Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Les murailles de Samaris

Το Les murailles de Samaris (Τα τείχη της Σαμάρις) είναι ένα graphic novel του σπουδαίου βέλγου εικονογράφου François Schuiten, σε σενάριο του επί πολλά χρόνια συνεργάτη του Benoît Peeters. Αποτελεί τον πρώτο τόμο της εκπληκτικής σειράς Les Cités Obscures (Cities of the Fantastic), στην οποία οι δύο δημιουργοί μας διηγούνται αυτοτελείς ιστορίες που συνδέονται όμως μεταξύ τους, με κύριους πρωταγωνιστές μυστηριώδεις πόλεις, χαμένες σε ένα παράλληλο, ονειρικό κόσμο. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1982 σε συνέχειες στο γαλλικό περιοδικό (À Suivre)* (τεύχη #46-49). Το 1983 κυκλοφόρησε ολοκληρωμένο απο την Casterman. Στα αγγλικά δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο Heavy Metal (1984 - 1985), και κυκλοφόρησε ολοκληρωμένο το 1987 απο την NBM Publishing. Το 1988, με την ευκαιρία της δεύτερης γαλλικής έκδοσης του βιβλίου, οι Schuiten και Peeters έκαναν κάποιες μικρές αλλαγές στο τέλος της ιστορίας, έτσι ώστε να ταιριάζει καλύτερα στο γενικό ύφος της σειράς, η οποία εν τω μεταξύ είχε προχωρήσει.

Το 2009 μεταφράστηκε και στα ελληνικά (στην τελική του μορφή) απο την ομάδα του σημαντικότατου, και επιδραστικότατου για τα ελληνικά comics περιοδικού "9" της Ελευθεροτυπίας, και κυκλοφόρησε ως το 20ό album της σειράς "Το άλμπουμ του μήνα".

* Το θρυλικό γαλλο-βελγικό περιοδικό comics (À Suivre) γράφεται πάντα μέσα σε παρένθεση, καθώς έχει πάρει το όνομά του απο την επιγραφή (Συνεχίζεται) που υπήρχε στο τέλος κάθε αποσπάσματος ιστορίας comics που δημοσιεύοταν σε συνέχειες σε κάποιο περιοδικό της εποχής.



Η ιστορία του Les murailles de Samaris ξεκινάει στην πόλη Xhystos (Ζύστος), χτισμένη σε εντυπωσιακό στύλ Art Nouveau, κάτι που φυσικά δεν εκπλήσσει τους γνώριμους στην εκπληκτική εικονογραφική δουλειά του François Schuiten, αυτού του υπέροχου καλλιτέχνη των comics που λατρεύει την τέχνη της αρχιτεκτονικής. Είναι τόσο όμορφη η δουλειά του (αν και εδώ σε αρκετά πρώιμο στάδιο, χωρίς να έχει φτάσει την τελειότητα μετέπειτα έργων του), που έκανε τους εκδότες να ξεχάσουν το όνομα του σεναριογράφου Peeters, αναφέροντάς τον ως το μοναδικό συντελεστή.

Στην Xhystos λοιπόν, ο Franz, ένας νεαρός αξιωματούχος της στρατιωτικής ηγεσίας, δέχεται μια πρόσκληση να μεταβεί σε μια εξερευνητική αποστολή στην απομακρυσμένη και αινιγματική πόλη Samaris. Η Samaris συνοδεύεται απο μια μυστηριώδη αύρα, και άσχημες φήμες για ταξιδιώτες που δεν επέστρεψαν ποτέ, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και αρκετοί δικοί του γνωστοί, όπως η Clara, η αδελφή της κοπέλας του, της Anna. Η αποστολή του είναι να συγκεντρώσει πληροφορίες για την πόλη, και να μάθει το καλά κρυμμένο μυστικό της. Οι φίλοι του και η κοπέλα του προσπαθούν να τον πείσουν να μην πάει, εκφράζοντας γλαφυρά την ανησυχία τους οτι και αυτός, όπως και οι άλλοι, δεν θα επιστρέψει ποτέ. Η Anna μάλιστα του δηλώνει οτι δεν θα τον περιμένει, όντας ολότελα σίγουρη για τον χαμό του. Όμως ο Franz έχει ήδη δώσει τον λόγο του, και δεν πρόκειται να τον πάρει πίσω.

Το ταξίδι διαρκεί πολλές ημέρες, με τρένο, με υψοπλάνο, με αερόφιλο και με βάρκα, και ο ήρωάς μας έχει διαρκώς την αίσθηση οτι όσο περισσότερο πλησιάζει στη Samaris και τα πελώρια εξωτερικά τείχη της, τόσο περισσότερο απομακρύνεται. Τελικά, μετά απο περισσότερο απο ένα μήνα ταξιδιού, θα διασχίζει τις απόκοσμες πύλες της. Με την πρώτη ματιά, η πόλη και ο λαβύρινθος των στενών δρόμων της του μοιάζουν φυσιολογικά, αν και διαρκώς μεταλασσόμενα. Θα περάσουν όμως αρκετές ημέρες, στις οποίες θα έρθει σε επαφή με τους αποχαυνωμένους, υπνωτισμένους κατοίκους και θα κάνει πολλές φορές σχεδόν πανομοιότυπους περιπάτους στα δαιδαλώδη σοκάκια, πρίν καταλάβει οτι η αρχική του εντύπωση ήταν πέρα για πέρα αληθινή. Ποιά είναι η μυστηριώδης Carla, η όμορφη γυναίκα που συναντάει κάθε μέρα στην καφετέρια του ξενοδοχείου του, και που μοιάζει τόσο στην εξαφανισμένη Clara, την αδελφή της κοπέλας του ? Γιατί έχει την εντύπωση οτι βλέπει τα ίδια κτήρια σε κάθε γωνιά της πόλης ? Και γιατί είναι όλα τόσο ψηλά στη Samaris ? Γιατί αισθάνεται διαρκώς οτι βρίσκεται εν μέσω μιας καλοστημένης συνομωσίας με σκοπό να του κλέψουν το μυαλό ?


Τα τείχη της Σαμάρις κρύβουν πολλά ανομολόγητα μυστικά, τα οποία θα ανακαλύψετε μόνο αν διαβάσετε το υπέροχο αυτό βιβλίο, το οποίο, αν και πρόκειται μόνο για την εισαγωγή στη φανταστική σειρά των "Πόλεων του Φανταστικού", περιέχει όλα τα στοιχεία που κάνουν τη σειρά αυτή τόσο μοναδική. Το μυστύριο, τη μαγεία της αρχιτεκτονικής, το απροσδόκητο, και πάλι την αρχιτεκτονική. Είναι πραγματικά απίστευτο το τί έχει δημιουργήσει ο Schuiten γύρω απο αυτή τη λατρεμένη του αρχιτεκτονική. Ανακαλύψτε το !!!

Les murailles de Samaris @ wikipedia
Les murailles de Samaris @ feuilleton

2 σχόλια:

  1. Γράψτε κάτι για την αγαπημένη μας βαβέλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαντάζομαι εννοείς φίλε jazzman το γνωστό περιοδικό. Το περιοδικό με το οποίο ανακαλύψαμε τα "πραγματικά" comics, όταν ξεπεράσαμε τον Popeye και τον Mickey.

    Έχω σκοπό κάποια στιγμή να κάνω ένα σχετικό αφιέρωμα, όπως και σε άλλα θρυλικά comics περιοδικά (Heavy Metal, κτλ), αλλά με φοβίζει λίγο το μέγεθος της έρευνας που απαιτείται, γι'αυτό και δεν το έχω κάνει ήδη.

    Πάντως είναι μέσα στα πλάνα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή