Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

PLUTO

Naoki Urasawa X Osamu Tezuka = Αριστούργημα !





...
Το Χ ανάμεσα στα 2 "βαριά" ονόματα του υποτίτλου δε σημαίνει οτι συνεργάστηκαν στη δημιουργία του PLUTO, της εξαιρετικής αυτής σειράς manga επιστημονικής φαντασίας, αλλά οτι ο Naoki Urasawa, o αξιότερος εκπρόσωπος της νέας γενιάς mangaka, δανείστηκε τη μαγιά (ή μαγεία) από το θεό των manga Osamu Tezuka (1928-1989), την πολλαπλασίασε, και καρφίτσωσε στον ουρανό του κόσμου των comics ένα ακόμη αστέρι. Για να εξηγηθούμε καλύτερα, το Pluto είναι το remake μίας κλασικής ιστορίας του Tezuka από τη δεκαετία του 1950, διά χειρός του Urasawa, του εκπληκτικού δημιουργού των επίσης εκπληκτικών σειρών 20th Century Boys και Monster.

Η πρώτη ύλη για το Pluto είναι μία ιστορία του Astro Boy, του πιο γνωστού χαρακτήρα που δημιούργησε ποτέ ο Tezuka, με τίτλο The Greatest Robot on Earth. Η συγκεκριμένη ιστορία, που βρίσκεται στον 3ο τόμο της αγγλικής έκδοσης της Dark Horse, παραμένει μέχρι σήμερα η πιο αγαπητή από τους αναγνώστες περιπέτεια του Astro Boy, του μικρού αγοριού-ρομπότ με τις τεράστιες δυνάμεις και τη χρυσή καρδιά. Και έρχεται λοιπόν ο κύριος Naoki Urasawa εν έτει 2003 για να τολμήσει το αδιανόητο - να επιχειρήσει τη διασκευή ενός από τα "ιερά ευαγγέλια" των ιαπώνων comic fans μέσα από την εντελώς δική του, προσωπική ματιά και το θαυματουργό του πρίσμα. Και να τα καταφέρει αξιοθαύμαστα ! Παίρνοντας μία καθαρή περιπέτεια με μάχες μεταξύ ρομπότ που απευθύνεται σε μικρά παιδιά και μεταμορφώνοντάς τη σε ένα σφιχτοδεμένο ψυχολογικό θρίλερ με πολιτικές, κοινωνικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις, ο Urasawa τόλμησε και πέτυχε το αρτιότερο remake στην ιστορία των comics !

Το Pluto δημοσιεύθηκε σε συνέχειες στο περιοδικό Big Comic Original της εταιρείας Shogakukan την περίοδο 2003-2009, και έπειτα συλλέχθηκε σε 8 tankōbon (οι ιαπωνικοί, μικρού μεγέθους τόμοι). Στην αγγλική γλώσσα το μετέφερε η εταιρεία Viz Media. O Takashi Nagasaki βοήθησε τον Urasawa στο σενάριο, ο γιος του Osamu Tezuka, Macoto, επέβλεψε το όλο project, φροντίζοντας να μην απομακρυνθεί από το όραμα του πατέρα του, και η εταιρεία Tezuka Productions προσέφερε την πολύτιμη συνδρομή της στο μεγαλεπήβολο σχέδιο.







Η Υπόθεση
(NO spoilers - τα λέω πολύ γενικά)

Σε ένα μελλοντικό κόσμο, η ρομποτική τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο ώστε εκατομμύρια ρομπότ ζούν ανά την υφήλιο ως πολίτες με ίσα δικαιώματα με τους ανθρώπους, προγραμματισμένα φυσικά να μη μπορούν να βλάψουν το ανθρώπινο είδος, όπως προστάζουν οι περίφημοι νόμοι της ρομποτικής του Isaac Asimov. Όταν όμως ξεκινάει μία μυστηριώδης σειρά δολοφονιών με θύματα τα 7 πιο εξελιγμένα ρομπότ του κόσμου και τους ιδιοφυείς επιστήμονες που τα δημιούργησαν, όλα τα στοιχεία δείχνουν οτι ο υπεύθυνος είναι επίσης ένα ρομπότ. Αυτό είναι πρωτόγνωρο για τις αρχές που προσπαθούν να διαλευκάνουν την υπόθεση, επειδή το ανδροειδές αυτό όχι μόνο έχει βρεί τρόπο να παρακάμψει τους νόμους της ρομποτικής, αλλά επίσης επειδή τα στοιχεία υποδεικνύουν οτι πρόκειται για ένα πανίσχυρο πλάσμα άγνωστης προέλευσης και απροσδιόριστων σκοπών.

Επικεφαλής της αστυνομικής έρευνας είναι ο Gesicht, ένα γερμανικό ανδροειδές της Europol (πώς λέμε Interpol) που ανήκει στην ελίτ των 7 ισχυρότερων ρομπότ του κόσμου. Μετά τα πρώτα 2 θύματα λοιπόν, τα εναπομείναντα τεχνολογικά θαύματα και οι επιστήμονες-πατέρες τους αρχίζουν να συνεννοούνται μεταξύ τους, σε μία προσπάθεια να αποφύγουν την κατάληξη των φίλων τους. Ο Gesicht λοιπόν, μαζί με τον τούρκο Brando, τον έλληνα Hercules, τον αυστραλό Epsilon και φυσικά τον ιάπωνα Atom (Astro Boy) αλλά και την αδερφή του Atom, Uran, διεξάγουν ο καθένας τις δικές του έρευνες προκειμένου να εντοπίσουν τον ένοχο. Ο Gesicht, ως έμπειρος ντετέκτιβ, καταφέρνει να βρεθεί στα ίχνη του εγκληματία, ανακαλύπτοντας στην πορεία σκοτεινές διασυνδέσεις και τρομακτικά στοιχεία που οδηγούν πολύ πίσω. Συγχρόνως όμως πρέπει να παλέψει με το παρελθόν του και τους προσωπικούς του δαίμονες, ταλαντευόμενος ανάμεσα στα σχεδόν ανθρώπινα χαρακτηριστικά του και στην τεχνητή του νοημοσύνη.

Τί ρόλο θα παίξει στα γεγονότα ο φυλακισμένος, ρομποτικός "Hannibal Lecter", τον οποίο συμβουλεύονται πολλοί από τους πρωταγωνιστές μας ? Ποιό είναι το μυστικό του υπέρτατου ηλεκτρονικού εγκεφάλου ? Και ποιό θα αποδειχθεί τελικά οτι είναι το ισχυρότερο ρομπότ της γης (The Greatest Robot on Earth) ?







Ο Naoki Urasawa παραδίδει ένα ακόμη αριστούργημα, ένα θρίλερ γεμάτο δράση, ένταση, αγωνία, ανατροπές και υπέροχα δομημένους και βαθείς χαρακτήρες, όπως άλλωστε μας έχει "κακομάθει" σε όλη τη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του. Η διασκευή της πρωτότυπης ιστορίας είναι απλά υποδειγματική, δίνοντας πραγματικό νόημα στην έννοια του remake. Πέραν της αλλαγής ύφους - από παιδική περιπέτεια δράσης σε ψυχολογικό θρίλερ - ο Urasawa αλλάζει πρωταγωνιστή, από τον Tetsuwan Atom (Astro Boy) στον... κομπάρσο της ιστορίας του Tezuka, Gesicht, χτίζοντας στην ουσία έναν καινούριο, άκρως ενδιαφέροντα χαρακτήρα με προτερήματα, μειονεκτήματα, μυστικά και μεγάλο συναισθηματικό βάθος, αν και ρομπότ. Και η... μεταμόρφωση ολοκληρώνεται με την τεράστια διαφορά στο εικονογραφικό στύλ, από το παιδικό, καρτουνίστικο, old school ύφος του Tezuka στο σύγχρονο, υπέροχο και άκρως εκφραστικό του Urasawa.

Υπάρχουν επίσης συχνές αλλαγές οπτικής γωνίας της ιστορίας, άφθονα sub-plots (δευτερεύουσες υπο-ιστορίες) που προσδίδουν βάθος και πολυπλοκότητα στην κεντρική πλοκή, μία ηθελημένη ομοιότητα με έναν αληθινό πόλεμο της προηγούμενης δεκαετίας και ένα μεγάλο μυστήριο γύρω από τον "εχθρό", κάτι που δεν ίσχυε στην παλιά ιστορία, όπου πρωταγωνιστούσε από την πρώτη σελίδα. Όλοι οι χαρακτήρες είναι υπέροχοι και αληθοφανείς, με τις συγκρούσεις μεταξύ τους και τα έντονα συναισθήματά τους να βρίσκονται στον πυρήνα της υπόθεσης. Και, όπως συνηθίζει να κάνει ο ταλαντούχος δημιουργός, δε σκιαγραφεί "άσπρες" και "μαύρες" προσωπικότητες. Έτσι και στο Pluto, τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο απλά - οι "καλοί" ίσως και να μην είναι τόσο καλοί, και οι "κακοί" ίσως και να έχουν "ανθρώπινες" πλευρές που να δικαιολογούν τις πράξεις τους. Και αυτή ακριβώς η "ανθρώπινη" πλευρά των ρομπότ-πρωταγωνιστών αποτελεί το όχημα του Urasawa στην εξερεύνηση του ανθρώπινου ψυχισμού και των έντονων, συχνά αντικρουόμενων συναισθημάτων που βιώνουμε.

Όσες όμως αλλαγές κι αν επέφερε ο μαθητής στο πρωτότυπο έργο του δασκάλου του, το κεντρικό μήνυμα της ιστορίας παραμένει το ίδιο, εμποτισμένο με τον έντονο ουμανισμό του Osamu Tezuka. "Τίποτα καλό δε γεννιέται από το μίσος", μας υπενθυμίζει ο τεράστιος αυτός δημιουργός. Τόσο απλό, κι όμως το ξεχνάμε.

Διαβάστε το πολύ καλό αφιέρωμα στο Pluto του φιλικού blog "Μυστήρια από τη Σκοτεινή κουζίνα"



2 σελίδες από την ιστορία The Greatest Robot on Earth του Astro Boy

4 σχόλια:

  1. Πάνω που ήμουν έτοιμη να σου γράψω "Να και κάποιο από τα λίγα manga που έχω διαβάσει και συμφωνώ με όλα τα καλά που λες", βλέπω στο τέλος το link και τώρα από σκοτεινή έχω γίνει κατακόκκινη :p
    Πάντως κρίνοντας και από το Monster, ο Urasawa πρέπει να το έχει αυτό με τους κακούς χαρακτήρες, πάντα τους δίνει ελαφρυντικά και σε κάνει να τους βλέπεις με συμπάθεια -εκτός από το ενδιαφέρον που είναι σίγουρο. Είμαι σχεδόν βέβαιη πως πιο ανθρώπινα ρομπότ από αυτά του Pluto δεν παίζει να υπάρχουν αλλού (σε κόμικ, βιβλίο, ταινία - σειρά κτλ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα αγαπητή Dark Chef ! Είδες που και τα σκοτεινά μυαλά συναντιούνται ?

      Έλα βρε, τί κατακόκκινη, αφού είναι πολύ καλό το αφιέρωμά σου, αναλύεις πολύ σωστά και το κομμάτι των χαρακτήρων, και τα μηνύματα που περνάει ο Urasawa. Και οι χαρακτήρες είναι τόσο πετυχημένοι ακριβώς επειδή δίνει στους κακούς μία "τρυφερή" πλευρά, και στους καλούς μία σκοτεινή.

      Πιο ανθρώπινα ρομπότ ? ... Χμμμ, η αλήθεια είναι οτι δε μου έρχεται τώρα κάτι στο μυαλό. Πάντως με παρόμοια θέματα, "τί μας κάνει ανθρώπους", "έχουν τα ρομπότ ψυχή ?", ασχολείται σε βάθος το εξαιρετικό Ghost in the Shell.

      Διαγραφή
  2. μαλιστα το εχω υποψη αυτο αλλα δεν ετυχε ποτε να κατσω να το διαβασω. και γενικα του Urasawa δεν εχω διαβασει κατι. τι προτεινετε αφου βλεπω οτι το γνωριζετε το θεμα? υ.γ οντως το παλιο φαινεται πολυ πολυ παιδικο καμια σχεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Alice !

      Η δική μου σειρά προτίμησης είναι 1. 20th Century Boys 2. Monster 3. Pluto. Στην ψηφοφορία του comicdom.gr για τα 50 καλύτερα manga είχε βγεί 1. Pluto 6. Monster 7. 20th Century Boys (και τα 3 στην πρώτη 10άδα). Και τα 3 είναι φανταστικά και αξίζουν να τα διαβάσεις. Τώρα, από ποιό να ξεκινήσεις, εγώ θα έλεγα όποιου η υπόθεση σε ψήνει περισσότερο.

      Άντε, καλό κόλλημα !

      Διαγραφή