Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Simon Bisley's Paradise Lost

Ο Simon Bisley εικονογραφεί 
το επικό ποίημα του John Milton

Ο Simon Bisley είναι ένας καταπληκτικός άγγλος εικονογράφος και κομίστας, γνωστός κυρίως για τις εξαιρετικές δουλειές που έκανε στη δεκαετία του '90 για το θρυλικό αγγλικό περιοδικό comics 2000 AD. Εκεί, στο "νηπιαγωγείο" της βρετανικής 9ης τέχνης δούλεψε σε μερικές από τις σημαντικότερες σειρές του περιοδικού, όπως τις ABC Warriors, Judge Dredd και Sláine, προτού τον "ανακαλύψει" η DC και τον στρώσει στη δουλειά στις δικές της σειρές Batman, Hellblazer και Lobo, μεταξύ πολλών άλλων.

Στις πιο διάσημες δουλειές της καριέρας του συγκαταλέγονται τα υπέροχα εξώφυλλα δίσκων που φιλοτέχνησε για τον Glenn Danzig - τα Thrall: Demonsweatlive (1993) και 6:66 Satan's Child (1999), και φυσικά το καλλιτεχνικό αποκορύφωμα της περιόδου του στην 2000 AD, το εμβληματικό, εντυπωσιακό graphic novel Sláine: The Horned God, με το οποίο θα ασχοληθώ εκτενέστερα πολύ σύντομα.

Περιζήτητος καθ'όλη τη διάρκεια της καριέρας του για τα σκοτεινά, καρα-βουτηγμένα στο heavy metal και στη "σατανίλα" εξώφυλλά του, τόσο στο χώρο των comics όσο και της μουσικής, ο Bisley έχει εκδόσει επίσης διάφορα artbooks με εικονογραφήσεις του, ένα εκ των οποίων είναι και το Paradise Lost, που κυκλοφόρησε το 2006 από την εταιρεία Verotik Publishing. Και φυσικά, ο τίτλος δεν προέρχεται από το γνωστό, πάλαι ποτέ death/doom metal συγκρότημα, αλλά από το αριστούργημα του άγγλου ποιητή John Milton, το επικό ποίημα των 10.000 στίχων Paradise Lost, το οποίο εκδόθηκε το 1667 και από το οποίο έχει πάρει το όνομά του και το συγκρότημα. Το μακροσκελές ποίημα, ένα από τα αδιαμφισβήτητα και διαχρονικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, διηγείται το μύθο της πτώσεως του Εωσφόρου από τον Παράδεισο, την αποπλάνηση των πρωτοπλάστων με αποτέλεσμα το διωγμό τους από τον κήπο της Εδέμ, και την τελική μεταμόρφωση του πεσμένου αγγέλου στο Σατανά.

Εμπνευσμένος από την κλασική, υπέροχη εικονογράφηση του μεγάλου γάλλου καλλιτέχνη Gustave Doré, ο οποίος το 1866 φιλοτέχνησε 50 ξυλογραφίες από το κλασικό ήδη τότε έργο του Milton, ο Simon Bisley παραθέτει τη δική του, πιό splatter και καφρίλικη εκδοχή του μύθου, διατηρώντας όμως κάποια από τα ρομαντικά και ηρωικά στοιχεία του 19ου αιώνα.












Ωραία σπλατεριά, έτσι ?

Όπως βλέπουμε στις πρώτες 8 εικόνες, ο Bisley "κρατιέται" λίγο, με το εικονογραφικό του ύφος να διατηρεί τον ηρωικό χαρακτήρα του Doré, από τον οποίο ούτως ή άλλως προέρχεται η έμπνευσή του. Στις τελευταίες 6 όμως, όταν ο Σατανάς είναι πλέον άρχοντας της Κόλασης, ο άγγλος καλλιτέχνης αφήνει τη διαστροφική του φαντασία να μεγαλουργήσει, με αποτέλεσμα ένα απολαυστικό όργιο σάρκας και αίματος !

Ας κλείσουμε όμως με λίγο Gustave Doré από το 1866, για να ξεπλύνουμε τη σατανίλα !





2 σχόλια:

  1. Φανταστικός! Ωραία ανάρτηση για πρωί παρασκευής. Άγγελοι, διάβολοι και γυμνό. NSFW

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα φίλε μου. Και για πρωί κυριακής μια χαρά είναι, αν και ανέβασα καινούρια ανάρτηση, πιο διαβολική ακόμα. Ό,τι πρέπει για μετά τον κυριακάτικο εκκλησιασμό !

      Τώρα, θα μου πείς, πώς ξύπνησα τόσο νωρίς μετά τα χτεσινά, και επίσης θα μου πείς γιατί το αναφέρω αυτό. Και θα μου ξαναπείς (αμάν, πολυλογία σε έπιασε) τί σε νοιάζει εσένα. Για να μη μου τα πείς όλα αυτά όμως, στα λέω εγώ.

      Διαγραφή