Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Jacques Tardi - Fear of the blue-eyed Sloane

Μία σύντομη ιστορία από το Métal Hurlant #3 (1975)

Ο Jacques Tardi είναι ένας από τους πιο γνωστούς, αγαπητούς και βραβευμένους καλλιτέχνες στην ιστορία των ευρωπαϊκών, και δη παγκόσμιων comics, μία από τις ευτυχείς περιπτώσεις γάλλων δημιουργών που αναγνωρίστηκαν εν ζωή και από το αγγλόφωνο κοινό. Ένας απο τους πιο παραγωγικούς δημιουργούς της Γαλλίας, ο Tardi είναι γνωστός περισσότερο για τα υπέροχα, ατμοσφαιρικά αστυνομικά θρίλερ του, αλλά και τη διάσημη ηρωίδα του Adèle Blanc-Sec, ερευνήτρια παραφυσικών υποθέσεων και - το πιο σημαντικό - μία από τους πρώτους κεντρικούς γυναικείους χαρακτήρες των comics περιπέτειας. Με το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιογραφίας του να αποτελείται από τα προαναφερθέντα αστυνομικά noir και τις περιπέτειες της Adèle, ο καλλιτέχνης καταπιάστηκε και με άλλα είδη, ειδικά στα πρώτα χρόνια της καριέρας του που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '70. Δεν έχει φιλοτεχνήσει πολλές σύντομες ιστορίες, γι'αυτό και αυτή που παρουσιάζουμε σήμερα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η 8-σέλιδη ιστορία Fear of the blue-eyed Sloane λοιπόν δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο θρυλικό Métal Hurlant #3 τον Ιούνιο του 1975 με πρωτότυπο τίτλο La crainte du sloane aux yeux bleus, και 2 χρόνια αργότερα ανατυπώθηκε και στα αγγλικά, στο αμερικάνικο ξαδερφάκι του περιοδικού, Heavy Metal.

Είναι μία όμορφη και διδακτική ιστορία που μπλέκει την εποχή της αποικιοκρατίας και των αρχαιολογικών ανακαλύψεων με την επιστημονική φαντασία, με ένα τρόπο που μόνο η 9η τέχνη μπορεί να καταφέρει. Τα συναισθήματα του Tardi προς το ιμπεριαλιστικό παρελθόν της Γαλλίας στα τέλη του 19ου αιώνα είναι εμφανή, και ως γνήσιος καλλιτέχνης υποστηρίζει την πλευρά των αδύναμων ιθαγενών απέναντι στους άπληστους λευκούς "εκπολιτιστές".







Métal Hurlant #3 (Ιούνιος 1975)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου