Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Τα εξώφυλλα του Chris Ware για το Krazy Kat

Ο (συν τοις άλλοις) εκπληκτικός γραφίστας Chris Ware εκδηλώνει τον ειλικρινή θαυμασμό του για το αθάνατο strip του George Herriman

Το comic strip Krazy Kat είναι ένα πολύ ξεχωριστό, πολύ σημαντικό και πολύ λαμπρό κομμάτι της ιστορίας των comics. Πνευματικό παιδί του αμερικανού George Herriman, εμφανιζόταν για 31 ολόκληρα χρόνια στην εφημερίδα New York Evening Journal του μεγιστάνα του τύπου William Randolph Hearst, απο το 1913 έως το θάνατο του δημιουργού του το 1944.

Η Fantagraphics, η εκπληκτική αυτή εκδοτική εταιρεία, τόσο στις επιλογές της, όσο και στην ποιότητα των εκδόσεών της, επανακυκλοφόρησε όλο τον όγκο της δουλειάς του Herriman σε 13 πανέμορφους, συγκεντρωτικούς τόμους, υπό τον τίτλο Krazy & Ignatz (τα ονόματα των δύο κυριότερων πρωταγωνιστών).

Η επιμέλεια των εξωφύλλων, και γενικά όλων των εκδόσεων έγινε με εξαιρετική φροντίδα και αγάπη απο έναν από τους μεγαλύτερους λάτρεις του Krazy Kat, τον ιδιοφυή κομίστα και γραφίστα Chris Ware.

Η υπόθεση του Krazy Kat είναι παραπλανητικά απλή. Υπάρχουν 3 βασικοί πρωταγωνιστές, που διαμορφώνουν ένα ιδιότυπο ερωτικό τρίγωνο. Η ακαθορίστου φύλου καλοκάγαθη γάτα Krazy Kat είναι ερωτευμένη με το δύστροπο αρσενικό ποντικό Ignatz Mouse. O Ignatz δεν ανταποκρίνεται στον έρωτα της γάτας, και μάλιστα δε χάνει ευκαιρία να της εκσφενδονίζει τούβλα στο κεφάλι, κάτι που όμως αυτή (αυτός ?) εκλαμβάνει ως σημάδι ερωτικού ενδιαφέροντος. Το τρίγωνο συμπληρώνει ο αστυνομικός σκύλος Offissa Bull Pupp, που αγαπάει την Krazy Kat, και προσπαθεί να την προστατεύσει απο τα τούβλα του Ignatz, βάζοντας διαρκώς τον ποντικό στη φυλακή. Με αυτό το απλοϊκό, αέναο γαϊτανάκι ανεκπλήρωτου έρωτα ως βάση, ο George Herriman έπλεξε ένα άκρως γοητευτικό και επιδραστικό comic strip, χρησιμοποιώντας πανέξυπνα το χρώμα και τα φυσικά τοπία, διαρκώς εξερευνώντας νέους τρόπους αφήγησης και σύνθεσης των σελίδων του. Το Krazy Kat έχει αγαπηθεί και εξυμνηθεί από αναρίθμητους καλλιτέχνες και κριτικούς των comics, με αποκορύφωμα το χαρακτηρισμό του το 1999 απο την The Comics Journal ως το λαμπρότερο παράδειγμα στην ιστορία του μέσου.

Θαυμάστε παρακάτω την υπέροχη γραφιστική δουλειά του Chris Ware, που εκμεταλλεύεται πλήρως τα σουρρεαλιστικά, μινιμαλιστικά τοπία του Krazy Kat, εμπνευσμένα απο την κοιλάδα Coconino στην Arizona, όπου ο Herriman είχε την εξοχική του κατοικία.









Krazy & Ignatz @ Fantagraphics
Krazy Kat @ wikipedia
George Herriman @ wikipedia
George Herriman

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου