χαρακτήρες και ένα απόλυτα ρεαλιστικό, slice of life (βγαλμένο μέσα από τη ζωή που λέμε) σενάριο.





Goodnight Punpun

Το Goodnight Punpun είναι η μεγαλύτερη σε όγκο και ίσως πιο "αναγνωρισμένη" δουλειά του Inio Asano μέχρι σήμερα. Ακολουθεί το χαρακτήρα Punpun του τίτλου από την παιδική στην εφηβική και την πρώιμη νεανική ηλικία, με όλες τις χαρές, τις δυσκολίες και τις λύπες που έχει η ζωή ενός φυσιολογικού παιδού. Και ο Punpun είναι ένα απολύτως φυσιολογικό παιδί, μόνο που είναι ζωγραφισμένος σαν πρόχειρη μουτζούρα πουλιού (ε, είπαμε, Asano είναι αυτός), με όλους τους υπόλοιπους χαρακτήρες της σειράς να είναι σχεδιασμένοι κανονικά. Ο Punpun μιλάει σπάνια, προέρχεται από διαλυμένη οικογένεια (πουλιά κι αυτοί) και μπορεί να καλέσει ένα θεό (οκ, δεν είναι και τόσο φυσιολογικός). Αγαπάει τη μικρή Aiko και ονειρεύεται να γίνει αστροφυσικός. Με το γνωστό ρεαλισμό που διέπει όλα τα έργα του, ο Asano παραδίδει μία ακόμη υπέροχη δουλειά με γερές δόσεις μαυρίλας και το αρκετά κλισέ θέμα "ένας νέος άνθρωπος που προσπαθεί να βρεί τον εαυτό του και να κατανοήσει τη ζωή". Όμως, όπως είπαμε, στον κόσμο υπό το θαυματουργό πρίσμα του Inio Asano, τίποτα δεν είναι τόσο απλό και εύκολο.





Οι εικόνες είναι φυσικά scanlations, αφού οι δουλειές αυτές δεν έχουν εκδοθεί ακόμη στα αγγλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου