Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Το απορριφθέν εξώφυλλο του Robert Crumb για το New Yorker

Το 2009, ο γάμος μεταξύ των gay ήταν ένα απο τα πιο καυτά θέματα στην Αμερική. Έτσι, το έγκυρο περιοδικό μεγάλης κυκλοφορίας The New Yorker, γνωστό στον κόσμο των comics για τα εξώφυλλα γνωστών εικονογράφων του είδους που έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει, αποφάσισε να ασχοληθεί με το ζήτημα. Ανέθεσε λοιπόν το εξώφυλλο στον τεράστιο Robert Crumb, πατριάρχη του αμερικάνικου underground comic κινήματος των 60s και 70s (που φυσικά, παραμένει ενεργός μέχρι σήμερα). Ο Crumb φιλοτέχνησε το έργο, το οποίο όμως απορρίφθηκε απο το περιοδικό, για λόγους που ποτέ δεν έγιναν γνωστοί στον ίδιο. Το θέμα ξετρύπωσε και δημοσιοποίησε η δημοσιογράφος Nadja Sayej, μόλις πρίν λίγες εβδομάδες.

Υπεύθυνος για τη μη αποδοχή της εικονογράφησης του Crumb ήταν ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, David Remnick, ο οποίος αρχικά ενέκρινε το έργο, μετά άλλαξε γνώμη, μετά το ξαναδέχθηκε, και τελικά το απέρριψε ολοκληρωτικά, στέλνοντάς το μάλιστα πίσω στον καλλιτέχνη ταχυδρομικώς, χωρίς καμία εξήγηση. Και αυτό ήταν που ενόχλησε τον μεγάλο κομίστα - η έλλειψη αιτιολόγησης, και όχι η ίδια η απόρριψη. Τον ενόχλησε μάλιστα τόσο, που δήλωσε οτι δεν θα ξανασυνεργαστεί με το New Yorker. Και μάλιστα, υπενθυμίζω οτι μιλάμε για ένα καλλιτέχνη που την εποχή του underground είχε συνηθίσει να σχεδιάζει με απόλυτη ελευθερία, χωρίς καμία υποψία λογοκρισίας ή ελέγχου πάνω στη δουλειά του. Τελικά, το περιοδικό επέλεξε άλλο θέμα για το εξώφυλλο του εν λόγω τεύχους του (μάλλον παρα-ήταν hot το θέμα).

Και τί το φοβερό δείχνει πια αυτό το εξώφυλλο ? Πολύ απλά, ένα τραβεστί και έναν ομοφυλόφιλο άντρα (?) που ετοιμάζονται να βγάλουν άδεια γάμου (ο καθορισμός των φύλων ήταν κάτι που ο ίδιος ο Crumb δε θεώρησε απαραίτητο - Σωστός). Μα, το θέμα ήταν ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων, σωστά ? Άρα, τί το προσβλητικό ή μη πρέπον βρήκε ο κύριος Remnick στην όμορφη εικονογράφηση ? Μάλλον δε θα μάθουμε ποτέ, και ούτε ο ίδιος ο Crumb, ο οποίος πιθανολογεί οτι η αιτία της απόρριψης είναι η υπερβολικά "politically correct" φιλοσοφία του New Yorker, που προσπαθεί να μη θίξει καμία κοινωνική ομάδα, με κανένα τρόπο. Ναι, αλλά πώς τους θίγει ? Τέλος πάντων ! Ακολουθεί το εξώφυλλο.


άρθρο και συνέντευξη του Crumb στο vice.com
άρθρο στο Boing Boing

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου