Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Shintaro Kago - BLOW UP

Μία σύντομη ιστορία εξαιρετικής καλλιτεχνικής έμπνευσης από τον ιάπωνα πρίγκιπα της διαστροφής

Δεν αποκαλώ τον καταπληκτικό mangaka Shintaro Kago βασιλιά της διαστροφής στην Ιαπωνία, επειδή αυτός ο τίτλος ανήκει δικαιωματικά στον πατριάρχη του κινήματος του ero guro (erotic grotesque) Suehiro Maruo, αλλά ο Kago βρίσκεται, επίσης δικαιωματικά, στο δεύτερο σκαλί αυτής της άτυπης ιεραρχίας.

Και, όποιος "ανησυχήσει" ακούγοντας τη λέξη διαστροφή να περιγράφει το έργο ενός καλλιτέχνη, τον πληροφορώ οτι η δουλειά του Shintaro Kago είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό, και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και καλλιτεχνική αξία.

Βεβαίως ο τύπος μια ανωμαλία την έχει, όπως θα διαπιστώσετε αμέσως κοιτάζοντας τις παρακάτω εικόνες, αλλά επίσης έχει τεράστια φαντασία και εξαιρετική αντίληψη στη σύνθεση των σελίδων, κάτι το οποίο θα διαπιστώσετε επίσης αμέσως.

Και, αν το εκπληκτικό Abstraction αποτελεί κατά τη γνώμη μου την καλύτερη και πιο πρωτοποριακή σύντομη ιστορία του Kago, το επίσης εκπληκτικό BLOW UP των 16 σελίδων αποτελεί τη δεύτερη καλύτερή του. Βεβαίως και οι δύο είναι αρκετά "προχωρημένες", οπότε ...



Αυτό που καθιστά το BLOW UP του Shintaro Kago μία άκρως πρωτοποριακή και πειραματική δουλειά είναι ένα φοβερό εύρημα στη σύνθεση των σελίδων του. Κάθε σελίδα έχει διπλάσιο αριθμό panels από την προηγούμενη, τα οποία έχουν ασφαλώς το μισό μέγεθος από αυτά της προηγούμενης. Η πρώτη έχει 1 μεγάλο panel, η δεύτερη 2, η τρίτη 4, και ούτω καθ'εξής. Από την έβδομη σελίδα όμως αλλάζει κάπως ο ρυθμός αύξησης των panels, με αποτέλεσμα κάπου στη δωδέκατη τα panels να είναι πάνω από 10.000 (δεν κάνω πλάκα), με λογική συνέπεια να μην καταλαβαίνεις πλέον τι δείχνουν τα μικρά αυτά κουτάκια. Λόγω του πολύ μικρού τους μεγέθους όμως τα κουτάκια δρούν κάπως σαν pixels 2 bit, δηλαδή είναι ή μαύρα ή άσπρα, και αρχίζουν να συνθέτουν μία εικόνα. Απλά εκπληκτική σύλληψη !

Η υπόθεση έχει επίσης να κάνει με μεγέθη, αφού δείχνει ένα ζευγάρι να συζητάει στο κρεβάτι, λίγο προτού κάνει έρωτα. Ο άντρας εκφράζει στη γυναίκα τον προβληματισμό του πάνω στα μεγέθη της φύσης, τόσο σε μικροσκοπικό επίπεδο (μόρια, άτομα, κλπ) όσο και σε μακροσκοπικό (πλανήτες, γαλαξίες, σύμπαν).

Ακολουθεί ολόκληρη η ιστορία. Απολαύστε !
(η κάθε σελίδα διαβάζεται από τα δεξιά προς τα αριστερά, όπως όλα τα manga)










Το παράξενο, αλλά επίσης πολύ ευτυχές και ενθαρρυντικό είναι οτι η τόσο ακραία αισθητικά δουλειά του Shintaro Kago έχει εκδοθεί και στα ελληνικά, σε μία συλλογή μικρών ιστοριών του με τίτλο ΤΟ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ & ΑΛΛΕΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΦΡΙΚΩΔΙΕΣ από τη Jemma Press. Στη συλλογή περιέχεται και το BLOW UP.

BLOW UP @ Same Hat

2 σχόλια:

  1. ειχες αναφερει τη διαστροφη οποτε υποτιθεται πως ημουν προετοιμασμενη, αλλα εκει που ξεφλουδισε η αλλη τη 'μπανανα' μου ηρθε λιγο χαχαχαχα!

    πολυ ενδιαφερουσα δουλεια!και η ιδεα του για τα πανελ ειναι καταπληκτικη και ταιριαζει γαντι με την υποθεση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες τί γίνεται όταν η "μπανάνα" δεν είναι Chiquita ? Χα χα χα χα χα. Κάτι τέτοια κουλά είναι χαρακτηριστικά του κυρίου Shintaro. Στο άλλο, το Abstraction που αναφέρω να δείς τί γίνεται. Εκεί είναι πιο "βρώμικα" τα πράγματα.

      Καλά, όταν το είχα πρωτοδεί το Blow Up, και έβλεπα τα μικροσκοπικά panel να ξανα-σχηματίζουν σιγά-σιγά την πρώτη εικόνα, είχα πάθει πλάκα. Απίστευτη ιδέα.

      Είναι πολύ μπροστά και "αλλού" ο τύπος !

      Διαγραφή