Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Interiorae

Έχουν οι πολυκατοικίες εσωτερικό κόσμο ?

Έχουν, μας απαντάει η σχετικά άγνωστη στο χώρο των ευρωπαϊκών comics, και ιδιαίτερα ταλαντούχα ιταλίδα δημιουργός Gabriella Giandelli με το Interiorae, το εξαιρετικό graphic novel της που έκανε αμέσως αίσθηση το 2012 όταν και κυκλοφόρησε ολοκληρωμένο στα αγγλικά από την πάντα ποιοτική στις επιλογές της και πολυαγαπημένη μου Fantagraphics. Νωρίτερα (2002-2010) είχε δημοσιευθεί σε 4 τεύχη από την ίδια εταιρεία, και από την Coconino Press στα ιταλικά.

Το Interiorae έβαλε αμέσως τη Giandelli στη λίστα των κορυφαίων ευρωπαίων δημιουργών της τελευταίας δεκαετίας, λίστα στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ένας φανατικός θαυμαστής και διαφημιστής του συγκεκριμένου έργου ονόματι ... Lorenzo Mattotti !

"Αυτό που κάνει τον κόσμο της Gabriella Giandelli μοναδικό είναι η γενναία απόρριψή της προς κάθε τι 'μοδάτο' και στερεότυπο. Οικείο και ποιητικό, ευαίσθητο και αινιγματικό, το Interiorae είναι το αριστούργημά της", αναφέρει ο μεγάλος ιταλός δάσκαλος στους διθυράμβους του.

Σε μία τυπική πολυκατοικία μίας τυπικής, ανώνυμης ευρωπαϊκής πόλης (εικάζεται οτι είναι το Μιλάνο), οι ένοικοι ζούν την καθημερινή τους ρουτίνα αγνοώντας οτι υπάρχει κάποιος που παρακολουθεί την κάθε τους κίνηση. Αόρατος στα μάτια τους, ένας μεγάλος λευκός ανθρωπόμορφος λαγός κατοικεί ανάμεσά τους, γνωρίζει τα ονόματα και τις συνήθειές τους, και αναφέρει τακτικά τις δραστηριότητές τους στον κύριο του, ο οποίος διαμένει σε μία αποθήκη στο υπόγειο. Ποιός είναι ο κύριός του ? Μία σκοτεινή, ομιχλώδης μάζα με μορφή σα σύννεφο που ονομάζεται "Ο Μεγάλος Σκοτεινός" (the Great Dark One) και τρέφεται από τα όνειρα των ενοίκων της πολυκατοικίας (!).

Ένας μισάνθρωπος νεαρός βοτανολόγος διατηρεί ερωτική σχέση με μία όμορφη γειτόνισσα την οποία όμως απεχθάνεται, μία νοικοκυρά που έχει βαρεθεί το γάμο της φλερτάρει εξώφθαλμα μπροστά στα μάτια του συζύγου της, ένας έφηβος ονειρεύεται να συναντήσει τον αγαπημένο του rock star, ενώ η αδερφή του σκέφτεται να ανεβάσει στο You Tube ένα video στο οποίο τραγουδάει με μια φίλη της σατανιστικούς ύμνους! Ένα θηλυπρεπές πρεζάκι περνάει τις μαστουρωμένες ώρες του στο υπόγειο, την ώρα που μία ηλικιωμένη ανήμπορη κυρία ζητάει τη βοήθειά του για να βρεί ψυχοτρόπα ναρκωτικά και να κάνει το τελευταίο της ταξίδι. Ένα αμάλγαμα ελπίδων, ονείρων, παθών και απογοητεύσεων που ονομάζεται ... ζωή ! Κι ανάμεσα σε όλα αυτά, τα φαντάσματα μίας οικογένειας εξακολουθούν να διαμένουν στην πολυκατοικία, και φυσικά ο ονειρικός λαγός-αφηγητής μας περιφέρεται από διαμέρισμα σε διαμέρισμα και παρατηρεί τα πάντα.





Στην πορεία του έργου θα γίνει κατανοητή η πραγματική ιδιότητα του λευκού λαγού και ο λόγος που βρίσκεται στην πολυκατοικία (μην πηγαίνει ο νούς σας στην Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων), καθώς οδηγούμαστε σε ένα ντελιριακό, μυστηριακό φινάλε, λουσμένο σε μία έκρηξη πανέμορφων χρωμάτων. Και μετά ... το τέλος !

Η εικονογράφηση είναι απλά εξαιρετική, με το εντελώς προσωπικό και ιδιαίτερο σχεδιαστικό στύλ της Giandelli να υπηρετεί τέλεια και να μεγιστοποιεί τον αντίκτυπο της ατμόσφαιρας που δημιουργεί η καλλιτέχνις. Μάλιστα οι πανέμορφες, μουντές παστέλ μολυβιές της εμφανίζονται για πρώτη φορά στην πλήρη μεγαλοπρέπειά τους στη συγκεκριμένη έκδοση της Fantagraphics, αφού τα 4 τεύχη που είχαν εκδοθεί παλαιότερα από την ίδια εταιρεία στα πλαίσια της σειράς "Ignatz" ήταν δίχρωμα (έγκλημα, αλλά επειδή είναι η Fantagraphics, αθωώνεται). Η ποιότητα που δίνει το μολύβι και ο ντελικάτος χρωματισμός της δημιουργού στα αντικείμενα είναι απλά εντυπωσιακή. Από τους τοίχους και τα παράθυρα των σπιτιών μέχρι τα παπλώματα στα κρεβάτια και τις τσιμεντένιες προσόψεις των κτιρίων, όλα ζωντανεύουν, παίρνουν τη θέση που τους αναλογεί στην ιστορία και τελικά καταλήγουν να γίνουν χαρακτήρες του βιβλίου.

Έτσι απλά λοιπόν, η βαρετή, επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα των μεγαλουπόλεων μπλέκεται με τη μαγεία και το ανεξήγητο στο Interiorae (Εσωτερικά) της Gabriella Giandelli, δημιουργώντας ένα γοητευτικότατο μίγμα ονείρου και slice of life που σπάνια απαντάται σε σελίδες comics. Απλά υπέροχο !



... "Είναι Τρίτη απόγευμα. Η ώρα είναι σχεδόν 3", λέει ο λαγός, κάνοντας σήμα στον αναγνώστη να μην κάνει φασαρία, με το δάχτυλο μπροστά στο στόμα του. "Για να δούμε τί κάνουν οι άλλοι..."




Links

Interiorae @ Fantagraphics
Interiorae @ The Comics Journal
Interiorae @ Bookslut
Interiorae @ Artrocker
Interiorae @ Oxford American

Gabriella Giandelli interview

6 σχόλια:

  1. ενδιαφερουσα δουλεια!και εικαστικα και σεναριακα!

    καποιον μου θυμιζει ο λαγος,λες να εχει σχεση με τον γνωστο μας φονικο κουνελο;;;; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ ενθουσιάστηκα με την πρωτοεμφανιζόμενη κυρία Giandelli (δεσποινίς, ξέρω'γω τί είναι). Νομίζω έχουμε να περιμένουμε πολύ ωραία πράγματα από αυτήν στο μέλλον.

      ... Χα χα χα χα χα, βρε λες ο φονικός κούνελος να παρακολουθεί αόρατος τις ζωές μας ?

      Διαγραφή
  2. μολις χτες τελειωσα την αναγνωση αυτου του καταπληκτικου graphic novel και ηθελα να σε ευχαριστησω παρα πολυ που για αλλη μια φορα μας προτεινες ενδιαφεροντα κομικς, τα οποια δε μετανιωσα που αγορασα :)
    (το ιδιο ισχυει και για το Squirrel Machine αλλα παρελειψα να σου στειλω τοτε).

    συνεχισε την καλη δουλεια! καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Βάσω ! Εγώ πρέπει να σας ευχαριστήσω, που έχω βρεί ανθρώπους να μοιραστώ το πάθος / κόλλημά μου. Χαίρομαι πάρα πολύ να συνομιλώ για σοβαρά, έξυπνα comics, κι αν μπορώ να βοηθήσω με τις προτάσεις μου, χαίρομαι ακόμα περισσότερο. Να'σαι καλά για τα καλά σου λόγια.

      ... Αααα, ανέφερα οτι χαίρομαι πολύ ? Ναι ? Χαίρομαι.

      Διαγραφή