Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Γιώργος Τραγάκης illustrations

Ένας προικισμένος έλληνας δημιουργός που αξίζει μεγαλύτερης αναγνώρισης

Ο Γιώργος Τραγάκης είναι ένας πολύ καλός κομίστας και εικονογράφος με εξαιρετική φαντασία, καταπληκτική αίσθηση του χρώματος και μία διάχυτη λυρικότητα στα έργα του. Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1966 στην Θεσσαλονίκη και έκανε σπουδές Εφαρμοσμένων Τεχνών. Στο χώρο των comics εμφανίστηκε το 1985 στο θρυλικό περιοδικό βαβέλ με την ιστορία Dance On Me. Έκτοτε έχει δημοσιεύσει δουλειά του σε διάφορα περιοδικά, έχει εικονογραφήσει βιβλία και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις.

Το 1991 κυκλοφόρησε το, πλέον αρκετά δυσεύρετο, εκτός μαζικής διανομής και σε λίγα αντίτυπα No Sense Comics. Το 2002 κυκλοφόρησε το πρώτο του "κανονικό" comic Astro Boy and the Skylegs και το 2003 το Όνειρο εραστών σε cd-rom, στο πλαίσιο της πολύχρονης και εύφορης συνεργασίας του με το πολύ καλό fanzine Red DoT comix της φίλης του Zenia. Έχει επίσης φτιάξει τα Astro Boy 2, Ιφιγένεια στην Αυλίδα (σε σενάριο Τάσου Αποστολίδη), καθώς και πολλές συμμετοχές στο Red DoT comix. Η τελευταία του δουλειά (απ'όσο γνωρίζω τουλάχιστον) ήταν το υπέροχο mini comic 5 Π.Μ που κυκλοφόρησε στο comicdom con του 2014 και έκανε τον γράφοντα να αναρωτηθεί "Μα καλά, τόσο καιρό γιατί δεν έχω γράψει κάτι για τον Τραγάκη ο μπαγλαμάς ?".










Αφήνοντας τους μπαγλαμάδες και επιστρέφοντας στον θεσσαλονικιό δημιουργό, κάτι που γίνεται αμέσως αντιληπτό στις εικονογραφήσεις του Τραγάκη, στις οποίες - και όχι στα comics του - είναι αποκλειστικά αφιερωμένη αυτή η ανάρτηση, είναι η απίστευτη ικανότητά του στις προσωπογραφίες. Είναι φανερό οτι έχει πειραματιστεί αρκετά, τόσο με το δικό του πρόσωπο όσο και με κοντινών του ανθρώπων όπως η Zenia, έχοντας φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο στην απόδοση των εκφράσεων του ανθρώπινου προσώπου και των συναισθημάτων που αυτές αντανακλούν. Με επιρροές από Moebius και την αισθητική της pop art, και με μία πολύ έντονη χρωματική παλέτα, οι εικόνες του Τραγάκη περιέχουν άφθονο συναίσθημα και μία ιδιαίτερη μαγεία που σε ταξιδεύει σε φανταστικά, ονειρικά τοπία.

Θα παραθέσω εδώ μία φράση που διάβασα στο προφίλ του Τραγάκη στο site bibliotheque.gr με το οποίο συνεργαζόταν ο ταλαντούχος καλλιτέχνης και μου άρεσε πολύ: "Ο Γιώργος Τραγάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο φως ενός βολταϊκού τόξου που προκάλεσαν δύο κάρβουνα κοντά σε ένα κοίλο καθρέφτη που εκτόξευε εικόνες ενός αιώνα που έφτανε σε ηλικία συνταξιούχου". Το πιστεύω άνετα.










To fanzine Red DoT comix ξεκίνησε να εκδίδεται από τη Zenia το 2002 με δικά της έξοδα. Μετά το τεύχος 7 άρχισε να συμμετέχει ενεργά και ο Γιώργος Τραγάκης. Η smal press εκδοτική εταιρεία Ένατη Διάσταση ανέλαβε την έκδοση των τευχών 13, 14 και 15. Το 2012 η Zenia και ο Γιώργος κυκλοφόρησαν ένα ανεξάρτητο, δωρεάν τεύχος στη διαδικτυακή πλατφόρμα ISSUU ( Red DoT comix #16 - free issue ), το οποίο αποτελεί μέχρι σήμερα το πιο πρόσφατο τεύχος της κλασσικής πλέον σειράς.




George Tragakis gallery
Zenia & George @ ISSUU

10 σχόλια:

  1. Ωραίος ρε Πίθηκε. Πολύ ενδιαφέρουσες εικονογραφήσεις. Έχουμε πραγματικά κάποιους εξαιρετικούς δημιουργούς εδώ στη χώρα μας και είναι σημαντικό να το θυμόμαστε, και να προβάλλεται η δουλειά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χελόου φίλε κούνελε ! Είναι πολύ καλός ο φοβερός κύριος Τραγάκης, αλλά είναι γνωστός μόνο σε όσους ασχολούνται. Κάποια στιγμή θα βάλω και κομιξάκια του - και σε αυτά είναι πολύ καλός.

      Διαγραφή
  2. Έλα ρε συ, τι διαμαντάκι είναι αυτό; Πανέμορφη δουλειά από ένα μεγάλο ταλέντο που κατά την ταπεινή μου άποψη αναλώνεται σε πράγματα... μικρότερα του βεληνεκούς του. Ο Κυριαζής τι παραπάνω έχει από τον... Ελ Γκρέκο της Ένατης Τέχνης;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου ρε ντόκτορα, και συγχαρητήρια κι από εδώ (ξέεεεεερεις εσύ) ! Ο Τραγάκης έχει δείξει το ταλέντο του πολλές φορές εδώ και πολλά χρόνια, και τον τελευταίο καιρό δεν είναι και τόσο ενεργός (μπορεί να βαρέθηκε). Άσε, η κουβέντα με τον κυρ-Κυριαζή είναι μεγάλη, και δεν έχω όρεξη τώρα να πιάνω το φτυάρι (έχει και κάψα).

      Διαγραφή
  3. πανεμορφη δουλεια!
    οντως φοβερη αισθηση του χρωματος, κατι που 'ζηλευω' πολυ γιατι δεν το εχω καθολου! :P
    και τα μαυροασπρα του στεκουν πολυ δυναμικα παντως!
    θα συμφωνησω απολυτα με τον ντοκτορ απο πανω στο τελευταιο του σχολιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χελόου χελόου Βάσω ! Άσε τις ζήλειες εσύ, αμέσως ... Ο καθένας έχει το στύλ και το ταλέντο του, κι εσύ διαθέτεις μπόλικο. Μπορεί κι ο Τραγάκης αν δεί τα σχέδιά σου να ζηλέψει. Εννοείται, κι εγώ συμφωνώ με τον ντόκτορ.

      Διαγραφή
  4. Απίστευτα σχέδια, ειδικά η δεύτερη εικόνα και η έκφραση του προσώπου. Την Ιφιγένεια νομίζω κάπου την είχα πετύχει αλλά δεν έδωσα τότε ιδιαίτερη σημασία, κακώς προφανώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Σκοτεινούλα ! Η εικόνα που σου αρέσει (βασικά και οι 3 πρώτες) είναι αυτο-προσωπογραφία. Έχει φοβερή φαντασία ο κερατάς, και φυσικά και το ταλέντο να τη διοχετεύει στο χαρτί. Το Astro Boy φαντάζομαι θα μπορείς να το βρείς κάπου, αν ενδιαφέρεσαι. Τώρα, για άλλες δουλειές του δεν ξέρω. Ίσως κανένα τεύχος Red DoT comix.

      Διαγραφή
  5. Γεια σε όλους απο Θεσσαλονίκη.. Ζενια εδώ ! Ωραία παρουσίαση! Μπράβο κι ευχαριστούμε ! Τον τελευταίο χρόνο ο Γιώργος Τραγάκης έχει κάνει προφίλ στο facebook και έχει φορτώσει πάρα πολύ πράμα .. Το προφίλ του είναι αυτό : https://www.facebook.com/georgegeorgelandland οπότε αν γίνετε φίλοι του , θα έχετε την ευκαρία να δείτε πολύ καινούριο υλικό . Τους φιλικούς μας χαιρετισμούς !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ζένια ! Χαιρετίσματα από την ιδρωμένη Αθήνα. Χαίρομαι που σας άρεσε η παρουσίαση, και ακόμα περισσότερο για το link που μου στέλνεις, για να δω καινούριο υλικό του Γιώργου Τραγάκη. Θα το ξεψαχνίσω το προφίλ. Έτσι κι αλλιώς θα έκανα και μία παρουσίαση για τα comics του. Εμείς ευχαριστούμε πολύ για τις ωραίες ιστορίες που μας έχετε χαρίσει όλα αυτά τα χρόνια.

      Διαγραφή