Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

The Arrival

Το "βωβό" αριστούργημα του Shaun Tan

To The Arrival είναι ένα graphic novel του σπουδαίου αυστραλού καλλιτέχνη Shaun Tan (δημιουργού επίσης του πάρα πολύ καλού  Tales from outer suburbia), που κυκλοφόρησε το 2006 και κατέταξε αυτομάτως το όνομα του σχετικά άγνωστου ως τότε κομίστα στη λίστα των μεγάλων δημιουργών του χώρου. Tο μνημειώδες αυτό έργο κέρδισε την αναγνώριση του κοινού, την εκτίμηση της κριτικής και καλλιτεχνικής κοινότητας, και πλήθος βραβείων, όπως το World Fantasy Award for Best Artist (2007), και το Angoulême International Comics Festival Prize for Best Comic Book (2008).

To The Arrival έχει ως κεντρικό θέμα τη μετανάστευση και την ξενιτιά. Ένας άνθρωπος αφήνει πίσω τη γυναίκα και το παιδί του σε μία εξαθλιωμένη πόλη, για να αναζητήσει μία καλύτερη ζωή σε μια άλλη χώρα, διασχίζοντας έναν μεγάλο ωκεανό. Φτάνοντας ο ήρωάς μας στη νέα του πατρίδα, συναντά διάφορα προβλήματα, όπως την άγνωστη γλώσσα, την εχθρικότητα των ντόπιων, και τη δυσκολία εύρεσης στέγης και δουλειάς.

Στην πορεία όμως, βρίσκει συμπαράσταση στα πρόσωπα άλλων μεταναστών αλλά και φιλικών κατοίκων, ακούει και μοιράζεται ιστορίες επιβίωσης απο το παρελθόν, και μέσω της αλληλοβοήθειας και της ζεστασιάς που προσφέρει ο ένας στον άλλο σε ένα μάλλον αφιλόξενο περιβάλλον, καταφέρνει να σταθεί στα πόδια του και να εκπληρώσει τελικά το σκοπό του ταξιδιού του.

Όλα αυτά ακούγονται, φυσικά, υπερβολικά γνώριμα, αλλά ο Shaun Tan επιλέγει να μην ονομάσει πρόσωπα ή μέρη, και να μην αναφέρει χιλιοειπωμένα κλισέ όπως π.χ το "αμερικάνικο όνειρο". Αντιθέτως, ακολουθεί μια πιο αλληγορική και συμβολική κατεύθυνση, η οποία άλλωστε χαρακτηρίζει και το σύνολο της δουλειάς του. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η επιλογή του να μην έχει καθόλου κείμενο ή λόγια. Όλη η αφήγηση γίνεται μέσω της εκπληκτικής, σε κάποια σημεία σχεδόν κινηματογραφικής εικονογράφησής του - ένα ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα, το οποίο όμως ο αυστραλός καλλιτέχνης φέρνει εις πέρας με απόλυτη επιτυχία, λόγω του τεράστιου ταλέντου του. Η ποιότητα της καλλιτεχνικής του δουλειάς είναι δύσκολο να περιγραφεί με λόγια, γι'αυτό και παραθέτω ένα δείγμα της απίστευτης ικανότητάς του.









Απίστευτα ευαίσθητο, υπέροχα υπερρεαλιστικό και μαγευτικά ονειρικό, το εκπληκτικό έργο του Shaun Tan μας ταξιδεύει σε μια παραμυθένια παράλληλη πραγματικότητα, όπου όλα απεικονίζονται στη συμβολική τους διάσταση, με φίλτρο τη δημιουργική φαντασία του καλλιτέχνη. Το μαγικό του μολύβι μας προσφέρει μια περιπλάνηση σε ιστορίες επιβίωσης ανθρώπων που αγωνίζονται εναντίον ενός απάνθρωπου κόσμου. Ενός κόσμου όμως, όπου επίσης χωράνε αλλόκοτα ζώα, εξωπραγματικά αστικά τοπία απίστευτης ομορφιάς, και τελικά χωράει και η ελπίδα. Η ελπίδα για όλους, ανεξαρτήτως φυλής, πατρίδας ή κοινωνικής θέσης. Και αυτό τελικά είναι το μήνυμα του The Arrival.


Links                   
                          
Shaun Tan official site
Shaun Tan @ wikipedia
Shaun Tan interview @ du9
The Arrival @ NY mag
The Arrival - presentation

2 σχόλια:

  1. Υπέροχο artwork, όπως φαίνεται απο τις εικόνες τουλάχιστον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά Υπέροχο artwork, και γενικά εξαιρετικός καλλιτέχνης ο Shaun Tan. Έχουμε να δούμε ακόμα πολλά ωραία πράγματα απο αυτόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή