Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Η Google τιμά τον Maurice Sendak

Το σημερινό Google doodle αποτίει φόρο τιμής στο δημιουργό του Where the wild things are



O Maurice Sendak είναι ένας αμερικανός συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων, με γνωστότερο όλων το υπέροχο παραμύθι του 1963 Where the wild things are (Στη χώρα των μαγικών πλασμάτων), το οποίο μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο το 2009 από τον Spike Jonze (δυστυχώς με μικρή καλλιτεχνική επιτυχία). Γεννημένος στο Brooklyn στις 10 Ιουνίου του 1928 στους κόλπους μιας οικογένειας Πολωνών Εβραίων, και έχοντας περάσει δύσκολη παιδική ηλικία περιορισμένη από ασθένειες αλλά κι ένα κλειστοφοβικό συγγενικό περιβάλλον, ο Sendak αποτύπωσε τις αναμνήσεις του στο χαρτί και δημιούργησε περισσότερα από 50 εικονογραφημένα βιβλία. Άλλα γνωστά του έργα είναι τα Outside Over There (1981) και In the Night Kitchen (1970), με το τελευταίο να αποτελεί φόρο τιμής στην εξαιρετική σειρά comic strip του Winsor McCay Little Nemo in Slumberland (η οποία παρεμπιπτόντως έχει επίσης τιμηθεί από τη Google - δείτε εδώ).

Διαβόητος για το δύσκολο χαρακτήρα του, έφτασε να θεωρείται στις ΗΠΑ ο "Πικάσο των παιδικών βιβλίων", ενώ κέρδισε πολλά βραβεία για τις εικονογραφήσεις του. Το 1970 τιμήθηκε με το βραβείο Hans Christian Andersen από τη σουηδική κυβέρνηση, ενώ το 1996 ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Bill Clinton του παρέδωσε το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Μόρις Σεντάκ έφυγε από τη ζωή στις 8 Μαΐου του 2012 στα 83 του χρόνια.

Η Google λοιπόν, που με την πανέξυπνη ιδέα των doodles της παραδοσιακά τιμά σημαντικές επετείους αλλά και προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας, αφιερώνει το σημερινό της doodle στα γενέθλια του σπουδαίου αυτού συγγραφέα και εικονογράφου ο οποίος, αν ζούσε ακόμη, θα γινόταν σήμερα 85 ετών.

Δείτε εδώ το doodle-αφιέρωμα στον Maurice Sendak






2 σχόλια:

  1. ξεκινησα ομορφα τη μερα μου εξαιτιας αυτου του animation της google!
    ομορφη δουλεια οντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το είδα 800 φορές στη δουλειά (μην ακούς αφεντικό).
      Μου θύμισε και το πανέμορφο Where the wild things are.

      Διαγραφή