Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Histoire de Mr.Vieux Bois

Το πρώτο σύγχρονο comic (1827) !


Το Histoire de Mr.Vieux Bois του ελβετού Rodolphe Töpffer, θεωρείται απο τους ιστορικούς ως το πρώτο δείγμα αυτού που σήμερα ονομάζουμε comics. O Töpffer, γεννημένος στη Γενεύη το 1799 και γιος ζωγράφου, λόγω της κακής του όρασης δε μπόρεσε να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του, όπως επιθυμούσε, και τελικά έγινε δάσκαλος. Η αγάπη του για την εικονογράφηση όμως διαφαινόταν απο τις καρικατούρες και τις αστείες ιστορίες που σχεδίαζε για να διασκεδάζει τους μαθητές του. Μία απο αυτές τις ιστορίες εξελίχθηκε στην ιστορία του κυρίου Vieux Bois ( κύριος Κουφιοκέφαλος, σε ελεύθερη μετάφραση ), την πρώτη εκδοχή της οποίας έγραψε και σχεδίασε το 1827.

Η εκδοχή αυτή περιελάμβανε 158 panels, μοιρασμένα σε 30 σελίδες, σε μορφή strips των 2 σειρών. Η τεχνική του Töpffer ονομαζόταν αυτογραφία, όμοια της λιθογραφίας, και του επέτρεπε να σχεδιάζει απ'ευθείας πάνω σε ειδικά προετοιμασμένο χαρτί, αντί να χρησιμοποιεί τυπογραφικές πλάκες. Δε χρησιμοποίησε word balloons, μία πρακτική που προϋπήρχε, αλλά θα τελειοποιούταν πολύ αργότερα, στα πρώτα αμερικάνικα comic strips, και έτσι το κείμενο μπήκε κάτω απο τις εικόνες, ανεξάρτητο. Το πρώιμο αυτό comic εκδόθηκε τελικά το 1837 σε 500 υπογεγραμμένα αντίτυπα, ξανασχεδιασμένο, σε strips της μίας σειράς, περιλαμβάνοντας πλέον 198 panels και 88 σελίδες. Έως τότε βεβαίως είχαν εκδοθεί άλλα 2 comics του ελβετού (πρώτου μοντέρνου) κομίστα ( Histoire de M. Jabot - 1833, και Monsieur Crépin - 1837 ), αλλά η ιστορία του κυρίου Vieux Bois προηγείται όσον αφορά τη σύλληψη και υλοποίησή της, ανεξαρτήτως της χρονολογίας έκδοσης, γι'αυτό και θεωρείται το πρώτο σύγχρονο comic. Η δεύτερη έκδοσή του το 1839, με 220 panels, 92 σελίδες και προμετωπίδα είχε τίτλο Les amours de Mr. Vieux Bois ( Οι έρωτες του κυρίου Κουφιοκέφαλου ). Το 1841 κυκλοφόρησε στην Αγγλία, με τίτλο The Adventures of Obadiah Oldbuck, σε 40 σελίδες των 2 σειρών strips, και το 1842, στο ίδιο format και με τον ίδιο τίτλο, έγινε το πρώτο comic που κυκλοφόρησε ποτέ στις ΗΠΑ, στη νεοϋορκέζικη εφημερίδα Brother Jonathan (αν είχατε ακούσει οτι το The Yellow Kid είναι το πρώτο comic strip, μάλλον αναφερόντουσαν στο πρώτο αμερικάνικο comic strip).

Μία ενδιαφέρουσα παράμετρος της όλης υπόθεσης είναι οτι ο άνθρωπος που έπεισε τον Töpffer να εκδόσει τις ιστορίες του ήταν ο μεγάλος γερμανός συγγραφέας Johann Wolfgang von Goethe (Γκαίτε), ο οποίος δήλωνε ενθουσιασμένος με τη δουλειά του, αν και ήταν γνωστή η αντιπάθειά του προς τις καρικατούρες. Ο Γκαίτε έγινε επίσης ο πρώτος κριτικός των comics, δημοσιεύοντας την κριτική του άποψη για τις εικονογραφημένες ιστορίες του Töpffer στην εφημερίδα του Kunst und Alterthum μόλις το 1832, πρίν ακόμα κυκλοφορήσει δηλαδή οποιαδήποτε δουλειά του ελβετού πρωτοπόρου. Αλλά και ο ελβετός έγινε ο πρώτος θεωρητικός των comics όταν, το 1842, εξέδοσε τις ιδέες και τις σκέψεις του για το νέο αυτό είδος, έχοντας διαισθανθεί τις δυνατότητες εξέλιξης και εκμετάλλευσής του, και κυρίως, αναγνωρίζοντάς το ως ένα νέο είδος καλλιτεχνικής έκφρασης. Στο comic δοκίμιό του Understanding Comics, ο θεωρητικός των comics Scott McCloud αναγνωρίζει τον Töpffer ως τον πατέρα των σύγχρονων comics, αφού ήταν ο πρώτος στην Ευρώπη που συνδύασε εικόνες με κείμενο.


Η ιστορία του κυρίου Vieux Bois ξεκινάει με τον ομώνυμο ήρωα να ερωτεύεται κεραυνοβόλα μία ευτραφή κυρία. Αυτή αρχικά αρνείται τον έρωτά του, κι έτσι ο φτωχός αποπειράται να αυτοκτονήσει, αλλά αποτυγχάνει. Προσπαθεί να την κερδίσει ξανά και ξανά, κάνει δεύτερη αποτυχημένη απόπειρα, μονομαχεί με έναν αντίζηλο και κερδίζει. Έπειτα ζητάει το χέρι της καλής του απο τους γονείς της, αυτοί δέχονται, και ο ήρωάς μας πανηγυρίζει έξαλλα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί για διατάραξη κοινής ησυχίας. Ο γάμος αναβάλλεται, και η τρίτη του απόπειρα αυτοκτονίας αποτυγχάνει ξανά. Αποφασίζει να ταξιδέψει, πέφτει θύμα ληστών, γίνεται μέλος μιας σέκτας μοναχών αλλά αποδρά και γυρίζει πίσω. Η αγαπημένη του επιτέλους ανταποκρίνεται στα αισθήματά του και το σκάνε μαζί, αλλά οι μοναχοί τον κυνηγάνε και τον φυλακίζουν. Τέταρτη αποτυχημένη απόπειρα, το ξανασκάει με την καλή του, οι μοναχοί τον ανακαλύπτουν αλλά δεν τον πιάνουν, αργεί στο γάμο του, ο γάμος αναβάλλεται ξανά, πέμπτη απόπειρα, τον περνάνε για νεκρό και τον θάβουν, επιστρέφει και τον περνάνε για φάντασμα, και οι θεότρελες περιπέτειες του κυρίου Κουφιοκέφαλου συνεχίζονται στους ίδιους φρενήρεις ρυθμούς μέχρι την ευτυχή κατάληξη και το γάμο του με το αντικείμενο του πόθου του.

Ακολουθεί μία γεύση του πρωτότυπου strip του 1827, και το εξώφυλλο της εφημερίδας Brother Jonathan, της πρώτης αμερικάνικης έκδοσης comics (1842).

 

Links

Rodolphe Töpffer @ wikipedia
Rodolphe Töpffer @ web.archive
Histoire de M. Vieux Bois @ wikipedia
Les Amours de Monsieur Vieux-Bois (1827 - γαλλικά)
Vieux Bois Synopsis
Obadiah Oldbuck @ toonopedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου